امشب پدیدهی ابرماه رخ میدهد. ماه کامل در حالی طلوع میکند که نسبت به حالت عادی، مقداری پرنورتر و بزرگتر است. علتش این است که در این هنگام، ماه در نزدیکی حضیض مداری خود قرار دارد، یعنی در مدار بیضویاش تقریبا در نزدیکترین فاصله با زمین قرار میگیرد.
هرچند که هر سال تقریبا شاهد یک ابرماه هستیم، ولی این یکی با بقیه فرق دارد چون در ۶۵ سال گذشته بزرگترین ماهی است که میبینیم. یکی از دلایلی که باعث میشود ابرماهها جذاب باشند این است که خیلی راحت میتوان آنها را دید. این ابرماه، ۱۴% بزرگتر و ۳۰% روشنتر از یک ماه کامل معمولی دیده میشود.
در این رویداد، ماه به نزدیکترین فاصله خود از زمین یعنی تا ۳۵۶ هزار و ۵۰۶ کیلومتری سیاره خواهد رسید و از این رو، ناسا آن را "اَبَر ماه” خارقالعاده خوانده است. این پدیده که پیش از این در سال ۱۹۴۸ رخ داده بود، تا ۱۸ سال آینده اتفاق نخواهد افتاد و فرصت بعدی مشاهده آن ۲۵ نوامبر ۲۰۳۴ خواهد بود.
در تصویر بالا میتوانید ابرماهی که سال ۲۰۱۲ رخ داد را در کنار ریزماهی که همان سال اتفاق افتاد ببینید. این پدیده امروز عصر در ساعت ۱۷:۲۲ در تهران قابل مشاهده خواهد بود، بهترین زمان برای دیدن و بخصوص عکسبرداری از این ابرماه به هنگام طلوع آن از سمت شرق آسمان است. چرا که به دلیل خطای انسانی و اینکه ماه در پسزمینه اشیای آشنایی چون کوه و درخت قرار میگیرد، بزرگتر از آن چیزی که هست به نظر خواهد رسید. برای رصد این ابرماه بهتر است از نور و آلودگی مناطق شهری فاصله بگیرید.