با نزدیک شدن به ماه مهر مهمترین موضوعی که به ذهنمان میرسد، بازگشایی مدارس و دانشگاهها است. رفتن به مدرسه شاید برای بیشتر دانش آموزان یک امر عادی و حل شده باشد. اما برای خانوادههایی که قرار است، فرزندشان برای اولین بار سر کلاس درس حاضر شوند گاها مشکلات اساسی به وجود میآورد.
خیلی از بچهها نمیتوانند با این موضوع که قرار است، نیمی از روز را از محیط خانه و یا فاصله از پدر و مادر، کنار بیایند. در چنین مواردی بچهها برای رفتن به مدرسه بهانهجویی کرده و والدین خود را به دردسر میاندازند. حال این سوال پیش میآید چه راهی وجود دارد تا بچههای کلاس اولی با رفتن به مدرسه کنار بیایند و بتوانند خود را با این محیط جدید وفق دهند. برای اکثر والدین دارای فرزند کلاس اولی این مشکل وجود دارد که فرزندشان با گریه میگوید:«مادر من به مدرسه نمیروم».
گریه فرزندان برای نرفتن به مدرسه گاها یک امر طبیعی است، چرا که کودک از اینکه میخواهد از والدین خود فاصله بگیرد، احساس نا امنی میکند چون از محیط مدرسه و رفتارهایی که قرار است، در طول کلاس با آنها روبهرو شود، بیخبر است. در اینجا ۱۶ نکته که توسط کارشناسان کودک ارائه شده است، میتواند به کمک والدین بیاید. این نکات میتوانند به فرزندان کلاس اولی کمک کنند تا با شرایط جدید کنار بیایند. این کار هم به نفع کودکان است و هم به سود والدین آنها.
۱۶ راهکار برای اینکه فرزندتان بدون استرس به محیط مدرسه عادت کند
۱. از خانه، تمرین جدایی را شروع کنید
شما میتوانید قبل از رفتن بچهها به مدرسه، تمرینات جدایی را آغاز کنید. برای این کار میتوانید فرزندتان را برای چند ساعت از روز به پدربزرگ و یا مادر بزرگ خود بسپارید و به مرور زمان این زمان را اضافه کنید. این کار باعث میشود تا وابستگی زیاد فرزند به شما کمتر شود. والدین باید از قبل به فکر این مشکل باشند و برای رفع آن چنین اقداماتی را انجام دهند.
۲. فرزند خود را بهتر بشناسید
اگر فرزند شما وابستگی زیادی به شما ندارد، دیگر جای نگرانی نیست. به گفته الیزابت پانتلی نویسنده راه حلهایی برای گریه نکردن کودکان که میگوید:«زمانی مشکلی برای کودکان پیش دبستانی و آنهایی که برای اولین بار به مدرسه میروند، پیش نمیآید که استرس نداشته باشند. شما میتوانید درباره مدرسه رفتن با فرزند خود صحبت کنید تا ذهنشان با محیطی که قرار است در آن بروند آشنا شود. بسیاری از اضطرابها و استرسها ناشی از ناشناخته بودن محیطی است که در آن قرار میگیریم. بچهها باید بدانند که به چه مکانی قرار است، بروند. در توضیح چنین مواردی تعادل در گفتار داشته باشید و بیش از حد درباره مدرسه صحبت نکنید. چرا که ممکن است بچهها در مقابل آن موضع بگیرند».
۳. نقش بازی کنید
برای اینکه کودکتان بفهمد با چه چیزی در مدرسه رو به رو خواهد شد، رفتارایی که نشان میدهد، برای به مدرسه رفتن چه کارهایی باید انجام دهند را به نمایش بگذارید. سعی کنید تمام حرکاتی را که قرار است، فرزندتان برای رفتن به مدرسه باید انجام دهد، رویش پیاده کنید. به طور مثال؛ بیدار شدن به موقع از خواب، پوشیدن لباس، خوردن صبحانه و دیگر کارهایی که هر دانش آموزی قبل از رفتن به مدرسه باید انجام دهد را پیاده کنید و در نهایت میتوانید بگویید این موارد کارهایی است که باید قبل از رفتن به مدرسه انجام دهد. Lori Lite موسس مادران و کودکان بدون استرس میگوید؛«فقط با کمی خلاقیت و برنامهریزی میتوانید تمامی اضطراب و استرسهای کودک خود را از بین ببرید و او را برای مدرسه رفتن آماده کنید».
۴. ایجاد تقویمی با شمارش معکوس
تقویمی درست کنید و با فرزند خود نیز در میان بگذارید تا تعداد روزهایی که به سال تحصیلی جدید مانده است را به نمایش بگذارد. این تقویم باید به شکلی باشد که هر روزی به زمان بازگشایی مدارس نزدیک میشوید، تعداد روزهایش کم شود و نهایتا به روز مدرسه رفتن ختم شود. این کار ذهن کودک شما را برای مدرسه رفتن آماده میکند. شما میتوانید با استفاده از محیط ورود تاریخ هر روز را درون یک مربع کوچک قرار دهید. وقتی روز تمام شد آن را ببرید و یا رنگ کنید. سعی کنید رنگ زدن و یا جدا کردن مربع روزهای تمام شده را به فرزند خود بسپارید.
۵. برای فرزند خود دوست همکلاسی پیدا کنید
سعی کنید از همسایهها یا مدیریت مدرسه، درباره بچههایی که قرار هستند همکلاسی فرزندتان شوند آمار بگیرید. شما قبل از شروع مدرسه میتوانید این کار را بکنید. شاید بچههایی که در دوران پیش دبستانی با فرزند شما هم کلاسی بودند، در دبستان نیز با او همکلاس شوند. در این مورد میتوانید به فرزند خود اطمینان خاطر دهید، دوستانی را که در دوره پیش دبستانی داشت در این دوران نیز در اختیار دارد. این امر خودش قوت قلبی برای کودکتان میشود.
۶. با هم برای خرید لوازم مدرسه به فروشگاه بروید
همانطور که میدانید امروزه اکثر معلمان چند هفته مانده به شروع کلاسها از والدین میخواهند که لوازم مورد نظر آموزشی را برای فرزندان خود تهیه کنند. اگر حتی چنین مواردی را نیز در اختیار نداشته باشید، باز هم میدانید که؛ کیف یا کوله پشتی، مداد رنگی، دفتر نقاشی از لوازم واجب برای دانش آموزان است. با علم به این موضوع به همراه فزند خود برای گرفتن وسایل مورد نظر به فروشگاه بروید. این خرید هم برای شما و هم فرزندتان، میتواند سرگرم کننده باشد. اجازه دهید فرزند شما آنچه را از وسایل آموزشی دوست دارد با اختیار و البته راهنمایی شما تهیه کند. این کار میتواند تصویر حس خوبی از رفتن به مدرسه برای فرزندتان ایجاد کند.
۷. برنامه خواب فرزندتان را تنظیم کنید
بسیاری از کودکان با توجه به روزهای گرم و طولانی فصل تابستان، بعد از ظهرها به خواب میروند. شما قبل از شروع مدارس باید خواب فرزند خود را برای زمان مدارس تنظیم کنید. میتوانید به تدریج میزان خواب آنها را کم کنید به طور مثال روزی ۱۵ الی ۳۰ دقیقه خوابشان را کاهش دهید. به این ترتیب هنگامی که به شروع فصل تحصیلات میرسید، ساعت خواب درونی کودکتان تنظیم میشود.
۸. خواندن مرتب کتاب داستان برای بچهها
شانون چو (Shannon Choe) بنیان گذار Premier Baby Concierge میگوید:«شخصیتهای خیالی راهی برای ایجاد موقعیتهای دشوار هستند، زیرا همیشه یک پایان شاد دارند». وی در ادامه میگوید:«چنین داستانهایی میتوانند به کودکتان اعتماد به نفس دهند. سعی کنید به دنبال کتابهایی باشید که آخر داستان به خوشی تمام شود. این کتابها روحیه کودکتان را بالا خواهد برد».
۹. دیدن کلاس درس پیش از شروع کلاسها
اگر شما به مدرسهای که قرار است فرزندتان در آنجا درس بخواند، دسترسی داشته باشید. میتوانید با هماهنگی مسئول مربوطه فرزند خود را با کلاسهایی که قرار است در آنها درس بخواند آشنا کنید. این کار یک پیش زمینهای برای کودکان ایجاد میکند که پیش از شروع مدارس با محیط کلاسها و فضای آموزشی بیشتر آشنا شوند.
۱۰. آماده کردن وسایل پیش از خواب
به فرزند خود آموزش دهید تا شبها قبل از اینکه به خواب برود وسایل مدرسه خود را مثل: لباس، کوله پشتی، لوازم مدرسه، مواد غذایی را آماده کند. اینگونه تمرینها، آنها را برای رفتن به مدرسه آماده میکند. چرا که صبح وقتی از خواب بیدار میشوند، ممکن است به خاطر خوابآلودگی برخی از وسایل خود را فراموش کنند. در ضمن این کار به آنها اجازه میدهد تا صبح کمی بیشتر بخوابند.
۱۱. روز اول مدرسه به موقع حاضر شوید
سعی کنید روز اول مدرسه فرزندتان ساعت زنگدار خود را نیم ساعت قبل از رسیدن سرویس کودک کوک کنید. وقتی فرزندتان به موقع بیدار شود و با آرامش صبحانه خود را میل کند، تمرکزش برای رفتن به مدرسه بیشتر میشود. تشویق بچهها برای به موقع رسیدن به مدرسه نیز میتواند راه موثری برای بیدار کردن اول صبح آنها باشد.
۱۲. گذاشتن اسباب بازی مورد علاقه فرزندتان در کیف مدرسهاش
اگر فرزندتان در خانه به یک چیز کوچک مثل عروسک علاقه بسیاری دارد، آن را درون کوله پشتیاش قرار دهید تا در طول ساعاتی که در مدرسه به سر میبرد، وقتی احساس دل تنگی کرد با نگاه کردن به وسیله و یا عروسکی که عاشقش است، کمی آرام شود. Thomas Seman متخصص اطفال در بوستون امریکا میگوید:«یک وسیله آشنا میتواند حافظه کودک را حتی از طریق بوییدن نیز تحریک کند. در کل اجسامی که خاطره مادر را برای فرزندان تداعی کنند، میتوانند اضطراب را از کودکان دور کنند».
۱۳. ایجاد یک نوع خداحافظی ویژه قبل از رفتن بچهها به مدارس
قبل از این که فرزندتان راهی مدرسه شود، سعی کنید با یک خداحافظی گرم و متفاوت روحیه بچه را برای رفتن مدرسه بالا ببرید. این کار خاطرات خوشی از شما در ذهن فرزندتان ایجاد میکند.
۱۴. مدت خداحافظی را حتما کوتاه کنید
یکی از بزرگترین اشتباهات والدین این است که زمان خداحافظی با فرزندشان را بیش از اندازه کش میدهند. حتی اگر فرزندتان پیش از رفتن به مدرسه گریه کرد، سعی نکنید با بغل گرفتنهای متناوب وی را از رفتن به مدرسه منصرف کنید. دیگر زمان آن رسیده است که به معلمان کودک خود اعتماد کنید.
۱۵. قبل از پایان کلاسها منتظرشان باشید
به هیچ وجه برای آوردن فرزندتان از مدرسه دیر نکنید. پس از اینکه فرزندتان را پس از پایان کلاس مشاهده کردید، به او بگویید:«تو افتخار منی و تو چقدر بزرگ شده ای» با چنین کلماتی حس بزرگ شدن را به فرزندان خود القاء کنید.
۱۶. به دنبال رفع مشکل باشید
صبور باشید، به طور کلی چند هفته طول میکشد تا کودک شما به طور کامل به برنامههای مدرسه عادت کند. یادتان نرود که زمان خداحافظی را کوتاه کنید. توجه داشته باشید که کودک دلبندتان به محیط مدرسه عادت خواهد کرد.