خلاصهنویسی درسها، مبحث مهمی است که در ارتباط با مرور و جمعبندی درسهاست. برخی از دانشآموزان متأسفانه به خلاصهنویسی توجهی ندارند و آن را نوعی اتلاف وقت میدانند. آنها اشتباهی را تکرار میکنند که دیگران مرتکب آن شدهاند و به آن اعتراف کردهاند. در هر صورت اگر تصمیم دارید خلاصهنویسی را انجام دهید، به موارد زیر توجه داشته باشید:
1) از چه مطالبی خلاصهنویسی کنید؟ مطالبی که باید از آنها خلاصهنویسی کنید به سه دسته تقسیم میشوند:
الف) مطالب مهم و بالفعل؛ یعنی موضوعاتی که همیشه از آنها سؤال طرح میشود، ب) مطالب احتمالی و بالقوه؛ یعنی مباحثی که تا کنون از آنها سؤال طرح نشده و احتمال طرح آنها در کنکور زیاد است، ج) مطالب فرّار؛ یعنی موضوعاتی که به ویژه در حافظهی کوتاهمدت و میانمدت شما نمیمانند.
2) خلاصهنویسی را چه زمانی باید انجام دهیم؟ خلاصهنویسی باید بعد از مطالعهی دقیق مباحث صورت گیرد اما قبل از خلاصهنویسی نگاهی کلی بر روی سؤالات کنکور و مسائل مهم داشته باشید؛ یعنی مباحث مهم را اولویتبندی کنید. به یاد داشته باشید شما نباید هم چیز را مهم بشمارید.
3) خلاصهنویسی از چه درسهایی و چگونه باید انجام شود؟ تقريباً براي تمام درسها (نه تمام مباحث) بايد خلاصهنويسي کنيد. برای درسهای ادبیات، عربی و زبان پیشنهاد میشود خلاصهنویسی را به صورت درس به درس ننويسيد بلکه به صورت مبحث به مبحث بنويسيد. براي يادگيري و تسلط کافي بر واژگان از تکنيک جعبهی لايتنر استفاده کنيد. در يک سمت کاغذهاي کوچک و مربعيشکل لغت را نوشته و در سمت ديگر آن معني را بنويسيد و هر روز آنها را در زمانهاي مرده مرور کنيد. در مورد قواعد و دستور، فرمولهاي کلي زمانها و موارد ديگر را در چند برگه خلاصه کنيد. در مورد سؤالات متن و جای خالی و بخش آرايههاي ادبي در ادبيات تمرين و تستزني بيشتر ميتواند راهکار مناسبی برای تقويت آنها باشد. در خلاصهنويسي از درسهای اختصاصی محاسباتي (رياضي، فيزيک و شيمي) فرمولهاي مهم و کاربردي را در چند صفحه يادداشت کنيد و در زير هر فرمول مهم چند تست مهم و کليدي از کنکور سراسري را به طور کامل بنويسيد. براي مباحث حفظي شيمي، آنها را در کتاب علامت بزنيد. در ضمن میتوانید از فلشکارتها هم برای مرور سریع استفاده کنید. مباحث مشترک درسی پایه و پیشدانشگاهی را در ارتباط با هم خلاصهنویسی کنید.
4) خلاصهنویسیها چه زمانی باید مرور شوند؟ خلاصهها را قبل و بعد از تستزني در منزل و قبل و بعد از تستزني در آزمونها مرور کنيد. فراموش نکنید که بعد از تستزني، نکات جديد و مهم را به خلاصهها اضافه کنيد و بعد از هر بار مرور خلاصهنویسیها، آنها را بهروز کنید.
خلاصهنویسی نوعی مدیریت و صرفهجویی زمان در آینده است نه اتلاف آن. خلاصهنویسی به معنای فرار از مطالب نیست بلکه به منزلهی یک نوع مرور و جمعبندی است. پس آن را با حوصله و دقت انجام دهیدارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: