چگونه ادبیات را برای کنکور بخوانیم

+4
اولین چیزی که بعد از گشودن دفترچه چشماتون رو نوازش میکنه سوالات ادبیاته . درسی که تقریبا واسه کسی غول نیست چون حداقل همه فکر میکنن زبان خودشونه و کم و بیش بلدن وقراره درصد بالایی بیارن ولی واقعا درسته ؟

از زیر و زبر ادبیات و هرچیزی که احساس کردم نیاز دارین نوشتم تا تو دوست کنکوری بتونی استفاده کنی .
به عنوان کسی که درصد 7/94 ادبیات رو در سال 91 به دست اورده به خودم اجازه میدم این توضیحات رو با افتخار تقدیمتون کنم .
نمیگم کامل ترینه ولی واسش خیلی زحمت کشیدم تا کامل ترین باشه .
این درس برای همه‌ی گروه‌های آموزشی به عنوان درس عمومی، ضریب (4) یعنی بالاترین ضریب رو داره. میانگین نمره‌ی درس ادبیات قبول‌شدگان کنکور در گروه ریاضی 12/30، تجربی 80/35، انسانی 15/25، هنر 94/31 و گروه زبان 01/41 درصده ( نمیدونم این امار مال سال چنده ). همان‌طور که نمرات نشون می‌دهه، رقابت در این درس در دو گروه زبان‌های خارجی و تجربی بیش‌تر از سایر گروه‌هاست .

برای قبولی در رشته‌های پزشکی، دندان‌پزشکی و داروسازی در یک آزمون متوسط، به نمره‌ی میانگین 75 درصد این درس نیازه. هم‌چنین در مورد قبولی در رشته‌های پرطرفدار، به عنوان مثال در رشته‌ی برق به نمره‌ی میانگین 65 درصد، در مکانیک به 63 درصد و در عمران به 59 درصد آن نیازه. میانگین نمره‌ی این درس برای قبول شدن در رشته‌ی حقوق 64 درصده و کسب نمره‌ی بالای 87 درصد در اون به شدت در ارتقای رتبه‌ی داوطلبان مؤثره. با این حساب، می‌شه گفت کسب نمره‌ی پایین در دو درس ادبیات و معارف جبران‌ناپذیره . ( امار و ارقام از منابع معتبر )

25 سوال ادبیات رو داوطلبان باید در مدت 18 دقیقه جواب بدن . 18 دقیقه ای که به نظر میرسه با توجه به سوالات نسبتا دشوار ادبیات باید خیلی هوشمندانه مدیریت بشه  . با توجه به سوالات اخیر ادبیات نداشتن تسلط کافی رو یه مطلب نمیتونه جوابگوی سوالات باشه و وقت زیادی هم به هدر میره .

سوالات ادبیات ازچهار کتاب ادبیات (2) ، ادبیات (3) ، زبان فارسی (3) و زبان و ادبیات عمومی طرح میشه که با توجه به سنگینی مطالب زبان و ادبیات عمومی بیشتر کنکوری ها با این کتاب به مشکل میخورن و جالب اینکه سوالات مفهومی ادبیات نظیر قرابت های معنایی به این کتاب ارادت خاصی دارن انگار .

مطالعه ی ادبیات

ابتدا میخوام روش مطالعه ی ادبیات و بعد هم روش حل تست ادبیات رو واستون بگم اما نه فقط با حرف . با سوالات ادبیات کنکور تجربی 92 . یه توضیحی هم بدم و اون این که من خودم به کنکوری ها توصیه میکنم زیاد دور و بر سوالات کنکور اخیر نچرخند تا بعدا بتونن خودشون رو با این سوالات محک بزنن ولی اینجا بحثه روش حل و تحلیله نه صرفا پیدا کردن گزینه جواب .

و در اخر هم منابع و کتب تست برای این درس رو میگم و چند نکته ی کوچیک دیگه و والسلام !

بذارید کاملا دو دو تا چهار تا جلو بریم و ببینیم ادبیات رو چجوری بهتره بخونیم . سوالات ادبیات با یه کم بالا پایین به این شکل طرح میشه :

 لغت (3 تست ) املا (2 تست ) تاریخ ادبیات (3 تست ) ارایه ( 3 تست ) زبان فارسی ( 5 تست ) قرابت ( 9 تست )

هر چهار کتاب ( ادبیات 2 و 3 و عمومی و زبان فارسی ) باید به طور کامل مطالعه شوند اما ان چه که در این کتاب ها اهمیت داره به این شکله .

کتب ادبیات 2 و 3

 دارای حدود 13 سوال در کنکور هستند .این کتب به خصوص در درس های ابتدایی تر دارای متن های ساده و روانی هستند که با بیرون کشیدن نکات مهم و املایی و معنایی برخی کلمات دشوار اون ها نیازی به مطالعه ی مجدد این دروس نیست . بنابر این از دروسی مانند گلدسته ها و فلک ان چه که اهمیت دارد قسمت تاریخ ادبیات قبل از درس و معانی و املای کلمات و برخی نکاتی است که معلمتون به اونا اشاره کردند و شما هم همون جا یادداشت کردید . پس در یک دستورالعمل کلی اغلب متون کتب دوم و سوم نیاز به مطالعه ی دقیق مجدد ندارند . البته باید یه توضیح کوچیک بدم و اینکه ممکنه از جملات این کتب برای سوالات زبان فارسی استفاده بشه پس اشنایی با متون قطعا مفیدتر خواهد بود .

اما بخش مهم این دو کتاب اشعار ، معانی و اعلام هستند .

شعرهای این دو کتاب مهمترین منابع تست از این دو کتاب هستند (تقریبا حدود 6 سوال از 9 سوال قرابت  )

در قدم اول چیزی که اهمیت داره و الفبای این قسمت محسوب میشه اینه که شما بتونین معنی و مفهوم شعر رو بفهمین و بتونین تو یه جمله بیانش کنین . مثلا این بیت درباره ی بی وفایی دنیاست و حتی برای بعضی بیت هایی که دشوار هستند کنارشون این مفاهیم رو یادداشت کنین.

و قدم دوم هم فهمیدن ( و نه دونستن ) ارایه های اشعار کتاب هست و باید همه رو بتونین متوجه بشین که چه ارایه ای و چرا داره و یادتون باشه که بسیاری از ارایه های اشعار کنکور متشابه اشعار کتاب هستند .

قسمت اعلام و لغات هم که نیاز به توضیح نداره که از همون کتاب باید خیلی خوب خونده بشن و نیاز به کتاب تست خاصی هم نیست . تیپ جدید سوالات اعلام و لغات کاملا نشون میده که تمام معانی واژه ها و اعلام رو باید تو ذهتنون داشته باشین و گرنه برای مثال با ندونستن معنی یک واژه از 10 واژه ( مشابه سوال 1 کنکور 92 تجربی ) جواب رو غلط میزنین .

زبان فارسی (3)

شامل 5 سواله که اغلب بخش های زیر رو در بر میگیره

نگارش

جمله­ی ساده و اجزای آن

ساختمان واژه و نقش دستوری واژه

واژه و تکواژ

وابسته­های وابسته

البته همون طور که من به چندی از دوستان گفته بودم و محتمل به نظر میرسید امسال شیوه های جدیدی از سوالات زبان فارسی هم وارد میدان شد که به نظر من برای کنکور 93 هم ادامه خواهد داشت و برخلاف قبل که شاید هیچ نیازی به مطالعه ی کتاب زبان فارسی  نبود کم کم باید با این کتاب بیشتر ارتباط برقرار کنیم و ذره بینمون رو بالای سر مطالب این کتاب هم بگیریم و حتی باید پیش بینی طرح سوالات حفظی از این کتاب رو هم داشت .

با این حال اغلب سوالات زبان فارسی باز هم در همون چارچوب قدیمی قرار میگیره . پس باید بیشتر تمرکزمون روی همون پنج بحث اصلی باشه که کتب تست معرفی خواهند شد .

زبان و ادبیات عمومی

این کتاب در واقع سخت ترین کتاب ادبیات کنکور محسوب میشه و با این که در سال های متوالی از حجم و مطالب سنگینش کاسته شده ولی هنوزم روی دوش بسیاری از کنکوری ها سنگینی میکنه . از این کتاب حدود 5 سوال طرح میشه ولی باید دقت داشت فهم این کتاب مهمترین قسمت برای فهم ادبیات کنکوره پس نمیشه ازش چشم پوشید.

تمام قسمت های این کتاب حایز اهمیتند . از متون اون گرفته که به صورت سوال برای قرابت و یا زبان فارسی طرح میشوند تا اشعار و لغات املایی فراوان . سعی کنین جمله جمله ی این کتاب رو بفهمین و قدرت توضیحش رو داشته باشین . کسایی که برای رتبه های برتر تلاش میکنن هم میتونن روی دروس مهمی مثل کویر و .. از نظر زبان فارسی بررسی کنن که حتما مفید خواهد بود . بیت های این کتاب مانند کتب 2 و 3 باید با بیت هایی که تناسب مفهمومی دارن مقایسه و بررسی بشن

 سوالات ادبیات کنکور 92 رو ببینید

دیدن سوالات

سوالات 1 تا 10

سوالات 11 تا 18

سوالات 19 تا 25

سوالات 1 و 2 و 3 . همون طور که در این سوالات میبینید و همون طور که من در بالا عرض نمودم سوالات لغت نیاز به تسلط بسیار بالا داره که در سوالات 1 و 2 میتونید متوجهش بشین . پس این سوالات نه روش تستی و نه قلق دارن و فقط نیاز به مطالعه ی زیاد روی لغات کتاب دارن .  سوال 3 ولی نسبت به 1 و 2 اسون تره و با حذف گزینه راحت تر میتوان به جواب رسید .

سوالات 4 و 5 شاید ترسناک ترین سوالات ادبیات از نظر بچه ها رو میبینید . سوالاتی که بسیاری از کنکوری ها ازشون نا امید میشن و سراغشون نمیرن چون فکر میکنن درست جواب دادنشون کار همون نویسنده هاشونه نه ما ! ولی با مطالعه ی لغات صقیل کتب ادبیات و کتب تستی که معرفی میشه میتونین جواب این سوالات رو با قطعیت بدین . این سوالات از تکراری ترین سوالات کنکور اند ! وقتی بیشتر واردش بشین متوجه میشین چی میگم !

سوالات 6 و 7 و 8 هم که همچنان و علیرغم تلاشی که برای پیچیده کردن این سوالات شده از اسون ترین سوالات ادبیات هستند و فقط و فقط با مطالعه ی تاریخ ادبیات های کتاب میشه بهشون با قطعیت جواب داد .

سوالات 9 و 10 و 11 از سوالات ارایه که نیاز به تست بسیار دارند . من معتدم وقتی شما میتونین با اطمینان به سوالات ارایه و قرابت جواب بدین که با تمرین زیاد تفکر شعری تو  ذهنتون نقش بسته باشه و فهم شعری واستون راحت بشه . پس راه حل این قسمت فقط و فقط تمرین و تست زیاده ( البته بعد از فهم اشعار خود کتاب )

سوال 9 رو نگاه کنید . از ارایه هایی که گفته برای مثال برای من حس امیزی واضح تره . پس میرم سراغ ابیات و گریه ی تلخ رو میبینم . همون طور که باید بدونین بیشتر حس امیزی کتاب با واژه ی شیرین اومده و این برعکسشه ! ( یادتون میاد گفته بودم ارایه ها مشابه کتاب اند ) و بعد تو همین بیت چک میکنم که آیا ارایه های دیگه پیدا میشن یا نه . با دونستن این که هر تشخیص استعاره است و ای غنچه هم تشخیصه و با توجه به این که چون نشانه ی تشبیه هست همین بیت درسته .

سوالات 12 و 13 و 14 و 15 و16 هم که شامل وقت گیرترین سوالات ادبیات میشن . در سوالات 16 و 12 کمی تغیر در سوالات رو برای سال بعد میشه حس کرد . برای مثال سوال تکراری 13 رو با هم میبینیم .

میخشکد .. از فعل معلومه قضیه از چه قراره .. مگه نمیگیم درخت خشکید ؟ ایا اجزای جمله کمه ؟؟ نه . پس دو جزییه

برمیکندند .. راستش من خودم یه کم شک دارم . میرم سراغ فعل سوم . میسوزانند .. چقدر اسونه ! چه چیز را ؟؟ پس مفعول میخواد .. جواب تست معلوم شد

سوالات 17 تا اخر هم که قرابت هستند . فهم اصلی شعری شما این جا محک خواهد خورد . قرابت هم از سوالاتیه که همه یه خورده ذاتا بلدن ولی کلید اصلیش دست کسایی هست که باهاش کلنجار میرن . مطمین باشید . یه سوالشو میبینیم . سوال 17 رو با هم بررسی میکنیم .

خب مفهوم بیت سوال چیه ؟ میگه برو دنبال هیچ و پوچ تا بتونی داد خودتو بستانی و موفق باشی ! یعنی همه چی برعکسه .. پس در یه جمله هرکس برود دنبال هیچ موفق میشه

گزینه ی 1 . روزگار اخر ستمش رو روا میداره !    گزینه 2 . لباس مردانه دوختیم کسی نخرید زنانه بدوریم میخرند ! یعنی برعکس عمل کنیم بهتره خب معلومه جواب اینه    گزینه 3 . ساقی شرابو بده بخورم که وقتشه  و گزینه 4 . صبر داشته باش و از ازار روزگار در هراس نباش

تذکر : من سوالات رو همگی نخوندم و اونایی که بررسی کردم رو شانسی انتخاب کردم و جوابشونو توضیح دادم


و باز چند تا نکته
 
زبان فارسی شمارش تکواژ و تعداد ترکیب وصفی و اضافی

بریم سراغ چیزی که شاید خیلی ها ازش میترسن … تکواژ رو من با بند انگشتام میشمردم … نفر ۹ کنکور دوستم تو همون صورت سوال با خودکار تکواژ ها رو میشمرد ویکی ذیگه از دوستام ذهنی متن رو میخوند و میشمرد .. بیشتر بچه ها از همون روش دوم استفاده میکنن چون مطمین تره … اون دو روش نیاز به تمرکز زیادی دازه … به هر حال بستگی به خودتون داره .. الان که وقت زیاد دارین زود روشی که راحت ترین رو انتخاب کنین و روی همون روش تستای تکواژ رو بزنید … در ضمن وقتی تستای تکواژ رو میزنین کلماتی که تعداد تکواژشون رو نمیدونستید رو یه جا بنویسید یا مشخص کنید …


خب حالا ترکیب های وصفی و اضافی… چون اغلب تو شمارش ترکیب ها هر دو رو میگه بشمارین یعنی هم وصفی هم اضافی همین الان واسه شمارش مشخص کنید که مثلا ترکیب های اضافی رو با دایره مشخص میکنم وصفی رو با خط زیرش… واسه شمارش این ترکیب ها همه خب دست به خودکارن و ترکیب هارو ( با خط و دایره و …) مشخص میکنن… باز هم مثل تکواژ ترکیب هایی که شک دارین وصفی یا اضافی هستن رو یه جا مشخص کنین … کلک ساجدی گفته واسه تشخیص این واست رو بذارین … مثلا ترکیب اسمان ابی میشود این اسمان ابی است که معنی میده پس وصفیه ولی ترکیب پروانه های شوق میشه این پروانه ها شوق هستند که معنی نمیده پس اضافیه … ولی خب یکی دو مورد ضد حال میخورید چون میبینید با این روش به جواب نرسیدید ولی غصه نخورین … همه همین جوری اند و این سوالات رو تو کنکور بعیده دیگه مبهم دربیارن…

مهم ترین کتابی که واسه ادبیات باید خوب بخونین قرابت معنایی هست .. یعنی حدود ۸ سوال… سعی کنید خوب معنی شعر رو بفهمید … حتی بعضی ها رو کنار بیت بنویسین..

معنی کلمات و تاریخ ادبیات رو باید خوب بلد باشین چون جدیدن سوالای کلمه اینجوری شده که میگه چند تا از این معنی ها یا کتابا درست نیست … پس تسلطتون باید زیاد باشه …

 
اشتراک گذاری:
  • مطالب مرتبط

    

    ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون:


    21,925 بازدید

    3 نظر

    درج: 26 مهر 1395

    توسط: goljah
    وضعیت: آفلاین
    گروه کاربری: پشتیبانی سایت

    ارسال دیدگاه (3 مورد)

    فاطمه
    خوب بود
    .
    1399/11/16 - 11:39
  • 0
    خیلی خوب بود ممنونم واقعا
    .
    1397/08/13 - 14:20
  • +2
    مهمان آیتک
    خیلی مفید بود دستتون درد نکنه

    ::روابط عمومی مهروماه::
    خوشحالیم که با ما همراه هستید.
    .
    1397/03/13 - 01:13
  • +2
    کتاب های کتابنامه
    هوش کمپلکس ششم
    کتاب های جامع انسانی
    کتاب های جامع ریاضی

    دسته بندی مطالب

    کتاب های امتحانِت
    کتاب های پرسش های چها گزینه ای

    آخرین نظرات ارسالی

    سلام این کتاب برای کنکور ۱۴۰۴ ویرایش شداه؟
    واقعا این کتاب خیلی به درد بخور بود ممنون از انتشارات مهر و ماه
    سلام وقت بخیر چاپ جدیدش کی میاد؟
    سلام من با این کتاب تونستم تیزهوشان قبول بشم خیلی خوبه
    سلام این کتاب چاپ چه سالی؟
    حسین 1403/05/8 - 07:46
    سلام تفاوت رشته فقه و حقوق با فقه و مبانی حقوق چیه؟!

    آمار سایت

    با ما در ارتباط باشید ، منتظر نظرات شما هستیم.
    
    عضویت در خبرنامه ایمیلی :
    برای عضویت در خبرنامه پیامکی، عدد 1 را به 02196884 پیامک کنید.
    رضایت مندی مشتری
    جشنواره وب و موبایل ایران
    جشنواره وب و موبایل ایران
    جشنواره کتاب مجازی
    برند محبوب مصرف کنندگان
    Copyright © 2010 - 2023 Mehromah.ir