پونی ما نام یکی از بزرگترین مدیرعاملان جهان است که توانسته به واسطه هوش اقتصادی خود به ثروت کلانی دست پیدا کند. وی موسس یکی از باارزش ترین شرکت های دنیا به نام تنسنت است.
ما هوآتنگ بنیانگذار و مدیر عامل پنجمین شرکت سهامی عام ارزشمند دنیا است که در اکتبر ۱۹۷۱ در چائویانگ چین به دنیا آمد. وی دومین فرد ثروتمند چین سوی مجله فوربز محسوب می شود و دارایی خالصش ۱۴/۴ میلیارد دلار تخمین زده می شود. پونی ما بسیار خجالتی است و زندگی به دور از حاشیه و رسانه ها را می گذراند، شرکتی که پونی ما و دوستانش تاسیس کردند مجموعه ای برنامه های آشنایی از قبیل؛ فیسبوک، اپل پی، واتساپ، اسپاتیفای و آمازون است.
آنها بیشتر از دو دهه است که این پلتفرم دیجیتال موفق را اداره می کنند و توانسته اند شرکت خود را به یکی بزرگترین شرکتهای اینترنت، تکنولوژی، بازی و سرگرمی دنیا مبدل سازند، به همین دلیل یکی از غنی ترین گنجینه های اطلاعاتی دنیا در اختیار پونی ما و همکارانش است.
پونی ما صاحب یکی از ارزشمندترین شرکت های آسیا است و زمانی که کوچک تر بود، با منصوب شدن پدرش به مدیرعاملی یک بندر دولتی در شنزن، خانواده اش در این منطقه ماندگار شدند. پونی ما در تحصیل خود را در رشته کامپیوتر و در دانشگاه شنزن ادامه داد و مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۹۹۳ دریافت کرد.
در ابتدا شغلی در شرکت CMMobile کرد که در واقع مربوط به محصولات و خدمات ارتباطی می شد و وظیفه اصلی پونی ما توسعه نرمافزار برای پیجرها بود. در آن زمان از هر صد نفر شنزنی تنها یک نفر کامپیوتر داشت اما بازهم در شنزن ماند ولی با دریافت اولین حقوقش که کمتر از ۲۰۰ دلار بود تصمیم به ترک آنجا گرفت.
بعد از آن پونی در واحد تحقیق و توسعه یک شرکت اینترنتی و مخابراتی شفلی به دست آورد، در اواسط دهه ۹۰ که عصر شکوفایی تکنولوژی چین بود، موقعیت خوبی برای ما هوآتنگ فراهم شد و وی توانست تجربیات خوبی در این زمینه به دست بیاورد که مبنای راه او در کارآفرینی شدند.
راه اندازی شرکت خصوصی:ما هوآتنگ همزمان با ادامه دادن شغلش ایده هایی برای راه اندازی شرکت خود را در ذهن داشت و برای به وقوع پیوستن رویایش، با چهارنفر از همکلاسی های سابقش ارتباط گرفت.
زمانی که ما هوآتنگ به سن ۲۷ سالگی رسیده بود و پنج سال از فارغ التحصیلی او گذشته بود با این چهار نفر در سال ۱۹۹۸ شرکت تنسنت Tencent را تاسیس کردند. سرمایهگذاران خطرپذیر سرمایه لازم را برای تاسیس تنسنت فراهم کردند و اولین محصول تولید شده توسط این شرکت مسنجر QICQ بود که به عنوان یک نرمافزار پیامرسان در فوریه ۱۹۹۹ به بازار معرفی شد.
نام این نرم افزار به QQ تغییر پیدا کرد و توانست خیلی سریع به یکی از محبوب ترین پلت فرم های پیام کوتاه در چین تبدیل شود. در سه سال اول تاسیس این شرکت سودآوری وجود نداشت و در سال ۲۰۰۱ شرکت رسانهای نسپرز (Naspers) آفریقای جنوبی ۴۶/۵ درصد از سهام تنسنت را خریداری کرد و در نهایت به ۲۴ درصد کاهش پیدا کرد.
شرکت تنسنت به مرور زمان درآمدزایی را از طریق گرفتن تبلیغات و اشتراکهای ماهانه از کاربران آغاز کرد. سرمایه ای که این شرکت در سال ۲۰۰۱ جذب کرده بود به بیش از ۳۲ میلیون دلار رسید و در سال ۲۰۰۴ به عرضه عمومی در هنگ کنگ رسید. اولین شرکتی تکنولوژی آسیایی که در سال ۲۰۱۷ به بیشتر از ۵۰۰ میلیار دلار ارزش گذاری رسیده بود تنسنت بود و اکنون هم به عنوان ارزشمندترین شرکت سهامی عام آسیا شناخته می شود.
درباره تنسنت:به طور کلی کسب و کار مربوط به شرکت تنسنت بر سه قسمت عمده تشکیل شده است، اول مربوط به اپلیکیشن پیامرسان ویچت (WeChat) است که قبل از معرفی این اپلیکیشن؛ QQ به عنوان اپلیکیشن اصلی چت در چین شناخته می شد.
آغاز به کار وی چت به اکتبر ۲۰۱۰ برمی گردد که در طی پروژهای در مرکز تحقیقات و پروژه تنسنت انجام شد. نسخه اصلی این برنامه توسط آلن ژانگ ایجاد شد اما پونی ما نام آن را به ویشین تغییر داد و در سال ۲۰۱۱ به بازار عرضه کرد. در سال ۲۰۱۲ زمانی که تعدا کاربران آن به ۱۰۰ میلیون نفر رسید آن را به ویچت (WeChat) تغییر داد تا از این طریق بتواند در بازارهای بین المللی هم فعالیت داشته باشد.
تعداد کاربران فعال ماهانه در این برنامه در سال ۲۰۱۶ به ۸۸۹ میلیون نفر رسید و در حال حاضر هم دارای یک میلیارد کاربر فعال است، وی چت توانسته ۳/۷ میلیارد دلار سودآوری به همراه داشته باشد.
در چین به دلیل ممنوعیت استفاده از فیس بوک و واتس اپ، استفاده فراوانی از وی چت می شود، در واقع این برنامه به عنوان فیسبوک چین محسوب می شود، البته باید اشاره کرد وی چت امکانی به نام سوپر اپ دارد که امکان پیام زدن، تماس، بازی کامپیوتری، نقل و انتقال پول، خرید کردن، سفارش غذا و کرایه را برای افراد فراهم می کند و اکنون حدود یک میلیارد کاربر ماهانه فعال دارد، این قابلیت بسیار فراتر از فیسبوک عمل می کند.
دومین قسمت شرکت تنسنت مربوط به بزرگترین فرانشیز بازیهای موبایل در دنیا است که در این راستا درآمدی بیشتر از مایکروسافت و سونی ایجاد می کند. این شرکت در طی سال های اخیر سهام بازیگران معروفی Activision Blizzard مثل که بازی های معروفی مانند«کال آو دیوتی» و «کندی کراش» تولید کرده را خریداری کرده است. علاوه بر این موضوع شرکت بزرگی مانند Epic Games هم از توابع تنسنت است که بازی معروف Fortnite را تولید کرده و درآمدزایی قابل توجهی را به خود اختصاص می دهد.
سومین قیمت درآمدزایی تنسنت بر می گردد به اکوسیستمی که به خود اختصاص داده است و حوالی یک میلیارد کاربر ایجاد شده است. معرفی اپلیکیشن هایی که هدف آنها توسعه زندگی توسعه دیجیتال روزمره مردم است وظیفه اصلی ان است برای مثال جمله نسخه داخلی تاکسی اینترنتی به نام Didi Dache .
نکات مربوط به زندگی پونی ما:- همانطور که اشاره شد نام اصلی این تاجر سرشناس هوآتنگ است اما از اسم مستعار پونی ما استفاده می کند که معنی فامیلش در انگلیسی اسب ترجمه می شود.
- وی به ندرت در رسانه ها ظاهر می شود و سبک زندگی پنهان کارانه ای را در پیش گرفته است.
- مجله تایم در سال های ۲۰۰۷، ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ به عنوان یکی از تاثیرگذارترین افراد دنیا معرفی کرد و در سال ۲۰۱۵ هم در لیست قدرتمندترین افراد دنیا توسط مجله فوربس قرار گرفت.
- ثروت اصلی پونی ما از طریق ۲۷ درصد سهامی که در تنسنت دارا می باشد تامین می شود که در سال ۲۰۱۷؛ ۲۵ میلیارد دلار تخمین زده شد و در سال ۲۰۱۸ با پیشرفت صعودی به ۴۷ میلیارد دلار رسید. با وجودی که اکنون این مقدار ثروت کاهش داشته است اما بازهم پونی ما به عنوان یکی از ثروتمندترین افراد چین محسوب می شود.
- در سال ۲۰۱۶ او ۲ میلیارد دلاز از سهام تنسنت خود را به بنیاد خیریه اش بخشید.
- بعد از گذشت هفت سال از تاسیس تنسنت در سال ۲۰۰۵ برای اولین بار در رسانه ها ظاهر شد، پونی ما برای این موضوع بسیار استرس داشت به طوری که نزدیکان او اعلام کردند در هواپیما مدام در حال مرور حرف های خود بوده است.
- پونی ما اعتقاد دارد افراد نمی توانند غیر مسئولانه، هر چیزی را که دلشان میخواهد بگویند و از دولت در بحث امنیت اطلاعات طرفداری می کند.