چگونه عروض و قافیه را بخوانم؟ بودجه بندی عروض و قافیه چند سوال است؟ چگونه سوالات عروض و قافیه را در کمترین زمان ممکن جواب بدهید؟ عروض سماعی چگونه به شما کمک می کند؟
بودجه بندی سوالات عروض و قافیه
عروض و قافیه معمولا در کنکور سراسری 7 سوال سهم دارد؛ 2سوال قافیه و 5 سوال عروض. در کنکور نظام قدیم به این شکل بوده و در اولین کنکور نظام جدید نیز به این صورت در سال 98 برگزار شد: 2سوال قافیه / 2 سوال اختیارات شاعری / 6 سوال اوزان عروضی که برابر با یک سوم مجموع کل سوالات بود: 33% !
برای دانلود مستقیم فایل اصلی 30 سوال ادبیات اختصاصی کنکور 98 نظام جدید انسانی کلیک کنید!
روش مطالعه عروض و قافیه
برای اینکه شعر شاعران را درست بخوانید و از آن لذت ببرید، دانستن وزن و قافیه از ضروریات است. وزن همان ضرب آهنگ نهفته در شعر است که در قافیه بخشی از آن را به چشم و گوش میبینیم.
اساس کتاب درسی در یادگیری عروض، آموزش براساس چشمخوانی و عروض سماعی است.
عروض سماعی چیست
هنگامی که ترانهای را گوش میدهید، یا شعری وزن دار را می خوانید، موسیقیِ آن با گوش شما بازی میکند. این واکنش طبیعی شما، ریشه در سه چیز دارد: عاطفه، وزن و لحن شعر. در عروض و قافیه، این 3 رکن را خواهید آموخت. اما برای سوالات عروض و قافیه در کنکور بهترین ابزار «عروض سماعی» است.
عروض سماعی یعنی فن عروض را بر پایۀ چشم خوانی و مهارت شنیداری به نتیجه برسانید.
برای این فنّ و مهارت:
لازم است دانش پایۀ عروض را داشته باشید. این دانش را بر اساس تقطیع پیش ببرید. در نقطه ای از تقطیع شعر، پی خواهید برد که تقطیع تنها راه ممکن نیست. و خودتان زودتر از قبل میتوانید وزن شعر را حدس بزنید؛ براساس خواندن چشمی و همزمان گوش دادن به خوانش خودتان از شعر.
تا اینجا گفتم:
1) عروض سماعی یک میانبر نیست.
2) باید تقطیع بدانید و برای تقطیع هم به دانش پایه و کاملی از علم عروض نیاز دارید.
3) پس از یادگیری و تمرین عروض تقطیعی، نیاز خود میدانید که هرازگاهی وزن و ارکان ابیات را بدون تقطیع بدانید.
4) آنجاست که عروض سماعی را کشف کردهاید.
نتیجه
عروض سماعی: یک راه حل سریع است، نه میانبر آموزشی.
عروض سماعی: مهارتی است بر اساس تمرین اصول و دانشِ پایۀ عروض.
عروض سماعی: که به مرور زمان و تمرین زیاد به آن خواهید رسید.
پس هرگز سعی نکنید عروض را دور بزنید. اما اگر از مسیر درستی بروید که گفتیم، به سرعت شگفت انگیزی در پاسخ به سوالات آن خواهید رسید.
مطالب عروض پایه دهم را کاملا یادبگیرید. تفکیک علامتهای هجای کوتاه و بلند و کشیده، تبدیل و تغییر آنها، اصول تقطیع و شیوه خوانش درست برای تقطیع، همگی در یادگیری عروض سماعی برای شما لازم است. همینطور مطالب دروس اول فنون یازدهم، قبل از آنکه به اوزان عروضی برسید.
وزن شعری که در ابتدا خواندید را تمرین کنید:
"مستفعلن مستفعلن مستفعلن مستفعلن"
یعنی بعد از مدتی که با چشم وضرب آهنگ شعرها و بحرها آشنا شدید، همزمان با خواندن شعر، به جای کلماتش، وزن آن به گوشتان میرسد.
در این مسیر برای تسلط بر دانش پایه عروض و تمرینات اصولی آن، از کتاب فنون ادبی مشاوران آموزش نهایت استفاده را ببرید؛ کتابی که قدم به قدم با شما پیش آمده و به شما مبانی را آموزش خواهد داد. البته که تشابه 67% این کتاب با کنکور 98 را هم فراموش نکنید.
پس از رسیدن به مهارت کافی، از دبیرتان بخواهید هر جلسه چند بیت را با این روش برایتان تقطیع کند. چون قطعا در این مسیر نیاز به یک نظارت همزمان در مطالعه دارید تا ایرادات شما را پیدا کند.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: