زیارتگاه قدمگاه از جاهای دیدنی نیشابور در 24 کیلومتری شرق نیشابور واقع شده است. در این زیارتگاه قطعه ای از سنگ مربع سیاه وجود دارد که بر روی آن فرورفتگی از ردپای انسان دیده می شود. امروزه این سنگ در داخل مقبره ، به سمت قبله و در ارتفاع یک متری دیوار نصب شده است. به گفته برخی ، این اثر روی سنگ رد پای حضرت علی ابن موسی الرضا (ع) در طول سفر است. ساختمان زیارتگاه در سال 1020 هجری قمری به دستور شاه عباس صفوی و توسط شیخ بهایی طراحی شد. زیارتگاه قدمگاه ، به عنوان یکی از دیدنی های نیشابور ، در دسامبر سال 1314 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
جایگاه تاریخی قدمگاه امام رضا
اهمیت تاریخی و مذهبی قدمگاه که از جاهای تاریخی نیشابور محسوب می شود فراتر از وجود چشمه ها و صخره هاست. امام هشتم (ع) که از مدینه به مرو در حرکت بود ، در نیشابور که یکی از پرجمعیت ترین و آبادترین شهرهای خراسان بود ، توقف کرد و به دلیل حضور گسترده شیعیان در خراسان و نیشابور ، مورد استقبال گسترده مردم قرار گرفته است. در اینجا امام رضا (ع) یکی از مشهورترین احادیث شیعه را برای مردم قرائت کردند؛ در حالی که بسیاری از کاتبان در حال نوشتن بودند.
یادگار سفر امام رضا(ع)
قدمگاه امام رضا در واقع بزرگترین بنای یادبود سفر امام رضا (ع) به نیشابور است. در اینجا چشمه ای وجود دارد که طبق روایات دینی ، بنا به خواست امام از زمین جوشیده و آب آن فوق العاده مطبوع است. همچنین یک سنگ سیاه به عرض حدود 53 سانتی متر بر روی دیوار نصب شده است که در آن فرورفتگی دو پا دیده می شود. مردم عادی معتقدند که امام رضا (ع) بر روی این سنگ ایستاده و ردپایش بر روی آن افتاده است ، اما حقیقت این است که عاشقان وی به یاد عبور از نیشابور ، این نقش را بر روی سنگ تراشیده اند.
باغ قدمگاه نیشابور
قدمگاه امام رضا نیشابور که در درون باغ زیبایی قرار گرفته است، به یک جاذبه تفریحی نیز تبدیل گشته است. نحوه ی جریان آب در این باغ شبیه به باغ های دیگر ایران است با این تفاوت که چشمه ای متبرکه در باغ می جوشد. این باغ با استفاده از دو قنات آبیاری می شود. در زمان ساخت این بنا سیستم آبرسانی خاصی در نظر گرفته نشده است چون نهرهای زیادی آن را آبیاری می کردند و نیاز به آبیاری مصنوعی نبود.
بخشهای مختلف باغ قدمگاه نیشابور
علاوه بر باغ و بقعه موجود در محوطه اصلی قدمگاه، از دوره صفویه آثار تاریخی دیگری نیز در این مجموعه ساخته شد. در ابتدا دو عدد کاروانسرا، آب انبار، چاپارخانه و گرمابه در این مکان احداث شدند؛ اما امروزه بخش عظیمی از کاروانسرای دوره شاه عباس و چاپارخانه از بین رفته است. به طور کلی میتوان گفت مجموعه قدمگاه نیشابور شامل بخشهای زیر است:
-فضای باز باغ
-قنات باغ
-استخر
-بقعه و ضریح
-آب انبار
-حمام تاریخی
-کاراونسرا
-چاپارخانه
جاهای دیدنی نزدیک به قدمگاه امام رضا (ع)
دو روستای تاریخی در نزدیکی این قدمگاه، فضایی تاریخی و سنتی را تداعی میکنند. روستای بالا ده یا قلعه بالا در شمال غرب این مجموعه و روستای پایین ده یا قلعه پایین در سمت شمال شرقی باغ امام رضا (ع) قرار دارد. پیشنهاد میکنیم اگر به بازدید از مجموعه باغ دیدنی قدمگاه میروید، گشتوگذار در این روستاها و تماشای بافت سنتی آنها را نیز از دست ندهید.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون:
در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.