امروز زمین به کمترین فاصله خود با خورشید خواهد رسید.
مهندس مسعود عتیقی، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران در گفتوگویی در این باره گفت: در ساعت ۱۱ و ۳۰ دقیقه یکشنبه ۱۵ دی ماه جاری زمین به حضیض خورشیدی (کمترین فاصله با مهرتابان و یا Perihelion) میرسد.
وی با تاکید بر اینکه در این زمان زمین ۰.۹۸ واحد نجومی (واحد نجومی و یا Astronomical Unit= AU) با خورشید فاصله خواهد داشت، اظهار کرد: این میزان حدود ۱۴۷ میلیون کیلومتر است و این موضوع، بر خلاف تصور عموم است که فکر میکنند در فصل سرد زمستان نیمکره شمالی، خورشید در دورترین فاصله با زمین قرار دارد.
عتیقی همچنین به اوج بارش شهابی سال ۲۰۲۰ میلادی اشاره کرد و در این باره توضیح داد: بارش شهابی ربعی و یا کوادرانتی اولین بارش بزرگ شهابی سال ۲۰۲۰ میلادی است و اوج این بارش در سپیده دم امروز شنبه، ۱۴ دی بوده است، به گونهای که بیش از ۵۰ تا ۱۰۰ شهاب در ساعت قابل مشاهده بود.
عتیقی نقطه کانون بارش ربعی (Quadrantids) را در نوک شمالی صورت فلکی گاوران (Bootes) و در نزدیکی ملاقه صورت فلکی خرس بزرگ دانست و یادآور شد: کانون بارش ربعی در صورت فلکی است که اکنون از فهرست صور فلکی آسمان حذف شده و به نام Quadrans Muralis نامیده میشود. بارشهای شهابی به نام صورت فلکی که کانون بارش در آنها قرار دارد، نامگذاری میشوند و این صورت فلکی که اکنون منسوخ شده، بین صورتهای فلکی گاوران (عوّا) و اژدها قرار گرفته بود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران با بیان اینکه این بارش یک منشاء مرموز دارد، توضیح داد: در سال ۲۰۰۳ میلادی، ستارهشناس "پیتر جنیس کنز"، عامل این بارش را به صورت اتفاقی شناسایی کرد و این جرم سیارک ۲۰۰۳ EH1 نام گرفت. در واقع اگر یک سیارک منشا این بارش باشد، پس مانند بارش شهابی دوپیکری، یک جرم سنگی و نه یک دنبالهدار یخی عامل این بارش شهابی عجیب است، ضمن آنکه ممکن است، سیارک ۲۰۰۳ EH1 همان دنبالهدار C /1490 Y1 باشد که ۵۰۰ سال پیش توسط ستارهشناسان چینی، ژاپنی و کرهای مشاهده شده است.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: