اخترشناسان نوعی درخشش عجیب و غریب از پرتوی ایکس در کهکشانی دور دست شناسایی کرده اند که علتش برای آنها ناشناخته است.
این رویداد برای نخستین بار توسط رصدخانه پرتو ایکس چاندرا متعلق به ناسا در اکتبر ۲۰۱۴ مشاهده شد. موقعیت آن در کهکشانی با فاصلهٔ ۱۰٫۷ میلیارد سال نوری است که توسط
تلسکوپ های فضایی هابل و اسپیتزر ردیابی شد. آنچه که اخترشناسان دیدند، نقطه ای در آسمان موسوم به میدان عمیق چاندرا بود که در طی زمان کوتاهی به میزان هزار برابر درخشان تر شد. پس از گذشت یک روز، تقریبا بطور کامل از دیده ها پنهان شد.
فرانز بوئر، محقق ارشد از دانشگاه کاتولیک شیلی در سانتیاگو اظهار داشت: ما از زمان کشف این منبع تلاش های زیادی برای درک ماهیت و دلیل بروز آن ترتیب داده ایم. مثل این است که یک پازل داشته باشیم، اما تمامی قطعات آن موجود نباشد. ثبت چنین رویدادی توسط رصدخانه چاندرا در گذشته بی سابقه بوده است. پس از مشاهده این منبع به مدت دو و نیم ماه دیگر هیچگاه شاهد درخشش آن نبودیم.
یکی از این احتمالات به رویداد GRB یا انفجار پرتوی گاما باز می گردد؛ انفجار های مهیبی که با فروپاشی ستاره ای عظیم الجثه روی می دهند. ادغام ستاره ها با یکدیگر و یا با یک سیاهچاله می تواند به وقوع چنین رویدادهایی بیانجامد. ماحصل این فعالیت ها می تواند باعث جهش های قدرتمندی باشد که در صورت هم جهت بودن با سیاره زمین برای لحظه ای کوتاه قابل مشاهده خواهند بود. یکی دیگر از احتمالات این است که انفجار پرتوی گاما بطور مستقیم به سمت ما نشانه نرفته باشد و شاید هم انفجاری در کهکشانی بسیار دور دست باشد. بر اساس ایده سوم نیز به سیاهچاله ای با اندازۀ متوسط مربوط می شود که یک ستاره کوتوله سفید را به کام خود کشیده است.
به گفتۀ محققان، هیچ یک از سناریوهای فوق نمی تواند بطور کامل تمامی ویژگی های مشاهده شده را توضیح دهد. بنابراین، آن را پدیده جدیدی می نامند که از ماهیت مبهم و ناشناخته ای برخوردار است و باید بیشتر بررسی شود. اخترشناسان امیدوارند برای پی بردن به این قضیه، رویدادهای مشابهی را با سایر تلسکوپ ها مثل ماهواره سوئیفت ناسا یا تلسکوپ پرتو ایکس نیوتن متعلق به آژانس فضایی اروپا، مورد شناسایی قرار بدهند. جزئیات بیشتر این پژوهش در "یادداشت های ماهانه انجمن نجوم سلطنتی” منتشر شده است.