انواع تصمیم گیری در زندگی

0
انواع تصمیم گیری در زندگی
ما در زندگی روزمره مان، لحظه به لحظه در حال تصمیم گیری هستیم، از کوچک ترین اتفاق زندگی مان که لباس پوشیدن است تصمیم های بزرگ تر زندگی مان، همگی نتیجه ی تصمیم گیری های پی در پی ما هستند که این تصمیم گیری ها می توانند درست باشند و یا غلط!

مقدمه ای درباره تصمیم گیری

تصمیم گیری ها انواع مختلفی دارند و هر فرد باید در هر موقعیتی از زندگی بتواند تصمیم های درستی اتخاذ کند. البته این موضوع به این معنا نیست که ماها حق اشتباه در زندگی را نداریم و همیشه باید درست ترین تصمیم را برای اتفاقات و مسائل زندگی مان بگیریم. خیر!

اصلا این طور نیست. بحث این است که شما باید تشخیص دهید که هر شرایطی نیازمند چه نوع تصمیم گیری می باشد. مثلا گاهی اوقات شرایط به گونه ای است که شما باید یک تصمیم احساسی بگیرید و گاهی هم احتیاج است که یک تصمیم کاملا منطقی اتخاذ کنید.

از این رو بهتر است که با شناخت و تسلط بر انواع تصمیم گیری ها، بتوانید نهایتا تشخیص دهید که چه تصمیمی باید در کدام موقعیت گرفته شود. در ادامه برایتان از انواع تصمیم گیری ها و موقعیت های مختلف تصمیم گیری خواهیم گفت تا راحت تر بتوانید ابعاد مختلف یک تصمیم گیری را درک نمایید.

آشنایی با انواع تصمیم گیری و ابعاد مربوط به آن ها

تصمیم گیری فردی
این تصمیم گیری ها در تمام مراحل زندگی ما وجود دارند و شامل جزئی ترین اتفاق زندگی ما نیز می شوند. مثلا شما تصمیم میگیرید که برای روز جمعه تان، وقت تان را با دوستان تان بگذرانید. این یکی از ساده ترین اتفاقاتی است که شما به صورت فردی برای یک محدوده ی زمانی از زندگی تان گرفته اید.

تصمیم های فردی یکی از رایج ترین انواع تصمیم ها هستند که می توانند از جزئی ترین تا بزرگ ترین اتفاقات زندگی مان را شامل شوند. اما این تصمیم گیری های فردی می توانند در موقعیت های مختلف، شکل های مختلفی هم به خود بگیرند که در ادامه بیشتر به آن ها خواهیم پرداخت.
 
تصمیم گیری های احساسی
یکی دیگر از انواع تصمیم گیری ها، تصمیم گیری های احساسی می باشد. در این نوع تصمیم گیری ها، مرجع احساسات و حال خوش فرد است و هیچ خبری از به کار بدن منطق و آینده نگری های منطقی نیست. البته ممکن است گاهی اوقات هم تصمیم گیری های احساسی با منطق همراه باشند اما چیزی که در این نوع از تصمیم گیری ها اهمیت دارد این است که بدون توجه به هیچ چیزی، تنها حال خوش تصمیم گیرنده و رضایت قلبی او شرط است.

تصمیم گیری های منطقی
یکی از بهترین انواع تصمیم گیری است که فرد سعی می کند با کمک فکر و منطق و با جمع آوری اطلاعات و داده های مفید درباره ی موضوع تحت بررسی، یک تصمیم درست و اصولی را اتخاذ نماید. تصمیم گیری ها منطقی عموما عواقب کار نیز در نظر گرفته می شود و فرد آنقدر از عزت نفس و اعتماد به نفس بالایی برخوردار است که می تواند به راحتی مسئولیت تصمیم خود را بر عهده بگیرد. احتمال به خطا رفتن چنین تصمیم گیری ها بسیار پایین است و عموما حرفی از شانس و احساس و نظر دیگران، در این تصمیم گیری ها زده نمی شود.

تصمیم گیری های اضطراری
این تصمیم گیری ها یکی از سخت ترین انواع تصمیم گیری ها محسوب می شود. شما باید در لحظه یک تصمیم بگیرید و این تصمیم می تواند هم احساسی باشد و هم منطقی. تصمیمی گیری های اضطراری می توانند هم به صورت فردی گرفته شوند و هم به صورت گروهی؛ چیزی که در این نوع تصمیم گیری ها بسیار اهمیت دارد این سات که فرد بتواند به درستی و عاقلانه تصمیم بگیرد.


 
تصمیم گیری های اجتنابی
گرفتن برخی از تصمیم ها برای همه ی ماها سخت است و معمولا همه ی ما یک صری انتخابات و تصمیم هایی داریم که فکر کردن و نتیجه گیری درباره ی آن ها را دائما به زمان آینده موکول می کنیم.

این تصمیم گیری ها یکی از آزاردهنده  ترین انواع تصمیم گیری ها هستند و فرد دائما از فکر کردن به آن ها طفره می رود. برای تسلط بر این شرایط نیاز است باید یک بار هم شده بنشینید و درباره ی موضوعی که تصمیم گیری درباره ی آن را دائما به بعدا موکول می کردید، فکر کنید و تصمیم بگیرید.
 
تصمیم گیری مطیعانه
در این نوع تصمیم گیری ها، عموما فرد، عزت نفس و اعتماد به نفس اینکه خواست خودش را وارد موضوع تصمیم گیری کند، ندارد و عموما سعی می کند که مطابق با میل یک سری افراد خاص، نهایت تصمیم خود را بگیرد. این افراد خودشان توانایی سبک و سنگین کردن ابعاد مختلف ماجرا و عواقب تصمیم گیری خود را ندارند، بنابراین معمولا از حرف های دیگران برای تصمیم گرفتن شان کمک می گیرند. جالب است که این افراد مطیع، حتی توان این که مسئولیت عواقب تصمیم گیری های خود را بر عهده بگیرند هم ندارند.

تصمیم های تکانه ای
این تصمیم گیری ها یکی از خطرناک ترین انواع تصمیم گیری ها می باشند. در واقع در پشت این تصمیم گیری، هیچ نشانی از سبک و سنگین کردن موضوعات و یا بررسی ابعاد مختلف تصمیم گیری وجود ندارد و فرد بدون هیچ گونه درکی از عواقب تصمیم گیری هایش، یک تصمیم را اتخاذ می کند. خیلی کم پیش می آید این مدل تصمیم گیری ها، نتیجه ی مطلوبی را در پی داشته باشند.
 
تصمیم گیری براساس تقدیر
این جمله را خیلی می شنویم که می گویند، تقدیرم این بوده!

نه تقدیر شما این نبوده، در اکثر موارد شما نتوانسته اید قدرت تصمیم گیری داشته باشید و همه چیز را به حال خودش ول کرده اید و حالا، ترکیب عوامل مختلف در اطراف شما، تاثیر خودش را بر زندگی شما گذاشته. این چیزی است که شما نامش را تقدیر گذاشته اید. این افراد کاملا شانسی زندگی می کنند و به قول معروف، به قضا قدر پناه می برند. در صورتی که این کار درستی نیست و خداوند به انسان قدرت تصمیم گیری و درک مسائل را عطا کرده است.
اشتراک گذاری:
  • مطالب مرتبط

    

    ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون:


    307 بازدید

    0 نظر

    درج: 21 تیر 1401

    توسط: u-143390
    وضعیت: آفلاین
    گروه کاربری: پشتیبانی

    ارسال دیدگاه (0 مورد)

    در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.
    بیست پک
    هوش کمپلکس ششم
    هدیه+خرید
    هدیه+خرید

    دسته بندی مطالب

    هدیه+خرید
    هدیه+خرید

    آخرین نظرات ارسالی

    سلام این کتاب برای کنکور ۱۴۰۴ ویرایش شداه؟
    واقعا این کتاب خیلی به درد بخور بود ممنون از انتشارات مهر و ماه
    سلام وقت بخیر چاپ جدیدش کی میاد؟
    سلام من با این کتاب تونستم تیزهوشان قبول بشم خیلی خوبه
    سلام این کتاب چاپ چه سالی؟
    حسین 1403/05/8 - 07:46
    سلام تفاوت رشته فقه و حقوق با فقه و مبانی حقوق چیه؟!

    آمار سایت

    با ما در ارتباط باشید ، منتظر نظرات شما هستیم.
    
    عضویت در خبرنامه ایمیلی :
    برای عضویت در خبرنامه پیامکی، عدد 1 را به 02196884 پیامک کنید.
    رضایت مندی مشتری
    جشنواره وب و موبایل ایران
    جشنواره وب و موبایل ایران
    جشنواره کتاب مجازی
    برند محبوب مصرف کنندگان
    Copyright © 2010 - 2023 Mehromah.ir