آزمایشهایی که با استفاده از خاک شبیهسازی شده ماه، انجام شده است، نشان میدهد که خاک ماه برای سلولهای ریه انسان و مغز موش سمی است. بررسیهای پژوهشگران نشان میدهد که تا ۹۰ درصد سلولهای ریه انسان و نورونهای موش در مواجه با ذرات ریز خاک ماه، میمیرند. نتایج یافتههای این پژوهشگران که در نشریهی GeoHealth منتشر شده، نشان میدهد که تنفس این گرد و غبارهای سمی، حتی برای یک دقیقه، میتواند برای فضانوردانی که میخواهند در آینده به ماه، مریخ یا دیگر سیارههای بدون هوا سفر کنند، فوقالعاده خطرناک باشد.
سازمانهای فضایی قبلا میدانستند که قرار گرفتن در معرض محیط فضا و شرایط بدون جاذبه میتواند به سلامت انسان آسیب برساند، اما گرد و غبار فضایی، خطر اضافی است که تاکنون نادیده گرفته شده بود.
راشل کاستون، متخصص ژنتیک از دانشکده پزشکی دانشگاه استونی بروک در لانگ آیلند، نیویورک و نویسنده اصلی این پژوهش جدید، گفت:
خطرات ناشی از اکتشافات فرازمینی، در ماه و فراتر از آن، بیش از خطر آنی حضور در فضا است.
گرد و غبار ماه، موجب واكنشهایی شبیه به تب یونجه (حساسیتهای آلرژیک) در فضانوردانی شده است كه قبلا به ماه سفر کرده بودند. بروس دمپل، متخصص زیست شیمی و یکی دیگر نویسندگان این پژوهش، میگوید که یافتههای جدید نشان میدهد، قرار گرفتن در معرض ذرات ریز گرد و غبار ماه، میتواند عملکرد راه تنفسی و ریه را مختل کند. همچنین، اگر این گرد و غبارها موجب التهاب در ریههای فرد شوند، میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای مرگباری مانند سرطان را به شدت افزایش دهند.
دمپل گفت:
اگر سفرهایی به ماه انجام گیرد که نیاز به اقامت چند هفتهای یا چند ماهه و حتی طولانیتر داشته باشد، ممکن است دیگر نتوان جلوی این خطر را گرفت.
ماه اتمسفر ندارد، بنابراین خاک قمر طبیعی زمین، بهطور مداوم بهوسیلهی ذرات پرانرژی خورشیدی بمباران میشود. این ذرات پرانرژی، باعث میشود که خاک خورشید مانند جریان الکتریسته ساکن روی لباسها، بهصورت الکترواستاتیکی باردار شود. هنگامی که فضانوردان ایالات متحده در طی سری ماموریتهای آپولو به ماه رفتند، ذرات خاک ماه (با چسبیدن به لباس) را با خود به داخل ماژول ماهنورد بردند. هریسون اشمیت، فضانورد آپولو ۱۷، پس از استنشاق گرد و غبار، واکنشی شبیه به تب یونجه را توصیف کرده که علائمی مانند، عطسه، خارش چشم و گلو درد داشته است.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: