تاریخ 5 مارس به عنوان روز جهانی پفک نامگذاری شده است. پفک یکی از محبوب ترین و خوشمزه ترین خوراکی ها در جهان است اما متاسفانه مضراتی برای سلامتی دارد.
پفک را می توان جزو پرطرفدارترین تنقلات و خوراکی ها دانست. پفک نام یک نوع اسنک تهیه شده از ذرت حرارت داده شده است. مردم در گفتار روزمره به انواع اسنک ذرت/پنیر، پفک می گویند.
در تقویم جهانی روزهای خوشمزه ای وجود دارد که یکی از این روزها روز جهانی پفک است که طرفداران مخصوص به خود را دارد.
پفک چگونه و از چی تهیه می شود؟
پفک از فرآورده های حجیم شده غلات (ذرت حجیم شده و بلغور) درست می شود. برخلاف تصور مردم پفک در روغن سرخ نمی شود بلکه برای تهیه پفک خمیر ذرت وارد دستگاهی به نام اکسترودر شده و تحت حرارت ملایم و فشار قرار می گیرد پس به جای روغن داغ از هوای داغ در تهیه آن استفاده می شود.
سپس خمیر ذرت از قالب های اکسترودر خارج و هواگیری می شود و حجم می یابد. قالب های اکسترودر اندازه و شکل پفک را تایین می کنند. فرآورده خارج شده از اکسترودر بی رنگ و بی مزه است.
برای مزه دار کردن این محصول اولیه با موادی چون رنگ مصنوعی، نمک، روغن، پنیر و... سسی تهیه نموده و پفک های بی مزه را در آن می غلتانند.
پفک به علت نمک و رنگ مصنوعی به کار رفته در آن مضر است. نمک فراوان موجود در پفک سبب تجمع آب در بدن و تورم بافت های بدن و افزایش فشار خون می شود. پفک به دلیل نمک زیاد 9 برابر وزن خود آب جذب می کند و معده کودکان را پر کرده و سبب بی اشتهایی کودک می شود.
در پفک از نوعی رنگ مصنوعی به نام «سان ست یلو» استفاده می شود که بر اساس تحقیقات صورت گرفته می تواند مضر و خطرناک باشد.استفاده از حرارت بالا در تهیه پفک رادیکال های آزاد پراکسید را ایجاد کرده که اثرات شیمیایی آن شبیه دود سیگار است.
پفک نمکی در روغن سرخ نمی شود اما برخی پفک ها در روغن سرخ می شوند. تجزیه روغن ها باعث ایجاد ترکیب های مضر و سرطان زا در این محصولات می شود.
مقدار زیاد نمک موجود در پفک نیز باعث بروز مشکلاتی شود و مساله آخر هم ایجاد حس سیری به دنبال مصرف پفک در کودکان است که می تواند باعث سوءتغذیه آنها شود. اگر رنگ و نمک پفک حذف شود، پفک را می توان خوراکی مفیدی دانست اما احتمالا این محصول بدون رنگ و نمک خریداران زیادی نخواهد داشت.