مدارس تیزهوشان هرساله برای ورود دانش آموزان ممتاز در دوره های متوسطه اول (هفتم) و متوسطه دوم (دهم) آزمون ورودی برگزار می کنند. حالا قبل از این که راه های آمادگی برای این آزمون و نحوه ورود به این مدارس را بررسی کنیم می خواهیم بدانیم اصلا هدف این مدارس چیست؟
هدف مدارس تیزهوشان از آزمون ورودیهدف این مدارس فراهم کردن بستری است با سطح علمی بالاتر، معلمان نمونه و امکانات خوب آموزشی مثل تجهیزات آزمایشگاهی و کتاب خانه و ... برای دانش آموزایی که از سطح علمی مدارس دیگه راضی نیستند.
دانش آموزانی که از استعداد بالایی برخوردارند می توانند با ثبت نام در آزمون ورودی و قبول شدن تو این آزمون وارد مدارس تیزهوشان شوند و به ادامه ی تحصیل بپردازند. رقابت در این آزمون به دلیل وجود سوالاتی از حیطه هوش و سوالات تحلیلی بسیار سنگین بوده و صرفا مطالعه برای قبولی در آزمون ورودی مدارس تیزهوشان کافی نخواهد بود.
درسته که اولین شرط برای تحصیل در مدارس تیزهوشان داشتن هوش بالا و استعداد درخشان هست اما بودن و هستند کسایی که با وجود هوش خیلی زیاد نتوانستند از پس آزمون ورودی بربیایند. پس داشتن هوش و استعداد برای گذر کردن از سد آزمون ورودی لازمه ولی کافی نیست. خب شاید الان بگید مطالعه که کافی نیست، هوشم که کافی نیست پس دقیقا چی کافیه؟
نکته مهم برای آمادگی آزمون ورودی تیزهوشان علاوه بر داشتن میزان هوش استاندارد، روش صحیح مطالعه و داشتن مقدار زیادی پشتکار و تلاش است.
همون کسایی که گفتم باوجود هوش زیاد نتوانستند تو آزمون ورودی موفق شوند، یا راه درستی رو برای مطالعه پیش نگرفته بودن و فکر می کردند چون باهوشن پس حتما تیزهوشان قبول میشوند، یا فکر می کردن فقط خودشون باهوشن و اون طور که باید برای موفقیت در آزمون تلاش نکردند.
روش مطالعه صحیح برای آزمون ورودیاولین قدم این است که همه ما متوجه این موضوع باشیم که هر شخص روش مطالعه و ساعت مطالعاتی مربوط به خودش را دارد و به هیچ عنوان نمیشه از یک روش خاص برای همه دانش آموزان استفاده کرد و انتظار داشت همه هم موفق شوند. اولین شرط برای مطالعه درست برنامه ریزی اصولی می باشد. برنامه ریزی باعث می شود ما بتوانیم بازده بهتری از درس خواندن بگیریم و ساعت مطالعاتی کمتر ما کیفیت بهتری داشته باشد. دانش آموزان برای مطالعه تمامی مباحث مورد سوال آزمون زمان کافی دارند اما به این شرط که با برنامه ریزی پیش بروند و از تمامی فرصت ها به بهترین شکل استفاده کنند و زمان خود را به خوبی مدیریت کنند.
آزمون ورودی مدارس تیزهوشان به صورت تستی بوده و سوالات آزمون ورودی متوسطه اول (ششم به هفتم) شامل سوالات هوش است و سوالات درسی در این آزمون دیده نمی شود. سوالات آزمون ورودی متوسطه دوم (نهم به دهم) علاوه بر سوالات هوش ، سوالات درسی رو هم شامل می شود و مهم ترین این دروس ریاضی و علوم هستند که ضریب بالاتری دارند و به شدت باعث بالا رفتن تراز (نمره کل) میشوند.
دو نکته مهم: اول این که آزمون به صورت تستی برگزار می شود، پس علاوه بر همه مطالبی که باید رعایت شود مثل برنامه ریزی ، روش صحیح مطالعه و ... باید تکنیک های تست زنی هم بلد باشید تا با وجود دانش کافی و آمادگی علمی به خاطر درست تست نزدن به مشکل نخورید.
دوم این که هم آزمون متوسطه اول و هم متوسطه دوم دارای سوالات هوش هستند پس باید نحوه رسیدن به جواب در اینگونه سوالات را یاد بگیرید.
چگونه برای آزمون ورودی مطالعه کنیم؟همونطور که گفتم دروس ریاضی و علوم از اهمیت بالایی برخوردارند اما نکته قابل توجه این است که این دروس باید به صورت خیلی عمیق و دقیق و با جزِئیات مطالعه شوند. طوری که هیچ قسمتی از کتاب نباشه که شما مطالعه نکرده باشید. توجه به تدریس معلم مهمترین بخش یادگیری این دروس است چرا که معلم باعث می شود هیچ نکته ای جا نمونه و با اشاره به نکات مهم توجه شمارو به این مطالب چند برابر می کنند .
همیشه بهترین منبع برای مطالعه و آمادگی آزمون ها، کتاب های درسی هستند اما وقتی به تسلط کافی روی کتاب های درسی رسیدید و به کتاب کمک درسی و مکمل نیاز پیدا کردید، از کتاب های مکملی استفاده کنید که اولا متن قابل فهم و نسبتا راحتی برای دانش آموزان دارند و دوما تست های مناسبی داشته باشند تا بتوانید همزمان با بالابردن سطح علمی خودن مهارت تست زنی را هم افزایش بدید و با نحوه سوالات آشنا شوید. برای انتخاب کتاب های مکمل و کمک درسی خیلی دقت کنید چون اگه این کتاب ها خیلی سطح بالایی داشته باشند و نمونه سوالات خیلی سختی داشته باشند باعث میشوند اعتماد به نفس خود رو از دست بدید چرا؟ چون فکر می کنید با وجود تلاش و مطالعه خوب نمی توانید راحت به جواب برسید . برعکس این قضیه هم وجود داره یعنی چی؟ یعنی این که اگه کتاب کمک درسی زیادی آسون باشد باعث اعتماد به نفس کاذب می شود چون وقتی که به راحتی بتوانید به سوالات پاسخ بدید فکر می کنید دیگه روی همه مطالب تسلط کافی دارید و ممکنه دست از تلاش بکشید و شاید یک درصد هم احتمال ندید که به خاطر سطح پایین سوالات بوده که به راحتی از آنها گذشتید. به همین خاطر کتاب های مکملی که انتخاب می کنید باید با توجه به میزان توانایی های شما و سطح علمی استاندارد باشد.
مطالعه، تست زنی ، حل تمرین و طرح پرسش از مطالب مطالعه شده و پاسخ دادن به پرسش ها باید همزمان باهم انجام شوند تا مطالب به خوبی در ذهن شما تثبیت و طبقه بندی شوند.
مطالعه دروس دینی و فارسی برای آزمون ورودی تیزهوشان هم اهمیت زیادی دارند اما چون دانش آموزان با روش مطالعه و تست زنی این دروس آشنا نیستند خیلی توجهی به آن نمیکنند اما واقعیت این است که وقتی درصد بیشتری از دانش آموزان توجه لازم را به دروس دینی و فارسی ندارند، اون دسته از دانش آموزانی که تلاش می کنند مهارت خود را در این دروس هم مثل ریاضی و علوم افزایش دهند، قطعا میتوانند به موفقیت خودشون کمک کنند.
موفقیت در آزمون ورودی تیزهوشانهمونطور که قبل تر گفتیم مهمترین نکته برای موفقیت در نه تنها آزمون ورودی مدارس تیزهوشان بلکه در هر زمینه ای بیش از هرچیز نیازمند تلاش و پشتکار است. شاید ما از نظر خودمون دانش آموز خیلی تیزهوشی نباشیم (که قطعا هستیم) اما می توانیم نهایت تلاش خود را برای رسیدن به اهداف بکنیم و موفقیت رو برای خودمون دست یافتنی کنیم چون همه ما پر از استعدادیم و این میزان پشتکار و تلاش است که مارا از هم متمایز می کند.
این موضوع را هم درنظر داشته باشید که این تلاش فقط نباید برای موفقیت در آزمون ورودی باشد، سرتاسر دوران تحصیل در مدارس تیزهوشان و از آن مهم تر تمام دوران زندگی نباید دست از تلاش کردن بردارید . اینکه میگم سرتاسر دوران تحصیل تون در مدارس تیزهوشان به این خاطر که عده ای فکر می کنند صرفا قبول شدن تو آزمون ورودی موفقیت آنها درمدارس تیزهوشان را هم تضمین می کند در صورتی که اصلا این طور نیست و قبول شدن در آزمون ورودی مدارس تیزهوشان اولین قدم است . درسته که این آزمون اولین و تنها راه ورود به مدارس تیزهوشانه اما ماندن در این مدارس فقط و فقط یک راه دارد آن هم تلاش و مطالعه بی وقفه و پشتکار برای یادگیری بیشتر است. چون همونطور که این مدارس امکانات ویژه و معلمین نمونه را برای یادگیری دانش آموزان به کار می گیرند پس این توقع را از دانش آموزان دارند که در نوع خودشون بهترین باشند.
برای آزمون ورودی چه کاری نکنیم؟تا الان نکاتی را گفتیم که اگه اصولی رعایت کنید می توانید خودتون را برای موفقیت در آزمون آماده کنید . نکاتی مثل برنامه ریزی درست و باتوجه به میزان توانایی خود شما ، توجه زیاد به تدریس معلم ، یادگیری مهارت تست زنی و مطالعه بیشتر دروسی با ضریب بالا مثل علوم و ریاضی و از همه مهم تر تلاش و تمرین و پشتکار!
اول این که از روش مطالعاتی بقیه استفاده نکنید چون هیچ تضمینی نیست که اون روشی که روی شخص دیگه تاثیر خوبی داره روی شما هم همون قدر تاثیر خوبی داشته باشه مثلا اگه شما معمولا صبح و عصر مطالعه داشتید و دارید و یکی از دوستاتون رو می بینید که شب شروع به مطالعه می کنه و خیلی هم از این روش راضیه شما این کارو نکنید چرا؟ چون اون دوستتون شاید مدت هاست داره با این روش پیش میره و اگر شما یهو بخواین که روش خودتون رو عوض کنید تا بخواین به شرایط جدید عادت کنید ممکنه مدتی طول بکشه و خب تو این مدت کلی زمان از دست می دهید.
یا اگه عادت دارید آروم درس بخوانید یهو سعی نکنید مثل یکی از هم کلاسی ها باشید که بلند بلند درس می خواند چون ممکنه اصلا شما با بلند درس خواندن تمرکز خود را از دست بدید و وقتی هم که با عدم تمرکز مطالعه کنید چیزی یاد نمی گیرید و مجبور هستید دوباره مطالب را مطالعه کنید و بازهم زمان از دست می دهید چرا؟ چون وقتی که باید صرف مطالعه مطالب جدید می کردید صرف مطالعه مطالبی کردید که چون با تغییر دادن روش مطالعه خود تمرکزی روش نداشتید باید دوباره آن را بخوانید.
کلام آخرحالا که تا اینجا اومدید یک واقعیتی رو بهتون بگیم.
هرچقدر هم که در طول تحصیل آزمون های مختلف را گذرانده باشیم ، هرچقدر هم که برای آزمون های پیش رو آمادگی لازم رو داشته باشیم بازم با نزدیک شدن به فصل امتحانامون یا آزمون های مهم مثل همین آزمون ورودی مدارس تیزهوشان ، کنکور یا حتی آزمون های دیگه استرس میاد سراغمون . اصلا نمی خوام بگم که آروم باشید ، استرس نداشته باشید ، بهش فکر نکنید درست میشه و از این حرف هایی که از هر ده نفری که اطراف تون هستند یازده تاشون بهتون گفتن و حتی خودتون هم بعضی وقتا سعی دارید با این حرفا خودتون رو آروم کنید ، اصلا هم نمی خوام بگم که این حرفا و پیشنهادها درسته یا غلطه یا اصلا کاربردی داره یا نه . می خوام بگم هر انسان نرمالی در موقعیت های مهم دچار استرس می شود و این کاملا طبیعیه اما به شرطی که این استرس باعث نشود تمام توانایی های ما تحلیل بره و کلا روند ما مختل شود.
باید ریشه استرس مون رو پیدا کنیم و وقتی که پیداش کنیم می توانیم اون رو حل کنیم یا اگر یک درصد حل شدنی نبود (که معمولا هست) باهاش کنار بیایم .
هر کدوم از شماها یک استعدادید.
پس خودتون رو دست کم نگیرید و تلاش کنید چون با تلاش همیشه میشه موفق می شوید.