چطور به سادگی خلاصه نویسی کنیم؟

0
چطور به سادگی خلاصه نویسی کنیم؟
خلاصه نویسی کردن یک روش بسیار مفید برای بخاطر سپردن مطالب مختلف است.  یادداشت برداری از مطالب و خلاصه کردن آن‌ها به ما کمک می‌کند تا مطالعه و مرور بهتری داشته باشیم. غفلت از خلاصه نویسی معمولا باعث می‌شود که ما مجبور باشیم تمامی مطالب را از روی جزوه یا کتاب درسی خود مو به مو بخوانیم. یا اینکه هنگام خلاصه‌نویسی آنقدر مفصل می‌نویسیم که گاهی خلاصه‌ی ما از خود متن اصلی بیشتر می‌شود. درحالی‌که به سادگی و به کمک روش‌های خلاصه نویسی، می‌توانیم مطالب را به سادگی مطالعه یا مرور کنیم. خلاصه نویسی به ما کمک می‌کند تا بیشتر زمان خود را صرف مطالعه و مرور مطالب کنیم. یادگیری تکنیک‌هایی مانند نقشه کشی ذهنی باعث می‌شود بتوانیم حجم زیادی از مطالب را تنها در یک صفحه خلاصه کنیم. حال بیایید با هم ببینیم که برای خلاصه نویسی چه روش‌ها و سبک‌های مختلفی وجود دارد.

آشنایی با روش های متفاوت خلاصه نویسی
خلاصه نویسی روش های متفاوتی دارد که ما می‌توانیم بسته به شرایط و متنی که می‌خواهیم خلاصه آن را بنویسیم از یکی از آنها استفاده کنیم. مثلا قبلا در مورد یکی از بهترین روش های خلاصه نویسی که همان نقشه کشی ذهنی است صحبت کردیم. به کمک خلاصه نویسی ما می‌توانیم حجم زیادی از مطالب را در فضایی به مراتب کوچکتر یادداشت کرده و برای مرور و مطالعه از آن استفاده کنیم. اما چند روش برای خلاصه نویسی وجود دارد؟ یا اصلا برای اینکه اصولی خلاصه نویسی کنیم، باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟ در ادامه ابتدا ۳ سبک مختلف خلاصه نویسی را بررسی می‌کنیم و سپس به سراغ چند روش برای انجام این کار خواهیم رفت.

روش های خلاصه نویسی ؛ سبک‌های مختلف
بد نیست بدانید افراد برای خلاصه کردن مطالب، از سبک‌های مختلفی استفاده می‌کنند. در ادامه ۳ سبکی که بیشتر توسط افراد مورد استفاده قرار می‌گیرد را بررسی خواهیم کرد.


۱تغییر لحن
یکی از معروفترین و پرکاربردترین روش های خلاصه نویسی که بسیاری از افراد از آن استفاده می کنند، تغییر لحن متن مورد نظر است. بارها برای ما پیش آمده که مطلبی را بارها و بارها مطالعه کرده ایم و آنرا یاد نگرفتیم. اما وقتی یکی از دوستان یا همکلاسی هایمان آنرا به زبان خودش برای ما بیان کرده، به راحتی آن را یاد گرفته ایم. این اتفاق در خلاصه نویسی هم می تواند بیفتد. شما کافیست لحن نوشته را به لحنی تغییر دهید که احساس می کنید آنرا ساده تر و بهتر یاد می گیرید. این کار حتی در بخاطر سپردن و به خصوص بیاد آوردن مطالب هم بما کمک میکند. وقتی مطلبی را به زبان خودمان بخوانیم مسلما حفظ کردن و یادآوری آن برای ما ساده تر خواهد بود.


۲- استفاده از کلمات هم معنی
ممکن است برخی از ما در هنگام مطالعه به یکسری کلمات برخورد کنیم که نتوانیم آنها را به راحتی یاد بگیریم یا به خاطر بسپاریم. در این مواقع ما به شما پیشنهاد  می کنیم که از دیگر کلمات هم معنی با آنها استفاده کنید. سعی کنید کلماتی را انتخاب کنید که بیاد سپردن و بخاطر آوردن آنها برای شما مشکل نباشد و در این امر به مشکل نخورید.


۳- در نظر گرفتن کلمات و نکات اصلی
بارها از اهمیت و تاثیر کلمات کلیدی صحبت کرده ایم. کلمات کلیدی نقش  بسیار مهمی را در خلاصه نویسی ایفا می کنند و تاکید کردن بر روی آنها بسیار اهمیت دارد. یکی از کارهایی که در هنگام خلاصه نویسی باید انجام دهیم این است که به دنبال کلمات کلیدی و نکات اصلی در متن اصلی باشیم. فراموش نکنید که خلاصه نویسی نسخه کوتاهتری از متن اصلی است و باید نکات مهم آنرا بیان کند. پیدا کردن کلمات کلیدی همچنین به ما در رسم نقشه‌های ذهنی نیز کمک خواهد کرد. چرا که در نقشه‌کشی ذهنی ما به جای بیان کل مطالب، صرفا با نکات مهم و کلیدی آن‌ها سروکار داریم.


روش های خلاصه نویسی ؛ تکنیک‌ها
 علاوه بر سبک‌هایی که برای خلاصه نویسی وجود دارد، برخی تکنیک‌ها نیز برای انجام آن وجود دارد. ۴ روشی که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم در واقع همین تکنیک‌ها را شامل می‌شوند.


۱-روش سرفصل نویسی
این روش یکی از ساده‌ترین راه ها برای خلاصه نویسی است. تقریبا همه افراد می‌توانند با استفاده از این روش به خوبی خلاصه نویسی کنند. اما سرفصل نویسی چیست؟ در روش سرفصل نویسی شما ابتدا باید ۴ تا ۵ مورد از مهمترین کلمات کلیدی مطلبی که در حال مطالعه آن هستید را پیدا کنید. سپس می‌بایست آن‌ها را مانند یک لیست یادداشت کنید. فراموش نکنید که زیر هر کلمه کلیدی چند خط جا بگذارید. چرا که در مرحله بعد قرار است زیر هر کدام از این کلمات کلیدی، چند کلمه یا عبارت مرتبط به آن‌‌ها را نیز بنویسید. این روش بیشتر به درد مواقعی می‌خورد که شما قصد دارید مطالب را به صورت کلی خلاصه نویسی کنید.




2-نقشه کشی ذهنی
خب، رسیدیدم به اصل مطلب! نقشه کشی ذهنی یکی از بهترین روش های خلاصه نویسی به حساب می‌آید. از شیمی و فیزیک گرفته، تا فلسفه و ادبیات و حتی پزشکی و حقوق، زمینه تحصیلی شما هرچه که باشد، می‌توانید مطالب آن را به کمک نقشه‌های ذهنی خلاصه نویسی کرده و دسته بندی کنید. برای نقشه کشی ذهنی باید:

    ابتدا یک موضوع یا ایده را در مرکز صفحه قرار دهید.
    سپس مطالب کمی جزئی تر را به کمک شاخه‌هایی که در تصویر هم می‌بینید به آن متصل کنید.
    در مرحله بعدی شما باید همین کار را در مورد هر شاخه و جزئیات مربوط به آن تکرار کنید.

در کشیدن نقشه‌های ذهنی چند نکته بسیار مهم است. اول اینکه شما باید فقط از کلمات کلیدی برای کشیدن آن‌ها استفاده کنید. مورد دوم اینکه حتما از رنگ‌های مختلف برای کشیدن نقشه ذهنی خود استفاده کنید. و سوم اینکه حتما نقشه‌های ذهنی را بعد از مدتی مرور کرده و باز هم ویرایش کنید.
نقشه کشی ذهنی نه تنها به شما کمک می‌کند تا بخش زیادی از مطالب را به شکل کاملا اصولی دسته بندی کنید، بلکه به کمک آن می‌توانید همه این مطالب را تنها در یک برگه کاغذ جمع آوری کنید. علاوه بر این، شکل بصری و وجود رنگ‌های مختلف در نقشه‌‌های ذهنی، یادگیری و یادآوری مطالب موجود در آن‌ها را برای ما ساده‌تر خواهد ساخت.


3-درست کردن اسلاید
بیشتر ما به خصوص زمانی که قرار است در دانشگاه یا مدرسه کنفرانسی ارائه بدهیم، از این تکنیک استفاده کرده‌ایم. برای اینکه اسلاید‌هایی خوب و اصولی بسازیم، باید اول به یاد داشته باشیم که قرار نیست تمام مطالب در اسلاید‌ها آورده شوند. علاوه بر آن بهتر است که به طراحی اسلایدهای پاورپوینت خود نیز اهمیت بدهیم. درست کردن اسلاید اگرچه به خاطر جذابیت تصویری آن کار را برای حافظه ساده می‌کند، اما به شدت وقتگیر است. ضمن اینکه اگر مطالب زیادی داشته باشیم، ساخت اسلاید زمانی بسیار زیادی از ما خواهد گرفت. برای همین هم ما در بین تمام روش‌های گفته شده، همچنان نقشه کشی ذهنی را پیشنهاد می‌کنیم.


روش های خلاصه نویسی : باید ها و نباید ها
خلاصه نویسی هم مانند نقشه کشی ذهنی نیازمند رعایت نکات و قوانینی است که می‌توانند به ما در انجام آن کمک کنند. ما باید برخی نکات را حتما انجام دهیم، و بالعکس برخی دیگر را هیچوقت انجام ندهیم.


۱-پیش‌خوانی را فراموش نکنید
این کار باعث می شود شما یک دید کلی نسبت به متن پیدا کنید و بتوانید به مراتب راحت‌تر خلاصه نویسی را انجام دهید. پیش‌خوانی همچنین به شما در پیدا کردن مطالب و نکات اصلی هم کمک بسیاری می‌کند. سعی کنید در هنگام خواندن متن زیر نکات مهم آن خط بکشید تا در هنگام خلاصه نویسی راحت‌تر آنها را پیدا کنید. بد نیست بدانید به کمک دانش تندخوانی می‌توانید مطالب را سریعتر و دقیقتر بخوانید. پس بهتر است به مقاله ترفندهای تندخوانی بروید و با برخی از تکنیک‌های این مهارت آشنا شوید.


۲- از توضیح اضافی بپرهیزید
گاهی اوقات پیش می آید که ما در هنگام خلاصه نویسی کردن آنقدر با وسواس سعی میکنیم که تمام مطالب را در خلاصه خود بیاوریم، که در نهایت حجم خلاصه نویسی ما با متن اصلی یک اندازه می‌شود. یادتان نرود که در خلاصه نویسی تنها نوشتن نکات مهم و کلیدی الویت دارد. این نکات باید به نوعی نوشته شوند که ما را به یاد دیگر جزئیات مهم بیاندازند. علاوه بر آن جزئیات بیشتر می‌تواند ما را در هنگام مرور و مطالعه‌ی دوباره دچار گیجی و مشکل کند. بهتر است تا جایی که می‌‌توانید مختصر و مفید بنویسید تا بعدا دچار مشکل نشوید.


۳- حتما خلاصه خود را پس از نوشتن بازخوانی کنید
احتمالا برای شما هم این اتفاق روی داده است که پس از سخنرانی کردن در یک جمع مهم و یا در هنگام سوال به یاد مطالبی افتاده‌اید که خود را برای آنها آماده نکرده بودید. این اتفاق معمولا زمانی می‌افتد که شما زیاد از حد از متن  خلاصه خود مطمئن هستید و دیگر آنرا چک نمی‌کنید. غافل از آنکه یک مطلب مهم را سهوا یادداشت نکرده‌اید. حتما بعد از اتمام خلاصه‌نویسی آنرا با متن اصلی تطبیق دهید و ببینید آیا تمام مطالب مهم را نوشته‌اید.


۴- از جذابیت تصویری غافل نشوید
بارها توضیح داده‌ایم که حافظه ما در به خاطر سپردن تصاویر بسیار بهتر از متن عمل می‌کند. برای اینکه بتوانید خلاصه نویسی جذابتری داشته باشید، بهتر است که حتما از عناصر بصری هم در آن استفاده کنید. برای مثال استفاده از رنگ‌ها، علاوه بر جلوگیری از خستگی ذهن، یادگیری و یادآوری را برای شما لذتبخش تر خواهد کرد. همچنین اگر خلاصه‌نویسی شما از شکل خاصی پیروی کند، به خاطر سپردن آن برای حافظه دیداری ما ساده‌تر خواهد بود. در واقع یکی از دلایل برتری نقشه‌کشی ذهنی بر سایر تکنیک‌های گفته شده هم همین موضوع است. نقشه‌های ذهنی به دلیل شکل ظاهری و همچنین استفاده از رنگ‌های مختلف در رسم آن‌ها، به ما کمک می‌کنند تا مطالب را به شکل عمیق‌تری به ذهن و حافظه خود بسپاریم.
اشتراک گذاری:
  • مطالب مرتبط

    

    ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون:


    731 بازدید

    0 نظر

    درج: 14 دی 1400

    توسط: u-143390
    وضعیت: آفلاین
    گروه کاربری: پشتیبانی

    ارسال دیدگاه (0 مورد)

    در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.
    کتاب های کتابنامه
    هوش کمپلکس ششم
    کتاب های جامع انسانی
    کتاب های جامع ریاضی

    دسته بندی مطالب

    کتاب های امتحانِت
    کتاب های پرسش های چها گزینه ای

    آخرین نظرات ارسالی

    سلام این کتاب برای کنکور ۱۴۰۴ ویرایش شداه؟
    واقعا این کتاب خیلی به درد بخور بود ممنون از انتشارات مهر و ماه
    سلام وقت بخیر چاپ جدیدش کی میاد؟
    سلام من با این کتاب تونستم تیزهوشان قبول بشم خیلی خوبه
    سلام این کتاب چاپ چه سالی؟
    حسین 1403/05/8 - 07:46
    سلام تفاوت رشته فقه و حقوق با فقه و مبانی حقوق چیه؟!

    آمار سایت

    با ما در ارتباط باشید ، منتظر نظرات شما هستیم.
    
    عضویت در خبرنامه ایمیلی :
    برای عضویت در خبرنامه پیامکی، عدد 1 را به 02196884 پیامک کنید.
    رضایت مندی مشتری
    جشنواره وب و موبایل ایران
    جشنواره وب و موبایل ایران
    جشنواره کتاب مجازی
    برند محبوب مصرف کنندگان
    Copyright © 2010 - 2023 Mehromah.ir