تکنیک پومودورو، یکی از رایج ترین روشها در مدیریت زمان میباشد. این تکنیک به منظور بهره گیری از حداکثر بازدهی فردی و استفاده بهینه از زمان ابداع شده و تاکید اصلی آن بر توانایی حفظ توجه و تمرکز است. پس تقسیم بندی زمانی و اختصاص دادن زمان برای صرفا یک تکلیف و در نظر گرفتن استراحت در بین بازههای کاری از اصول اساسی در تکنیک پومودورو است.
مدیریت زمان | آشنایی با تکنیک پومودوروفرانچسکو سیریلو پژوهشگر و کارآفرینی موفق این روش را برای مدیریت کردن زمان به کار برد تا به واسطه آن بتواند اهداف تحصیلی خود را به خوبی دنبال کند. او از یک تایمر به شکل
گوجه فرنگی که به صورت مکانیکی کار میکند برای تقسیم بندی زمانی استفاده کرد. نام این تکنیک هم از پومودورو به معنای گوجه فرنگی در زبان ایتالیایی گرفته شده است.
پایه و اصول تکنیک پومودوروتکنیک پومودورو بر این نکته تاکید دارد که در نظر گرفتن زمانی محدود برای انجام فعالیت یا تکلیف مورد نظرتان نسبت به موقعیتی که بدون توجه به زمان صرف شده بخواهید تکلیفی را به پایان برسانید به اجرای سریعتر و با تمرکز بیشتر منجر میشود. همچنین زمانی که چندین کار را به صوت همزمان انجام میدهید، به دلیل عدم تمرکز کافی و حواس پرتی نمیتوانید حداکثر بازدهی و کارایی خود را داشته باشید.
مدیریت زمان | شیوه اجرای تکنیک پومودوروتکنیک پومودورو به صورت زیر اجرا میشود:
1. اهداف خود را به گام های کوچک تقسیم کنیدرویارویی یکباره با اهداف بزرگ، میتواند هراس برانگیز باشد، اما زمانی که همان هدف را به قدمهای کوچکتر تقسیم کنید، با آسودگی خاطر بیشتری این مسیر را طی خواهید کرد؛ پس از خود مسیر لذت بیشتری میبرید. همچنین زمانی که اهداف کوچک تر عملی میشوند با انگیزه بیشتری در جهت رسیدن به نهایت مطلوبتان حرکت خواهید کرد. در نتیجه با تمرکز بیشتر و بازدهی بالاتری به هدف نهایی خود نزدیک میشوید.
2. برنامه ریزی کردنپیش از شروع اجرای تکنیک پومودورو لازم است در زمینه تعداد فعالیت یا تکالیفی که قصد انجام آنها را دارید و همچنین تخمین زمان لازم برای اجرا، برنامه ریزی داشته باشید.
3. ناتوانی در حفظ تمرکز برای طولانی مدتیکی از اصول اساسی تکنیک پومودورو این است که انسان نمیتواند برای مدت زیادی توجه و تمرکز خود را حفظ کند. پس داشتن زمانی برای استراحت بعد از هر 25 دقیقه کار و فعالیت اهمیت دارد.
4. مدیریت زمان | استفاده از تایمر 25 دقیقه ایاز یک تایمر جهت زمان بندی 25 دقیقهای برای انجام تکلیفی که در حال حاضر برایتان اولویت دارد استفاده کنید. در ازای هر 25 دقیقه، مدت زمان 5 دقیقه به خودتان استراحت بدهید. این روند را 4 مرتبه اجرا کرده و سپس زمانی معادل با 30-15 دقیقه استراحت در نظر بگیرید تا برای 4 دور25 دقیقهای دیگر آماده شوید.
5. نحوه سپری کردن زمان های استراحتهمان طور که گفته شد بعد از هر 25 دقیقه، یک بازه 5 دقیقهای برای زمان استراحت لازم است. بلند شدن از میز کار، نوشیدن آب و قدم زدن باعث افزایش جریان خون بدن شده و بازدهی ذهنی افزایش پیدا میکند. پس از پایان 4 بازه 25 دقیقه ای نیز زمان 30-15 دقیقه استراحت لازم است که میتوانید به انجام هر فعالیت آرامش بخش بپردازید.
6. پایبند بودن به برنامه زمانیچیزی که در استفاده از تکنیک پومودورو برای مدیریت زمانی اهمیت دارد، پایبندی به برنامه است. عوامل مختل کننده تمرکز مانند موبایل، تماس تلفنی، خانواده و دوستان میتوانند کارایی این روش را پایین بیاورند. پس در صورت امکان کارهای متفرقه را به زمانهای استراحت خود موقوف کنید. در صورت امکان میتوانید اطرافیان خود را نسبت به برنامه زمانیتان مطلع کنید تا در حین اجرای آن تداخلی ایجاد نشود.