شهر مهران عموما به مهرانشهر شناخته میشود و هممرز با عراق است. مهرانشهر به دلیل موقعیت خاصی جغرافیایی خود، بیشتر اوقات میزبان مسافرین است که میخواهند از مرز زمینی به کشور عراق بروند. اما این شهر به دلیل دیدنیهای زیبا و مردم خونگرم مقصدی جذاب برای گردشگران محسوب میشود. ما در این مقاله میخواهیم شهر مهران را معرفی کنیم و از دیدنیهای مهم شهر بگوییم. با ما همراه باشید. مهران کجاست؟
مهران یکی از شهرهای استان ایلام محسوب میشود. این شهر در فاصله ۱۰۰ کیلومتری جنوب غرب ایلام قرار دارد و از چهار بخش بهین، رستمآباد، فرخآباد و بهروزان تشکیل میشود. از خصوصیات مهم این شهر عبور دو رود کنجانچم و رودگاوی از آن است که سبب حاصلخیزی زمینهای کشاورزی مهرانشهر شده است. شهر مهران در چند کیلومتر کشور عرق قرار دارد و بزرگترین گمرک مرز خاکی ایران به شمار میرود.
آبوهوای مهران
مهران در ارتفاع ۱۳۶ متری از سطح دریا قرار دارد و به همین دلیل جزو شهرهای پست ایلام به حساب میآید. مهران برعکس دیگر بخشهای استان ایلام که هوای کوهستانی دارند، از اقلیم گرمسیری برخودار است. با این حال، وجود دو رودخانه در مهران باعث شده از شدت گرما کاسته شود و در فصل تابستان رطوبت هوا افزایش مییابد.
جاهای دیدنی مهران
همان طور که گفته شد جاهای گردشگری مهران میتواند شما را مجذوب خود کند. این منطقه به دلیل قرارگیری در جلگه حاصلخیز یکی از سکونتگاههای باستانی بوده است. لذا آثار تاریخی این منطقه و همین طور طبیعت بکر و زیبای آن برای گردشگران از جذابیت بسیاری برخوردار میباشد.
سرخکوه در فاصله ۳۲ کیلومتری شهرستان مهران قرار دارد و مکانی ایدهآل برای علاقمندان به طبیعت بهشمار میرود. صعود به این کوه به خصوص در فصل زمستان یک تفریح لذتبخش به شمار میرود. منطقه شکار ممنوع کولک از ۷۶ هزار هکتار مساحت برخوردار است و در حال حاضر ۵۰ هزار هکتار این منطقه جز مناطق حفاظتشده محیط زیست هستند. این منطقه جز مکان های دیدنی مهران به شمار میرود که گردشگران در آن احساس آرامشی منحصربهفرد را تجربه خواهند کرد. رودخانه کنجانچم یکی از جاهای دیدنی مهران که به شما توصیه میکنیم حتما به آن سفر کنید؛ رود کنجانچم است. این رودخانه در نزدیکی شهرستان مهران به رود گاوی میپیوندد و سرچشمه آن کوه شاهنخجیر است. شما میتوانید با سفر به این منطقه از طبیعت بکر آن لذت ببرید. غار زینگان در روستای صالحآباد از توابع شهرستان مهران واقع شده است. غار زینگان به هیچ عنوان یک غار نیست و در واقع یک تنگه به شمار میرود؛ ولی به اشتباه توسط مردم به عنوان غار زینگان معروف شده است. هوای غار در روزهای گرم و طاقفرسای تابستان بسیار خنک و مطبوع میشود به همین دلیل به غار زینگان، غار بهشت نیز میگویند. این مکان در روزهای ابتدایی فصل بهار مقصد تمام کسانی به شمار میرود که خواهان لذت بردن از یک آبوهوای دلچسب هستند. شما با سفر به این منطقه بازدید از نهر آب زلال موجود در مسیر آن میتوانید آرامشی بینظیر را تجربه کنید.
آتشکده قینقر یکی از جاهای دیدنی مهران که به ثبت آثار ملی ایران رسیده، آتشکده کوشک قینقر است. بر اساس مطالعات انجام شده، ساخت این بنا به دوره ساسانیان برمیگردد. این بنا دارای ارتفاع در حدود ۵ متر و مساحتی در حدود ۲۷ متر است و چهار در ورودی در این آتشکده وجود دارد. علاوهبر قدمت تاریخی این مکان، محلی این آتشکده از زیبایی منحصربهفرد برخوردار است. آتشکده در مجاورت باغی زیبا با درختان زیتون و یک چشمهای با آبی زلال قرار دارد. هر چند بنای این مکان ارزشمند طی سالها دچار آسیب فراوانی شده، اما بازهم شما میتوانید آثار این آتشکده را در ارتفاعات کوه پشمین قنقیر ملکشاهی مهران ببینید.
غذاهای محلی مهران
یکی از به یاد ماندنیترین خاطرههای مسافران در مهران علاوهبر بازدید از جاهای دیدنی مهران، لذت خوردن غذاهای لذیذ این شهر است. از مهمترین غذاهای محلی مهران میتوان به خورشت ترهکوهی اشاره کرد. خورشت ترهکوهی در بسیاری از شهرهای استان ایلام طبخ میشود. این خورشت شباهت بسیاری به قورمهسبزی دارد و سبزی آن ترهکوهی است که مردم محلی از کوههای اطراف جمعآوری میکنند.
از دیگر غذاهای محلی شهر مهران کوفتهسیرابی یا کفتهسیرابی است. این غذا نیز در رژیم غذایی اغلب شهرهای غرب ایران قرار دارد. برای پخت آن از سیرابی تازه استفاده میشود و با گیاهان معطر طعم آن را بینظیر میکنند.
سوغات و صنایع دستی مهران
اغلب گردشگران در سفر خود به شهرهای مختلف تمایل دارند که از صنایع دستی شهر به عنوان سوغات خریداری کنند. از مهمترین سوغاتهای شهر مهران میتوان گلیم نقش برجسته، جاجیم، حصیر بافی، گیوه بافی، چیت بافی، سیاه چادر، چوب، سفال، مس، زیورآلات، معرق و… اشاره کرد. هنر هنرمندان این شهر باعث شده تا صنایع دستی مهران توانایی مجذوب کردن هر مخاطبی را داشته باشند.
گلیم نقش برجسته گلیم دارای تارو پودهای بیشتر و متراکم در زمینه خود است. گلیم بافی را میتوان مهمترین و اصیلترین صنعت دستی در شهرستان مهران قلمداد کرد. هماهنگی رنگ و طرح و تقارن نقشهای خاص و زیبا این گلیمها باعث شده تا زیبایی منحصربهفرد گلیمهای نقش برجسته مثالزدنی باشد. البته خرید و جابهجایی این گلیمها نیز به دلیل وزن کم آنها بسیار ساده است.
سوغاتهای شیرین مهران از مهمترین شیرینیهای قدیمی این منطقه میتوان به بژی برساق، شیرینی کُلَه کُنجی، حلوای بَگِل، (شله کینه) لکینه، نان پپگ اشاره کرد. دستور پخت هر کدام از این شیرینی منحصربهفرد و خاص است. برای بسیاری از گردشگران چشیدن این شیرینیها نیز یکی از دیدنیهای مهران به محسوب میشود.