شهرستان بوئین زهرا با 5526 کیلومتر مربع مساحت و 1500 متر ارتفاع متوسط از سطح دریا و با جمعیتی بالغ بر 21 هزار نفر در 55 کیلومتری جنوب قزوین قرار دارد.
شهر بوئین زهرا از شمال به شهر قزوین و از جنوب به استان مرکزی و همدان و از شرق به استان تهران و از غرب با شهرستان تاکستان هممرز است. شهر بوئین زهرا در محل تلاقی راههای قزوین به ساوه و کرج به همدان قرار دارد.
وجه تسمیه و پیشینه تاریخی:
برخی کلمه زهرا را تبدیل شده واژه «زرا» از «زر» به معنی مقدس دانسته و بویین را ترکیبی از «بو» و «یین» به معنی «چشمه» و «خدا» میدانند که روی هم «چشمه خدای مقدس» میشود که آن را متعلق به الهه آناهیتا – فرشته پاکی و آبهای روان – میدانستند. در این منطقه معبدی به نام ناهید بوده که بعدها به «خاتون»، «بی بی»، «دختر» و … تغییر نام دادهاست. در کتاب «التدوین» آمده که منظور از «زهرا» دختر «روی» صاحب ری است که بقعهای را به دخترش بخشید و او هم در آن جا بنایی کرد. «خرابه قلا» یا «قلعه خرابه» و تپه عظیم «برموده» در شمال ابراهیم آباد، حاکی از تمدنی کهن در این منطقهاست. دشت قزوین، «دشتابی»، «رامند» و بویین زهرا – که درجنوب استان قزوین واقع شده است- تمدنی بسیار کهن دارند. درلا به لای صدها تپه باستانی این منطقه، میتوان تمدن بزرگ و دیرینهای به طول بیش از ۹۰۰۰ سال را مشاهده کرد. آثار کشف شده از جنس طلا، برنز و سفال، با نقوش شطرنجی و نقاشی حیوانات با رنگهای قهوهای تیره، اخرایی و مایل به سبز – از حیث تنوع و تناسب در شکل و رنگ آمیزی – جزو نمونههای ارزنده سفال پیش از تاریخ این ناحیه است.
در سال 1342 زلزله مهيبي در اين ناحيه رخ داد که هزاران نفر را به کام مرگ کشيد و يکي از فجيع ترين زلزله هاي تاريخ ايران به شمار مي رود.
محصولات زراعی:
بوئین زهرا در درجه اول از نظر پسته و سپس گردو و انگور کشت خوبی دارد. البته با توجه به آب و هوای بسیار مساعد بوئین زهرا برای کشت پسته ظرف چند سال گذشته سرمایهگذاریهای بسیار عمدهای توسط بخش خصوصی برای توسعه اراضی زیر کشت پسته در این شهرستان صورت گرفته است.
شهرک های صنعتی:
در سطح شهرستان چندین شهر صنعتی منجمله: شهرک صنعتی آراسنج، کارخانجات آریان فولاد، کاشی سرامیک برلیان، آپادانا سرام و شیشه لیا و مرغداری سیمرغ و… وجود دارد.
آثار تاريخي بوئين زهرا:
برج هاي دوگانه خرقان، کاروانسراي محمد آباد، کاروانسراي آوج ، کاروانسراي هجيب ، سايت تاريخي سگزآباد، تپه زاغه و تپه قبرستان.
مراکز تفریحی،گردشگری و اقامتی :
منطقه گردشگری امام علی(ع)
چشم انداز:
با اقتصاد پویا و رونق خدمات پشتیبانی کشاورزی و صنعت، دارای آرامش و امنیت پایدار، برخوردار از محیط زیست سالم با شهروندان خلاق، شامل فضاهای شهری فرهنگی و دانش بنیان
بیانیه چشم انداز:
نهاد شهرداری بر پایه رویکرد مدیریت شهری یکپارچه و نیز مشارکت فراگیر عمومی شکل گرفته است. محیطی متعادل، سالم، امن و با نشاط را برای ساکنان خود فراهم آورده است. در بعد اقتصاد نیز توانسته با بهره برداری از ظرفیت ها و توانمندی های بالقوه خود بر پایه خدمات پشتیبان کشاورزی و صنعت به توسعه شهر بپردازد و منابع متعددی را برای تولید ثروت در سطح محلی و در برابر رقبای خود تعریف نماید. هویت شهر، بشکلی بارز احیاء شده و زمینه ای شده برای جلب و جذب گردشگران و سرمایه گذاران متعدد در سطوح منطقه و ملی ایجاد کرده است.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون:
در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.