اسمز ، حرکت و جنبش خود به خودی ملکول های حلال در میان بخشی از غشای نفوذپذیر به درون منطقه ای از غلظت بیشتر مواد حل شونده در جهتی که تمایل به تعادل مواد حل شونده در هر دو طرف وجود دارد. احتمالا برای توصیف یک فرایند فیزیکی استفاده می شود که هرگونه حلالی به در جریان غشا ی نیمه نفوذ پذیر حرکت می کند (نسبت به حلال نفوذ پذیر میباشد ، اما نسبت به مواد حل شونده نفوذ پذیر نمی باشد) دو تا حلال را با غلظت های متفاوت از هم جدا می کند . اسمز می تواند برای انجام کار صورت گیرد.
در مورد عمل «اسمز» جریان مخلوط شدن از راه جدارهای نازک ریشههای ظریف مویی یک گیاه یا جدارهای روده در حیوانات انجام میگیرد.
غشاء جدارهای مزبور عمل مخلوط شدن را کند میکند ولی هرگز آن را متوقف نمیکند. هنگام فعالیت اسموز در مورد اجسام جاندار غشاهای مذکور اجازه میدهند که مواد به خصوصی از آنها عبور کنند و مواد دیگر را متوقف میسازند. این فعل و انفعال تا اندازهای مربوط به ساختمان نوع مادهای است که با آن تماس پیدا میکند. مواد محلول در موقع تماس با غشاء به آن فشار وارد میکند و این فشار را، فشار اسموزی مینامند.
طرفی که ذرات محلول بیشتر در آن وجود دارد فشار اسموزی بیشتری را تحمل میکند و بنا براین جهتی که رفت و برگشت مواد در آن سو انجام میگیرد از طرف ناحیه پر فشار به ناحیه کم فشار خواهد بود ولی حرکت در دو جهت انجام میگیرد چون هر چیزی که میتواند به یک غشاء اسموزی وارد شود، از آن هم میتواند خارج شود و بدین طریق غذای هضم شده وارد خون شده و از خون خارج میشود.