باربارا مککلینتاک، یکی از دانشمندان بزرگ ژنتیک قرن بیستم بود که بهخاطر مطالعات گسترده در آن حوزه، جایزهی نوبل فیزیولوژی و پزشکی را دریافت کرد.
زندگی شخصی
باربارا مککلینتاک در ۱۶ژوئن۱۹۰۲ در هارتفورد کنتیکت بهدنیا آمد. نام شناسنامهای او الینور بود؛ اما والدینش او را باربارا صدا میزدند. آنها اعتقاد داشتند نام باربارا بیشتر با شخصیت بیباک و عالی دخترشان همخوانی دارد. الینور بیشتر نامی دخترانه بود که با رفتارهای دختر خانوادهی مککلینتاک همخوانی نداشت.
پدر باربارا، هنری مککلینتاک، پزشک خانواده بود که بههمراه والدینش از بریتانیا به آمریکا مهاجرت کرده بودند. مادرش، سارا هندی، اهل خانوادهای اشرافی از بوستون بود. سارا خانهدار، هنرمند، شاعر و صاحب چهار فرزند بود که باربارا سومین فرزند وی محسوب میشود. رابطهی باربارا با مادرش از همان ابتدا با مشکلاتی مواجه شد. او بین ۳ تا ۵ سالگی، بیشتر اوقات خود را نزد عمو و عمهاش در ماساچوست میگذراند تا به مادرش استرس کمتری وارد شود.
باربارا با ورود به سن مدرسه، نزد والدینش در هارتفورد بازگشت. در سال ۱۹۰۸ نیز، کل خانواده به بروکلین نقلمکان کردند. او برخلاف رابطهی نهچندان گرمش با مادر، دوستی عمیقی با پدرش داشت. بههرحال، پدرومادر باربارا بسیار تلاش میکردند تا او زندگی دلخواهش را بسازد. حتی اگر پرداختن به کارهای دیگر بیش از مدرسه در اولویت باربارا بود، آنها مخالفتی با دخترشان نداشتند. مککلینتاک از همان سنین کودکی، تنهابودن و پرداختن به علاقهمندیهایش را به کارهای دیگر ترجیح میداد.
باربارا در کودکی رابطهی خوبی با مادرش نداشت و اکثر اوقات از او دور بود
دبیرستان اراسموس هال (Erasmus Hall) در بروکلین میزبان باربارا مککلینتاک بود و معلمان استعداد فراوان او را درک میکردند. آنها شغلی شبیه به استادی دانشگاه را در آیندهی باربارای جوان میدیدند. البته، مادر باربارا با چنین سرنوشتی برای دخترش موافق نبود و استادان زن دانشگاه را موجوداتی عجیب میدانست. بههرحال، او نگران بود که دخترش بهدلیل تحصیلات قید ازدواج را بزند؛ بههمیندلیل، او را از رفتن به کالج منع کرد.
در سال ۱۹۱۹، پدر باربارا توانست سارا را راضی کند که دخترشان تحصیلات دانشگاهی را شروع کند. او در همان سال و در ۱۷ سالگی، به دانشگاه کرنل در ایتاکا نیویورک رفت. ترککردن خانه تجربهای شبیه به آزادی برای باربارا بود و او در دوران تحصیلات دانشگاه، نشاط و راحتی بیشتری حس میکرد. پسازمدتی، تمایل شدید او بهتنهایی هم از بین رفت و باربارای جوان به گروههای متعدد دانشگاهی و حتی موسیقی جاز پیوست.
جوایز و افتخارات
مککلینتاک، علاوهبر چند افتخاری که در بخشهای قبلی به آنها اشاره کردیم، جایزهها و بورسیهها و عضویتهای افتخاری متعددی ازآنِ خود کرد. او در سال ۱۹۴۷، جایزهی Achievement Award را از جامعهی زنان دانشجوی آمریکا دریافت کرد. در سال ۱۹۵۹، عضویت در آکادمی علوم و هنر آمریکا به این دانشمند اهدا شد. او ۳ سال پیش از دریافت جایزه از نیکسون نیز، جایزهی Kimber Genetics را دریافت کرد.
آزمایشگاه کلداسپرینگ در سال ۱۹۷۳، یکی از ساختمانهای خود را به افتخار مککلینتاک، اولین زن دریافتکنندهی مدال ملی علوم، بهنام او نامگذاری کرد. از افتخارات دیگر وی در دههی ۱۹۷۰، دریافت جایزهی بنیاد آزادی Louid and Bert و Lewis S. Rosensteil در سال ۱۹۷۸ بود.
دههی ۱۹۸۰ علاوهبر جایزهی نوبل، افتخارات دیگری هم برای مککلینتاک بههمراه داشت. او در سال ۱۹۸۱، اولین دریافتکنندهی جایزهی بنیاد مکآرتور شد و در همان سال، جایزهی Alber Lasker را در حوزهی تحقیقات عمومی پزشکی دریافت کرد. از جوایز دیگر میتوان به Wolf Prize در حوزهی پزشکی و مدال Thomas Hunt Morgan انجمن ژنتیک آمریکا اشاره کرد. جایزهی Horwitz دانشگاه کلمبیا نیز بهخاطر تحقیقات مککلینتاک در حوزهی تکامل اطلاعات ژنتیکی و عناصر کنترلی به او اهدا شد.
در سالهای ابتدایی دههی ۱۹۹۰، مککلینتاک به کسب جوایز و افتخارات همچنان ادامه داد. او بهعنوان عضو خارجی افتخاری انجمن سلطنتی علوم لندن انتخاب شد و همچنین، جایزهی بنجامین فرانکلین را نیز بهخاطر دستاوردهای علمی دریافت کرد. علاوهبر این جوایز، ۱۴ مدرک دکتری افتخاری علمی نیز به باربارا مککلینتاک اهدا شد.
مشخصات کلی
تاریخ تولد:
۱۶ ژوئن ۱۹۰۲، هارتفورد، کنتیکت، آمریکا
تاریخ مرگ:
۲ سپتامبر ۱۹۹۲، هانتینگتون، ایالت نیویورک، آمریکا
معروف به:
maize of structure genetic in Work
جوایز:
جایزهٔ نوبل فیزیولوژی و پزشکی
کتابها:
The discovery and characterization of transposable elements
آموزش:
دانشگاه کرنل (۱۹۲۷)، دانشگاه میزوری
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون:
لطفاً ایمیل خود را وارد نمایید!
وضعیت: آفلاین
گروه کاربری: پشتیبانی
در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.