دیواندره از شهرهای استان کردستان و از شهرهای مرتفع ایران است. این شهر در فاصله ۱۰۰ کیلومتری از شمال سنندج، مرکز استان کردستان، قرار گرفته است. طبق آخرین سرشماری انجام شده در سال ۱۳۹۵، جمعیت شهر دیواندره بالغ بر ۳۴٬۰۰۰ نفر است. اکثر مردم این شهر را مسلمانان اهل تسنن تشکیل داده و به زبان کردی، با لهجه اردلانی صحبت میکنند.
آب و هوای دیواندرهدیواندره همچون بیشتر سایر شهرهای استان کردستان در منطقه کوهستانی قرار گرفته و از آب و هوای نیمه خشک برخوردار است. بهترین زمان برای سفر به دیواندره فصل بهار است که مناظر چشمنواز دشتها و مراتع سرسبز، زیباییهای طبیعت منطقه را دوچندان میکند. در فصل تابستان نیز مناطق ییلاقی این شهرستان هوای معتدل و مطبوعی دارند. ولی با توجه به اقلیم کوهستانی، این منطقه دارای زمستانهای سرد و طولانی است و در پاییز و زمستان با بارندگی و سرمای زیاد در این منطقه روبهرو خواهید شد.
جاهای دیدنی دیواندرهشهرستان دیواندره و همسایه شرقی آن، بیجار، هر دو از مناطق باستانی کردستان هستند که قدمت آثار یافتشده در آنها به هزارههای پیش از میلاد باز میگردد. قدمت غار کرفتو که مهمترین جاذبه تاریخی دیواندره به شمار میرود، به هزاره اول پیش از میلاد یا دوره اشکانیان میرسد. این غار شامل ۴ طبقه و هر طبقه دارای سالنها و راههای ارتباطی مخصوص به خود است.
قلعه کهنه در روستای آغاجری نیز از دیگر آثار باستانی دیواندره است که قدمت آن بیش از ۲۰۰۰ سال برآورد شده است. در حاشیه دیواندره تپهها و محوطههای باستانی زیادی شناسایی شدهاند که همگی قدمت حیات بشری در این منطقه را تا هزاره اول پیش از میلاد تایید میکنند. از آن جمله میتوان به شهر سبز در روستای زاغه علیا، محوطه باستانی کوجاری در بایزیدآباد و بان کلک در دشت کانی نیمه روژه اشاره کرد. از دیگر جاهای دیدنی دیواندره میتوان حمام تاریخی پنجه سفلی را نام برد.
همچنین شرایط اقلیمی این منطقه موجب وجود ارتفاعات، چشمهسارها و رودخانههای دائمی و فصلی بسیاری است. رودخانه قزل اوزن از رودخانههای دائمی منطقه است که به سفیدرود پیوسته و به دریای خزر میریزد. رودخانه شورآب نیز از نمونه جریانات آبی فصلی دیواندره به شمار میرود. قله کوه چهل چشمه و دامنههای اطراف آن نیز از دیدنیترین جاذبههای طبیعی دیواندره است که در فصول مختلف، کوهنوردان و علاقمندان به طبیعت را به خود فرا میخواند.
راهنمای سفر به دیواندرهشهر دیواندره در شمال شهر سنندج قرار گرفته و برای عزیمت به این شهر کافیست از شهر سنندج به طرف شمال راهی شوید تا پس از طی مسافت ۱۰۰ کیلومتر به دیواندره برسید. برای این کار میتوانید از وسیله شخصی یا اتوبوسها و سواریهای واقع در پایانههای مسافربری شهر سنندج استفاده کنید.
چنانچه از تهران عازم دیواندره هستید، بهترین راه، در پیش گرفتن جاده ساوه-همدان است. اما در نظر داشته باشید پیش از رسیدن به همدان،در میانه راه به طرف کبودرآهنگ تغییر مسیر دهید تا با گذر از آن و سپس شهر بیجار، به دیواندره برسید. از تهران و دیگر شهرهای بزرگ نیز اتوبوسهایی در ساعات مختلف شبانهروز به طرف دیواندره حرکت میکنند.