ژاپن برای دومین بار موفق شد نمونههایی از یک سنگ کیهانی را به زمین آورد. مطالعهی این مواد میتواند از اسرار پیدایش منظومهی شمسی و ظهور حیات روی زمین پرده بردارد.شنبهشب به وقت ایران، کپسولی کوچک حاوی نمونههایی بکر از سنگ و خاک سیارک ریوگو در ناحیهای دورافتاده در جنوب استرالیا به نام وومرا فرود آمد.
با این موفقیت، بشر برای دومین بار در تاریخ، نمونههای سیارکی را به زمین آورد. فضاپیمای ژاپنی هایابوسا ۲ از ژوئن ۲۰۱۸ تا نوامبر ۲۰۱۹، سیارک ۹۰۰ متری ریوگو را در فاصلهی میلیونها کیلومتر ار زمین مطالعه و دو مرتبه از آن نمونهبرداری کرد.
نسل اول هایابوسا، نخستین فضاپیمایی بود که در سال ۲۰۱۰ با گردآوری قطعاتی از خاک سیارک ایتوکاوا، نمونههایی از سنگی فضایی را به زمین آورد. اما این کاوشگر ژاپنی کمتر از یک میلیگرم مواد جمعآوری کرد؛ درحالیکه انتظار میرود هایوبوسا ۲ بیش از ۱۰۰ میلیگرم نمونه به زمین آورده باشد. نمونههای جدید از سیارکی کاملا متفاوت از نوع آغازین سی جمعآوری شدهاند که سنگهایی غنی از آب و ترکیبات آلی کربندار هستند.
به نقل از مقامهای جاکسا (آژانس کاوشهای هوافضای ژاپن)، «مواد تشکیلدهندهی زمین، اقیانوسها و حیات روی آن، در ابر آغازینی موجود بودند که منظومهی شمسی ما را شکل داد. در اوایل پیدایش منظومهی شمسی، این مواد در تماس بودند و میتوانستند درون اجرام والد مشابه، برهمکنش شیمیایی کنند. این برهمکنشها حتی امروز در اجرام آغازین (سیارکهای نوع سی) حفظ شدهاند؛ درنتیجه بازگرداندن نمونه از این اجرام برای تجزیهوتحلیل، منشأ و تکامل منظومهی شمسی و تشکیل عناصر سازندهی حیات را آشکار خواهد کرد.»
در اختیار داشتن نمونهها روی زمین، شرط ضروری برای پردهبرداری از اسرار منظومهی شمسی است. دانشمندان در آزمایشگاههای کاملا مجهز در سرتاسر جهان میتوانند نمونههای ریوگو را با دقتی بسیار بیشتر از هایابوسا ۲ یا هر کاوشگر دیگر موشکافی کنند. خلوص مواد بازگرداندهشده نیز نقطهی قوت بزرگی محسوب میشود. پژوهشگران اکنون به بسیاری از شهابسنگها دسترسی دارند؛ اما این «نمونههای مجانی» از سیارکها در مسیر سفرشان از درون جو زمین و در طول زمان، روی سطح سیاره به نحو چشمگیری دستخوش تغییر شدهاند.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: