گلاب گیری کاشان از گذشتههای دور تاکنون در این شهر و شهرها و روستاهای اطراف آن برگزار میشود. اردیبهشت ماه زمان برگزاری مراسم گلاب گیری کاشان است.
گلاب گیری کاشان یکی از معروفترین سنتهای متداول در میان ایرانیان به شمار میرود که از استان فارس در گذشته آغاز شده است و امروزه بخش قابلتوجهی از آن در کاشان و مناطق اطراف آن انجام میشود. این آیین سنتی بهدلیل قرار گرفتن در فصل بهار و همین طور شکوفایی گل محمدی در مزارع کاشان، حال و هوای خاصی دارد.
مردم کاشان و شهرهای اطراف آن مراسم گلاب گیری را با آدابی خاص و همراه با شکرگزاری انجام میدهند. گلاب گیری در کاشان سهم قابلتوجهی از رونق اقتصادی در این منطقه را سبب میشود و کارگران زیادی بهصورت فصلی در این صنعت مشغول به کار هستند. در حال حاضر، با تلاش مردم کاشان صنعت گلاب گیری این شهر در کنار جاهای دیدنی کاشان، به پدیدهای برای جلب گردشگران خارجی و داخلی نیز تبدیل شده است و در طول فصل بهار مسافران و گردشگران زیادی از کاشان و شهرها و روستاهای اطراف آن بازدید میکنند.
در این مقاله ما به معرفی سنت گلاب گیری میپردازیم و اطلاعات کاملی درباره تاریخچه، زمان، مکان و شیوه انجام مراسم گلاب گیری کاشان به شما ارائه میدهیم. با ما همراه باشید.
آنچه میخواهید درباره گلاب گیری کاشان بدانید:
تاریخچه گلاب گیری کاشان
گل سرخ یا گل محمدی از گذشتههای دور یکی از مهمترین محصولات کشاورزی ایران بوده است و از گیاهان بومی کشور ما به شمار میرود. بر طبق مدارک موجود، برای نخستین بار بذر این گل را در دوره حکومت صفویان از ایران به ترکیه و سپس سوریه و بلغارستان فرستادند. گلاب تولیدی ایران نیز یکی از مهمترین کالاهای صادراتی ایران از گذشته تاکنون بوده است. در قدیم از طریق راه ابریشم گلاب ایران را به کشورهای چین و هند میبردند و امروزه نیز بخش قابلتوجهی از گلاب تولیدی ایران به سایر نقاط جهان فرستاده میشود.
روش تهیه گلاب از گل محمدی به شیوه سنتی و با استفاده از فرآیند تقطیر نیز برای نخستین بار توسط ایرانیان انجام شد. دانشمندان برجسته ایرانی مانند حکیم ابوعلی سینا در زمانهای دور تلاشهای زیادی برای تهیه اسانسهای داروئی از انواع گیاهان به کمک تقطیر انجام دادند. گرچه شهرهای استان فارس را نخستین مکان تولید گلاب ایران میدانند، با گذشت زمان، کاشان و شهرهای اطراف آن این لقب را از آن خود کردند و در حال حاضر هر ساله چندین هزار تن گلاب در این منطقه تولید میشود.
فصل گلاب گیری کاشان
در فصل گلاب گیری با سفر به کاشان میتوانید در مزرعههای گل محمدی قدم بزنید و در مراسم گلاب گیری شرکت کنید. در طول فصل گلاب گیری شهرها و روستاهای مختلف کاشان مملو از عطر گل محمدی میشوند و سفر به این منطقه در اردیبهشت ماه یکی از بهترین انتخابها است. شیوه سنتی گلاب گیری در شهرها و روستاهای اطراف کاشان یکی از کارآمدترین شیوههای عصارهگیری در جهان به شمار میرود و از آن با نام «لتان» یاد میشود. در کاشان و شهرها و روستاهای اطراف آن از مراسم گلاب گیری با نام «عید گلابی» یاد میکنند.
در حال حاضر گل سرخ یکی از محبوبترین گزینهها برای کشاورزان کاشانی به شمار میرود و بیش از ۲۰۰۰ هکتار از زمینهای زیر کشت در اطراف کاشان به کاشت گل سرخ اختصاص دارند. در این میان برای رقم قابلتوجهی از خانوادههای کاشانی نیز در زمان برداشت و اجرای مراسم گلاب گیری در کاشان، شغل ایجاد میشود. بخش قابلتوجهی از گلاب تولید شده در کاشان را هر ساله به دیگر نقاط جهان صادر میکنند که درآمد قابل توجهی نیز دارد. بهجز گل محمدی از بسیاری دیگر از محصولات کشاورزی و گیاهی کاشان نیز انواع عرقیات سنتی تهیه میشوند که مصارف دارویی زیادی دارند. آیین گلاب گیری کاشان از سال ۱۳۸۹ در فهرست میراث معنوی ایران به ثبت رسیده است.
متاسفانه در سال گذشته (۱۳۹۹) بهدلیل شیوع ویروس کرونا مراسم گلاب گیری بدون حضور گردشگران انجام شد و امسال نیز (۱۴۰۰) همچنان با توجه به گسترش این ویروس امکان بازدید گردشگران از این مراسم وجود ندارد و گلاب گیری در مزارع توسط خود کشاورزان با رعایت مسائل بهداشتی انجام میشود. با وجود محدودیتهای سفر و بازدید از گلاب گیری کاشان، تماشای عکسهای این مراسم و آگاهی از شیوه اجرای آن در سالهای قبل خالی از لطف نیست.
گلاب گیری کاشان چه زمانی است؟
بهترین زمان سفر به کاشان برای شرکت در مراسم گلاب گیری بین پانزدهم اردیبهشت تا پانزدهم خرداد است
در روستای برزک نیز که یکی از پر محصولترین مناطق اطراف کاشان به شمار میرود، شروع مراسم گلاب گیری کمی دیرتر از سایر شهرها و روستاها و پس از پانزدهم اردیبهشت ماه آغاز میشود. این روستا بهدلیل قرار داشتن در منطقه کوهستانی آب و هوای سردتری نسبت به سایر نقاط اطراف کاشان دارد. بهطور کلی برداشت گل محمدی در بخش مرکزی کاشان از اوایل اردیبهشت آغاز میشود و تا اواخر خرداد ماه در روستاهای «کامو» و «جوشقان قالی» به پایان میرسد.
محل گلاب گیری کاشان
کاشان و شهرها و روستاهای اطراف آن محل پرورش گل محمدی هستند؛ اما مزارع گل سرخ واقع در کوهپایههای اطراف کاشان، محصول با کیفیتتری میدهند. گلهایی که در مناطق خشکتر و نزدیکتر به کوه میرویند به نسبت گلهای نقاط مرتفع کیفیت پایینتری دارند. به همین دلیل گلاب حاصل از گلهای محمدی در مناطق کوهستانی مطبوعتر است و قیمت بالاتری نیز دارد.
کاشان و شهرهای قمصر، نیاسر و مشهد اردهال، مهمترین شهرهای گلاب گیری محسوب میشوند. شهر قمصر در ۴۰ کیلومتری جنوب، شهر نیاسر در ۳۵ کیلومتری غرب و شهر مشهد اردهال در ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر کاشان قرار دارند. مزارع اطراف این شهرها از نیمه اردیبهشت ماه پر از گل محمدی میشوند و قدم زدن در میان این باغهای پر گل میتواند خاطرهای بهیادماندنی برای شما رقم بزند.
شهر قمصر در میان سایر شهرها و روستاهای اطراف کاشان معروفترین جشنواره گلاب گیری را برگزار میکند. سراسر این شهر در اردیبهشت ماه مملو از گلهای سرخ است و کارگاههای گلاب گیری پر از گردشگران هستند. مردم قمصر با رویی گشاده از مسافران استقبال میکنند و مراحل سنتی گلاب گیری را برای علاقهمندان به یادگیری این شیوه، توضیح میدهند.
بسیاری از اماکن مذهبی مانند خانه کعبه در طول سال با گلاب ناب تولید شده در کاشان شسته میشوند. روستای تاریخی و زیبای نیاسر نیز از دیگر مناطق برجسته اطراف کاشان است که ساکنان آن مراسم گلاب گیری را به شیوهای سنتی و با شادی و پایکوبی برگزار میکنند. گردشگران زیادی نیز برای لذت بردن از طبیعت زیبا و مزارع گل محمدی نیاسر در اردیبهشت ماه به این منطقه سفر میکنند.
روستاهای گلاب گیری کاشان
روستاهای اطراف کاشان نیز از بهترین مناطق پرورش گل محمدی به شمار میروند و بعضی از آنها محصول قابلتوجهی دارند. روستاهای ون، سار، وادقان، خاوه، قالهر، مرق، ویدوج، کامو، جوشقان قالی و آذران از جمله روستاهایی هستند که مزارع گل سرخ در آنها قرار دارد. این روستاها بهدلیل داشتن آب و هوای خنکتر و محیط سرسبزتر به نسبت سایر نقاط اطراف کاشان، مورد توجه گردشگران زیادی قرار میگیرند.
روستاهای وادقان و ون در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال غربی کاشان باکیفیتترین گل محمدی و در نتیجه مرغوبترین محصول گلاب را دارند. غلظت گلاب به دست آمده در این روستاها بسیار بالا است و در مزارع آنها محصولات دیگری نیز به عمل میآیند. انواع عرقیات سنتی از گیاهان کوهپایهای در این مناطق تولید میشوند. کتیرا یکی از گیاهانی است که در این روستاها کشت میشود و محصولات تولید شده از آن کیفیت بالایی دارند.
در فصل بهار پس از پر شدن مزارع گل محمدی در کاشان و شهرهای اطراف آن، گلها را میچینند. در سالهایی که هوا گرمتر است این فرآیند از روزهای پایانی فروردین ماه و در حالت معمول از اواسط اردیبهشت آغاز میشود. اگر در ساعتهای نخست روز به تماشای کارگاههای گلاب گیری در نقاط مختلف کاشان بروید، دستههای بزرگ گل محمدی را چیده شده برای بازدید گردشگران خواهید دید. گلهای چیده شده را در کارگاههای گلاب گیری درون دیگهای بزرگ مسی میریزند. این دیگها به لولههایی متصل هستند که سر دیگر آنها به ظرفهای دیگری میرسد. بخار حاصل از جوشاندن گل محمدی با عبور از لولهها و رسیدن به محفظهای که درون آب سرد قرار دارد به گلاب تبدیل میشود.
اگر فرآیند تقطیر را دوباره تکرار کنند، این بار گلاب دو آتشه به دست میآید و از تقطیر گلاب دو آتشه نیز، گلاب ناب و خالص حاصل میشود که بسیار غلیظ است و عطری بینظیر دارد. در روش تقطیر سنتی برای هر یک کیلوگرم گل محمدی، یک لیتر آب در دیگ مسی میریزند. هر دیگ مسی بین ۳۰ تا ۵۰ گیلوگرم ظرفیت گل سرخ دارد و با درپوشی مسی مسدود میشود. فاصله بین درپوش مسی با دیگ را با استفاده از مخلوط تفاله گل و آرد نان میپوشانند تا هیچ اتلاف بخاری صورت نگیرد. با استفاده از ابزار مخصوص فشار داخل دیگ را نیز کنترل میکنند.
گلاب خالص تلخ است و هیچ رنگی ندارد؛ البته تلخی گلاب نباید بهمدت طولانی در دهان باقی بماند، زیرا نشاندهنده وجود اسانس غیرطبیعی و ناخالصی در گلاب است. برای نگهداری از گلاب بهخصوص در مدت زمان طولانی بهتر است از ظروف شیشهای استفاده کنید. استفاده از ظرفهای پلاستیکی یا فلزی کیفیت گلاب را در طول زمان از بین میبرند.