فرآیند انتخاب رشته برای مجازین در کنکور ۱۴۰۲ آغاز شد. سامانه انتخاب رشته مجازی نیز بر روی سایت سازمان سنجش فعال شده است.
نتیجه علمی داوطلبان آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ به صورت کارنامه حاوی نمره کل نهایی، رتبه، سهمیه و وضعیت بومی بر روی پایگاه اطلاعرسانی سازمان سنجش قرار گرفته که داوطلبان میتوانند با ورود به سامانه جامع آزمون سراسری به آدرس https://my.sanjesh.org کارنامه خود را مشاهده کنند.
دفترچههای راهنمای انتخاب رشته در همه گروههای آزمایشی در سایت سازمان سنجش منتشر شده است.
انتخاب رشته از طریق سامانه جامع آزمون سراسری برای همه گروههای آزمایشی از روز چهارشنبه اول شهریور آغاز شده است. فرایند انتخاب رشته تا روز شنبه ۴ شهریور ادامه خواهد داشت.
انتخاب رشته برای انتخاب کد رشته محلهای پذیرش با آزمون و پذیرش صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی «بدون آزمون» در یک فرم و حداکثر تا ۱۵۰ رشته محل، انجام میشود. به عبارت دیگر فرآیند انتخاب رشته این دو جداگانه نخواهد بود.
توضیحات کامل این دو روش پذیرش در «دفترچه راهنمای ثبتنام و انتخاب رشته» (راهنمای شماره ۲) به تفکیک ارائه شده است.
تبصره ۱: داوطلبانی که در آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ (نوبتهای اول و دوم) ثبتنام کرده و غایب جلسهٔ این آزمونها بودند، نیازی به ثبت نام مجدد برای رشتههای پذیرش صرفاً با سوابق تحصیلی ندارند و میتوانند در رشتههایی که پذیرش آنها با سوابق تحصیلی (بدون آزمون) است تا ۱۵۰ کد رشته محل از دفترچه راهنمای انتخاب رشته انتخاب کرده و در فرم انتخاب رشته درج کنند.
تبصره ۲: داوطلبانی که قبلاً در آزمون سراسری سال ۱۴۰۱ ثبت نام نکردهاند، میتوانند از امروز سهشنبه ۳۱ مرداد آغاز و تا روز شنبه ۴ شهریور نسبت به ثبتنام و انتخاب رشته در رشتههایی که پذیرش آنها با سوابق تحصیلی (بدون آزمون) است بر اساس دفترچه راهنمای ثبتنام و انتخاب رشتههای پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی، اقدام کنند.
تبصره ۳: در صورتی که فردی هم نسبت به انتخاب رشته در مرحله انتخاب رشتههای با آزمون و رشتههای صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی (بدون آزمون) اقدام کند و هم در مرحله ثبتنام برای رشتههای صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی (بدون آزمون) اقدام به ثبتنام و انتخاب رشته برای این رشتهها نماید، ثبتنام و انتخاب رشته وی در رشتههای صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی باطل خواهد شد و هزینه پرداختی وی نیز مسترد نخواهد شد.
داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشتههای تحصیلی (رشتههای با آزمون) در این آزمون شدهاند، لازم است برای مشاهده دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی (شماره ۲) و انجام انتخاب رشته به نکات ذیل توجه کنند:
دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی حاوی تمامی شرایط و ضوابط اختصاصی رشتههای مختلف تحصیلی دورههای روزانه، شبانه، مجازی، پردیس خودگردان و شهریه پرداز، دانشگاه پیام نور، مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیردولتی (اعم از با آزمون و پذیرش صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی «بدون آزمون»)، توضیحاتِ کامل درباره نحوه تکمیل فرم انتخاب رشته و همچنین راهنمای مراجعه به سامانه جامع آزمون سراسری است و داوطلبان باید دفترچههای انتخاب رشتهٔ مربوط را به دقت مطالعه کنند.
تأکید میشود ابتدا نسبت به مطالعهٔ دقیق دفترچه راهنمای انتخاب رشتههای تحصیلی (دفترچه شماره ۲) گروه آزمایشی مربوط و توضیحات مندرج در بخش پیوستها و نیز ویژه نامه انتخاب رشته اقدام کرده و کد رشته محلهای مورد نظر خود را (برابر ضوابطی که در دفترچه راهنمای انتخاب رشته درج شده) استخراج و به ترتیب تقدمِ علاقه مرتب کنند.
پس از آن، کدرشتههای انتخابی خود را ابتدا در فرم پیشنویس مندرج در انتهای دفترچه راهنمای انتخاب رشته درج و پس از اطمینان از صحت کد رشته محلهای انتخابی، این کد رشته محلها را در فرم انتخاب رشته اینترنتی ثبت و تکمیل کنند.
پس از تأیید نهایی کدرشتههای انتخابی، شماره ۱۵ رقمی توسط سیستم به عنوان رسید انتخاب رشته در اختیار متقاضی قرار داده خواهد شد.
داوطلبان توجه داشته باشند که فقط یک بار اجازه انتخاب رشته به هر فرد داده میشود. ضمناً پس از انجام انتخاب رشته و دریافت رسید ۱۵ رقمی، داوطلبان میتوانند فرم انتخاب رشته خود را به تعداد دفعات محدود تصحیح و یا ویرایش کنند.
داوطلبان برای اعلام علاقمندی جهت پذیرش در رشتههای با آزمون دانشگاه پیامنور و دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی باید نسبت به پرداخت هزینهٔ مربوط به علاقمندی به هر یک از این دورهها، باید برای هر کدام به صورت جداگانه مبلغ ۳۶۰ هزار ریال از طریق سیستم پرداخت اینترنتی مندرج در سایت سازمان سنجش (بخش خرید کارت اعتباری) اقدام کرده و سپس رشتهمحلهای این دانشگاهها و مؤسسات را در فرم انتخاب رشته درج کنند.
داوطلبانِ علاقمند به پذیرش در دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی تهران در صورتی که مطابق کارنامه نتایج اولیه مجاز به انتخاب رشتههای دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر شهید رجایی تهران شدهاند در این مرحله میتوانند با اطمینان از داشتن شرایطِ پذیرش در رشتههای این دانشگاهها، با پرداخت هزینهٔ مربوط به علاقمندی به رشتههای این دانشگاهها به مبلغ ۳۶۰ هزار ریال از طریق سیستمِ پرداختِ اینترنتی مندرج در سایت سازمان سنجش (بخش خرید کارت اعتباری)، نسبت به انتخاب رشتهمحلهای این دانشگاهها اقدام کنند.
سامانهٔ انتخاب رشتهٔ مجازی سازمان سنجش از ۳۱ مرداد ۱۴۰۲ در سایت سازمان سنجش به منظورِ راهنمایی و کمک به داوطلبان در انتخاب رشته آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ (برای رشتههای با آزمون و رشتههای صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی) در دسترس داوطلبان قرار گرفته است.
ویژهنامهٔ راهنمای انتخاب رشتهٔ آزمون سراسری سال ۱۴۰۲ شامل مطالب مفید و کاربردی درباره انتخاب رشته از جمله تشریح محتوای کارنامه آزمون، آشنایی با بومیگزینی، انواع سهمیهها، استفاده از انتخاب رشته مجازی و نکتههای مهم در انتخاب رشته اصلی نیز منتشر شده است. مطالعه این ویژهنامه به داوطلبان، والدین آنها و مشاوران توصیه میشود.
پذیرش در کدرشتهمحلهای صرفاً بر اساس سوابق تحصیلی برای داوطلبان شاخه نظری با ملاک معدل کتبی نهایی دیپلم و داوطلبان شاخه فنی و حرفهای و یا کاردانش با معدل کل دیپلم انجام میشود که داوطلب میتواند بدون توجه به نوع مدرک دیپلم و از تمامی گروههای آزمایشی و بدون توجه به مجاز بودن به انتخاب رشته در دورههای مختلف نسبت به انتخاب رشته اقدام کند.
با توجه به اعلام اصلاحات و رشتههای جدید در ۳۱ مرداد، داوطلبان برای انتخاب کد رشتههای مدنظر خود، سری اول اصلاحات را که در سایت سازمان سنجش درج شده، مطالعه کنند.