طبق تحقیقات دانشگاه راتگرز، در صورت وقوع جنگ هستهای بین هند و پاکستان بیش از ۱۰۰ میلیون نفر فوراً جان خود را از دست میدهند و بعد از آن، قحطیِ عظیمی رخ خواهد داد. آلن روبوک، استاد برجستۀ گروه علوم محیط زیست در دانشگاه راتگرز، نیوبرانزویک، بیان داشت: «چنین جنگی نه تنها مناطقی که بمبها آنها را هدف قرار میدهند، بلکه کل جهان را تهدید میکند.»
روبوک، همکار پژوهشی این مقاله و سایر محققان، سناریوی جنگی که ممکن است در سال ۲۰۲۵ بین هند و پاکستان رخ دهد را بررسی کردند. کشورهای همسایه که بر سر خاک کشمیر هم ادعا میکنند و هم تاکنون چندین جنگ انجام دادهاند، احتمالاً تا آن زمان ۴۰۰ تا ۵۰۰ سلاح هستهای خواهند داشت. درگیریها تا آن زمان ادامه خواهد داشت.
این تحقیقات نشان میدهد که آتشسوزیهای ناشی از منفجر شدن سلاحهای هستهای میتواند ۱۶ میلیون تا ۳۶ میلیون تن دوده (کربن سیاه) رها کند. این دوده به جو بالایی خواهد رسید و در عرض چند هفته در سراسر جهان پخش خواهد شد. دوده، تابش خورشیدی را جذب میکند، هوا را گرم میکند و موجب تسریعِ بالا رفتنِ سریعِ دود میشود. نور خورشید که به زمین میرسد ۲۰ تا ۳۵ درصد کاهش مییابد، سطح زمین ۲ تا ۵ درجه سلسیوس خنک میشود و بارش ۱۵ تا ۳۰ درصد کاهش مییابد و تأثیرات منطقهایِ بزرگتری در پی دارد.
رشد پوشش گیاهی روی زمین ۱۵ تا ۳۰ درصد و حاصلخیزیِ اقیانوس ۵ تا ۱۰ درصد کاهش مییابد. بهبودی از تمام این تأثیرات بیش از ده سال طول میکشد، زیرا دود در جو فوقانی زمین میماند. روبوک گفت: « ۹ کشور دارای سلاح هستهای هستند، اما پاکستان و هند تنها کشورهایی هستند که مهمات جنگیشان و انبار اسلحهشان با سرعت در حال افزایش است. به دلیل ناآرامیِ مداوم بین این دو کشورِ دارای سلاح هستهای، به ویژه بر سر کشمیر، درک پیامدهای جنگ هستهای بسیار مهم است.»
محققان میگویند سلاحها در سال ۲۰۲۵ احتمالاً از ۱۵ کیلوتن قدرت انفجاری – برابر با ۱۵۰۰۰ تن TNT، به اندازۀ بمبی که آمریکا در سال ۱۹۴۵ روی هیروشیما انداخت – تا چندصد کیلوتن خواهد بود. اگر هند از صد سلاح استراتژیک و پاکستان از صد و پنجاه سلاح استراتژیک استفاده کند، ۵۰ تا ۱۲۵ میلیون نفر به خاطر اثرات مستقیمِ آن جان خود را از دست میدهند و احتمالاً مرگهای بیشتری در اثر قحطی عظیم در سراسر جهان رخ خواهد داد.
روبوک گفت: « در هیچ سناریوی منطقی، سلاحهای هستهای قابل استفاده نیستند اما ممکن است به طور تصادفی یا در نتیجه هک شدن، وحشت یا آشفته شدنِ رهبران جهان مورد استفاده قرار گیرد. تنها راه جلوگیری از این امر، از بین بردنِ آنها است.» روبوک افزود: این نتایج شواهد بیشتری را برای حمایت از پیمان منع جنگافزار هستهای سازمان ملل ارائه میدهد. این پیمان، جایزه صلح نوبل ۲۰۱۷ را به کمپین بینالمللی برای خاتمه به سلاحهای هستهای اختصاص داد.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: