متوجه همنامی این جزیره و تنگهی مشهور و بینالمللی هرمز شدهاید؟! تنگهی استراتژیک و مهم خلیج فارس، در نزدیکی این جزیرهی زیبا و بینظیر قرار گرفته و به همین دلیل نام جزیره و نام تنگه یکی است. مساحت جزیره هرمز ۴۲ کیلومتر مربع است و نوعی گنبد نمکی و بیضی شکل بهحساب میآید. این جزیره کوچک به بندرعباس نیز نزدیک است و تنها ۸ کیلومتر با آن فاصله دارد.
همانطور که اشاره کردیم، هرمز یک گنبد نمکی است؛ این نوع از پدیدههای زمینشناسی، معمولا مخازن نفتی را در خود جای میدهند و انواع و اقسام فلزات مانند آهن را در خود دارند، اما این تنها چیزی نیست که هرمز برای عرضه دارد!
جاهای دیدنی جزیره هرمز درههای معروف جزیره هرمز در این جزیرهی زیبا و منحصر به فرد درههای زیبا و عجیبی را پیدا میکنید که در جهان کمتر نظیر آنها وجود دارد. دره مجسمهها یا دره تندیسهای هرمز یکی از دیگر جاهای دیدنی جزیره هرمز که نفس را در سینه حبس میکند، دره تندیسهای این جزیره است!
در اینجا سنگوارههای عظیم و قدیمی را خواهید دید که تخیلتان هر کدام از آنها را به یک چشم میبیند.
بعضی از آنها همانند اژدهایی تنومند هستند و بعضی دیگر همچون طاووسی زیبا که خرامان خرامان در پس چشمانتان پدیدار میشود.
اما اگر از ما بپرسید، جذابترین قسمت این جاذبه درست در انتهای آن قرار گرفته است. در انتهای این دره، پرتگاهی به ارتفاع ۴۰ متری از دریا وجود دارد که چشمانداز رویایی از تنگه هرمز را پدیدار میکند.
دره سکوت و الهه فیروزهای! یکی از دیگر درههای جزیره هرمز، دره سکوت است. البته که نامهای دیگری نیز از این دره وجود دارند و بعضیها آن را به دره انرژی نیز میشناسند؛ زیرا طبق آخرین تحقیقات علمی، ذرات تشکیلدهنده بلورهای نمک دارای ذرات باردار هستند و وقتی خورشید به این سنگها میتابد در آنها انرژی خالصی تولید میشود.
چنین یونیزاسیون طبیعی، شارژ الکتریکی به وجود میآورد که در مجاورت بدن انسان منجر به احساس آرامش، قدرتمندی سیستم دفاعی بدن، قلب، غدد فوق کلیوی و تیروئید میشود.
کف این دره، رودخانهای قرار دارد که به خاطر بلورهای نمک، رنگهای طلایی و نارنجی در آن به رقص و آواز درمیآیند. جدای از این جاذبه، یک گنبد قدیمی نیز در این منطقه یافت میشود که به الهه فیروزهای معروف است و هر آنچه از زیباییهای این الهه بگوییم کم است. دره رنگین کمان و نقاشی طبیعت روی خاک! کافی است به این دره زیبا که در جنوب غربی جزیره هرمز واقع شده نزدیک شوید تا از دیدن رنگهایی مانند نارنجی، قرمز، زرد، سفید، قهوهای، طلایی و حتی سبز که لایهلایه کنار همدیگر این دره را رنگآمیزی کردند، حیرت کنید. این رنگینکمان زیبا گویی از آسمان به زمین افتاده و چشم هر بینندهای را خیره میکند!
دلیل به وجود آمدن چنین رنگهایی در خاک جزیره هرمز هم ترکیبات کانیشناسی متنوعی است که در این جزیره وجود دارد؛ بنابراین اگر به این دره سر میزنید، بهتر است حتما با خود یک دوربین خوب بههمراه داشته باشید.
سواحل معروف جزیره هرمز سواحل هر جزیرهای زیباییهای خاص خودش را دارد؛ اما سواحل جزیره هرمز مانند دیگر وجوهش که متفاوت و خارقالعاده است، در میان دیگر جزایر منحصر به فرد است. در دیدار از ساحل سرخ، جلوی اشتهایتان را بگیرید!
همانطور که گفتیم یکی از جاذبههای گردشگری جزیره هرمز، خوراکی بودن خاک این خطه است و به دلیل موارد محیطزیستی بههیچعنوان توصیه نمیکنیم که آن را با خود به همراه بیاورید یا سعی کنید از آن بچشید؛ اما دیدار از آن هیچ ایرادی ندارد و برای سر زدن و دیدار از ساحل خوراکی ایران میتوانید به ساحل سرخ سر بزنید.
پژوهشگران علت قرمز بودن رنگ ساحل این جزیره را وجود عنصر اکسیدآهن میدانند که حدود ۷۰درصد خاک این جزیره را تشکیل داده است. گفتنیست که ساحل سرخ یا همان ساحل خوراکی در بخش جنوبی این جزیره واقعشده و اگر به این جزیره سفر میکنید، دیدن منظره خاک سرخی که در آب جلوهای با ابهت و عجیب ایجاد میکند را به شما توصیه میکنیم.
در ساحل لاکپشتها، مواظب باشید کجا پا میگذارید! اگر به حیوانات بیش از عوارض و پدیدههای زمینشناسی علاقهمندید، برای شما در جزیره هرمز جاذبه گردشگری دیگری وجود دارد؛ ساحل لاک پشت ها که در آن میتوانید گونههایی مانند لاکپشت پوزه عقابی را پیدا کنید. البته آنها در فصول خاصی به ساحل میآیند تا تخمگذاری کنند که میتوان آن را از اواسط اسفندماه تا اواسط اردیبهشتماه در نظر گرفت.
یکی دیگر از گونههایی که برای تخمگذاری به سواحل هرمز میآیند، لاکپشتهای دریایی سبز هستند. آنها نیز از اواخر زمستان تا اوایل بهار به این ساحل جذاب و زیبا سر میزنند.
ساحل سنگ مرغان و سومین فرش خاکی هرمز اگر سواحل دیگری که به شما معرفی کردیم، به محل اقامت شما کمی دور است، ساحل سنگ مرغان در شمال شرقی جزیره هرمز میتواند برای شما گزینهی بهتری باشد؛ هرچند که بهطور کلی، هرمز جزیرهی کوچکی است. اما جاذبه ساحل سنگ مرغان چیست؟
همانطور که هرکدام از سواحل جزیره هرمز به دلیل مشهورند، ساحل سنگ مرغان نیز به داشتن فرش خاکیاش معروف است؛ فرشی که سومین فرش خاکی در جزیره هرمز بهحساب میآید و ما در ادامه این اثر هنری را بیشتر به شما معرفی میکنیم.
ساحل مفنق، جاذبهی جزیره هرمز در شب! ساحل مفنق از جاذبه های جزیره هرمز در شب محسوب میشود که شما را سورپرایز میکند! اگر قصد دارید تا یک اتفاق خارقالعاده را شاهد باشید، کافی است تا یک شب سری به منطقه جنوب غربی جزیره هرمز بزنید. در آنجا علاوه بر چادرهایی که گوشهوکنار برپا شدهاند و طبیعتگردها را در خود جای دادهاند، ساحلی را خواهید دید که بیش از هر چیز شما را مسحور زیبایی خود خواهد کرد!
ساحل مفنق، میزبان فیتوپلانکتونهایی است که (موجودات بسیار ریزی که جانداران دیگر از آنها تغذیه میکنند) در طول شب برخورد آنها به صخرهها روشنایی خاصی را به وجود میآورد و باعث میشود تا احساس کنید که شفقهای قطبی را در آب دریا مشاهده میکنید! توصیف چنین چیزی بهسادگی امکان ندارد. ساحل تک درخت و نجات یک جاذبه گردشگری همانطور که از اسمش پیداست، «ساحل تک درخت» ساحلی از جزیره هرمز به حساب میآید که در آن تنها یک درخت وجود دارد. این درخت که چندی پیش با بروز یک طوفان شدید از ریشه جدا شده و به خاک افتاده بود اما با تلاش شهرداری و همراهی جمعی از دوستداران طبیعت دوباره احیا شد و ریشههایش باز هم به خاک بازگشت. گفتنی است که این ساحل نیز یکی از سواحل جذاب جزیره هرمز برای بازدید به شمار میآید.
بسیاری از افرادی که به هرمز سفر میکنند جزیره قشم را هم در فهرست مقاصد مورد نظرشان قرار میدهند. جاذبه های قشم هم بینظیر هم بیشمار هستند.
جاذبههای مهم جزیره هرمز دیدنی های جزیره هرمز بسیار است و از معروفتترینشان میتوان به قلعه پرتغالی ها و جنگل های حرا اشاره کرد. فرش های هرمز هم چیزی نیست که بهسادگی بتوان از کنارش عبور کرد… جنگل های حرا در هرمز جنگل های حرا که گونهی خاصی از درختان بهشمار میآیند در برخی نقاط استان هرمزگان مانند جزیره قشم یافت میشوند اما این جزیره تنها مکانی نیست که می توانید در آن جنگل های حرا را ببینید؛ جزیره هرمز هم در بخش شمال شرقی خود میزبان این نوع خاص از درختان است که ریشه در آب شور دارند. این را هم بگوییم که این درختان بهعنوان تصفیهکنندگان طبیعی آب، در بندر خمیر و پهل هم دیده میشوند. قلعه پرتغالیها قلعه پرتغالیهای هرمز در شمالیترین نقطه این جزیره زیبا واقع شده است و قدمتش به ابتدای قرن ۱۶ میلادی باز میگردد.
این قلعه زیبا که امروزه بقایای آن به جای مانده است از جمله قلعههایی است که مقر فرماندهی اشغالگران در جنوب ایران به شمار میآمده و در طی ۳۰ سال ساخته شده است!
فرش هرمز هر سال در واقع بهتر است بگوییم پیش از آن که این ویروس نحس مهمان خانههایمان شود؛ محلیهای جزیره هرمز، در جشنواره سالانه با خاک زیبای این منطقه، طرحها و نقشهای متنوعی را بر روی بستر ساحل این جزیره میکشیدند.
این نقشها شامل نقوش پوشاک زنانه، تصاویری از قلعه پرتغالی ها و نماد موسیقی بومی و سازهای محلی و … میشود که به فرش هرمز معروف است.
سوغات و صنایع دستی جزیره هرمز بخش زیادی از معیشت مردم هرمز با سوغاتیها و صنایع دستی زیبای آن تامین میشود. سوغاتیهای این جزیره زیبا به دو دسته سوغاتیهای خوراکی و صنایع دستی تقسیم میشوند.
نانهای محلی به ویژه نان تُمُشی و ادویههای محلی از سوغاتیهای خوراکی این منطقه هستند. زیورآلات دست ساز از صدف و سنگها، لباسهای سنتی، پارچههای سوزن دوزی شده و… نیز از جمله صنایعدستی منطقه هرمز هستند که توسط زنان و مردان بومی و هنرمند جزیره هرمز ساخته میشوند.
توجه: خاک جزیره هرمز سوغاتی نیست! با خریدن هر گونه کالایی که در آن خاک این جزیره استفاده شده است، به بخش زیادی از اکوسیستم هرمز آسیب میزنید.
جالبترین نکاتی که باید درباره جزیره هرمز بدانید:
-جزیره هرمز به دلیل داشتن خاک سرخش در دنیا معروف است و هر سال گردشگران زیادی را به خود جذب میکند -با توجه به مستندات باستانشناسان، گفته میشود که جزیره هرمز در واقع نوعی گنبد ۶۰۰ میلیون سالهای است که ۵۰ هزار سال پیش از دل آبهای خلیج همیشه فارس خود را نمایان کرده است -جزیره هرمز به خاطر مجاورت با تنگه هرمز، یکی از موقعیتهای حساس و مهم خلیج فارس برای ما ایرانیان است -جزیره هرمز زیبا را اگر از نقشه ببینید، شبیه یک صدف کوچک و زیباست. -خاک بعضی از نقاط جزیره خوردنی است! مردم بومی هرمز با استفاده از خاک برخی از کوههای جزیره، ادویهای درست میکنند که با نام گِلَک شناخته میشود و به غذاهای دریایی عطر و طعم فوقالعادهای میدهد -این جزیره به تنها جزیره خوراکی ایران هم مشهور است -متاسفانه چشمه آب شیرینی در این جزیره وجود ندارد و آب آشامیدنی تصفیهشده از بندرعباس به این جزیره آورده میشود