آشنایی با نوشهر
جغرافیا: شهرستان نوشهر از غرب به شهرستان چالوس، از شرق به شهرستان نور، از شمال به دریای خزر و از جنوب به رشته کوههای البرز متصل است.
جمعیت: مطابق آخرین سرشماری کشور در سال 1395، جمعیت این شهرستان 138,913 نفر است.
دین و مذهب: اغلب مردم این شهر مسلمان و شیعه هستند.
زبان و نژاد: مردم این شهرستان مازندرانی هستند و با زبان مازندرانی صحبت میکنند.
اقتصاد: اقتصاد شهرستان نوشهر، بر پایه کشاورزی و گردشگریست. همچنین بندر نوشهر در این شهرستان، بخشی از بار اقتصادی این منطقه را به دوش میکشد.
تاریخچه نوشهر
شهرستان نوشهر در گذشتههای بسیار به همراه چند شهر امروزی نور، چالوس و تنکابن، ایالتی قدیمی به نام رویان را تشکیل میدادند که مرکز این ایالت شهر فعلی کجور (از توابع فعلی شهرستان نوشهر) بود. این ایالت در طول تاریخ به نامهای رستمدار و استندار نیز نامگذاری شد، جایی که به عنوان محل حکومت سلسله پادوسپانیان شناخته میشود. پادوسپانیان یا آل پادوسپان، سلسلهای بسیار قدیمی محسوب میشد که پادوسبان پسر گاوباره بنیانگذار آن محسوب میشد و برای سالیان بسیار طولانی حکومت این منطقه را در دست داشت.
منطقه فعلی که شهر نوشهر در آن قرار گرفته از روستای گردکل که در کناره رودخانهای به همین نام قرار داشت، شروع به رشد کرد. این روستا به دلیل نزدیکی به دریا و داشتن ساحلی خوب برای پهلوگیری انواع قایقها و کشتیهای تجاری، در دوره قاجار مورد توجه قرار گرفت و شخصی به نام خاچیک این مکان را برای مبادله و حملونقل کالا میان ایران و شوروی مناسبسازی کرد. پس از مدتی، حبیباله خان سردار خلعتبری نیز به این منطقه توجه نشان داد و دست به انجام فعالیتهای عمرانی در نوشهر امروزی زد تا جایی که این روستا به عنوان حبیبآباد شهرت پیدا کرد. پس از آن نام دهنو برای این روستا انتخاب شد و در دوره پهلوی اول بندر تجاری نوشهر در این مکان سربرآورد. تمام این مسائل باعث شد تا حال و هوای نوشهر از روستا به شهر تغییر پیدا کند و شهر امروزی متولد شود.
آب و هوای نوشهر
شهر نوشهر از دو بخش تشکیل شده است؛ بخشی از آن، آب و هوایی جلگه ای و معتدل دارد و بخش دیگر آن مرطوب و کوهستانی و نیمه مرطوب است. البته به طور کلی بخش شهری نوشهر، دارای آب و هوایی استوایی و نیمه مرطوب است. تابستانهای این شهر هوایی گرم و مرطوب و زمستانها نیز هوایی معتدل و مرطوب دارد.
حمل و نقل برون شهری نوشهر
فرودگاه نوشهر
از این فرودگاه به شهرهای تهران و مشهد پرواز انجام میگیرد.
آدرس: جاده کمربندی نوشهر-چالوس، فرودگاه نوشهر
پایانه مسافربری نوشهر
از این ترمینال به شهرهای تهران، تبریز، مشهد، اردبیل، بهشهر، کرمانشاه، اصفهان و ... مسافرت صورت میگیرد.
آدرس: کمربندی نوشهر- جاده ساحلی
جاذبه های مشهور اطراف شهر نوشهر
روستای کندلوس: روستای کندلوس یکی از معروفترین روستاهای شمال ایران است و با تاریخی 4000 ساله به عنوان یکی از قدیمیترین روستاهای کشور نیز شناخته میشود. شما با سفر به این روستا میتوانید از اولین موزه روستایی جهان دیدن کنید و در کنار آن از طبیعت زیبا و آب و هوای ییلاقی این منطقه نیز لذت ببرید.
جنگل خانیکان: این جنگل که بخشهایی از آن به صورت پارک جنگلی خانیکان درآمده، یکی از زیباترین مناطق جنگلی شمال است و با مناظر بدیع و تماشایی خود در تمام فصلهای سال، دل از گردشگران میبرد.
دریاچه خضرنبی: دریاچه خضرنبی از جاذبههای نسبتا بکر شهرستان نوشهر است که در ارتفاع دو هزار متری از دریای خرز و در بخش کجور این شهرستان قرار دارد. شما برای رسیدن به این دریاچه باید از مسیری پرپیچ و خم و کوهستانی که به بام کجور معروف شده گذر کنید.
دریاچه ممرز: دریاچه ممرز یا دریاچه ارواح که با ظاهر وهمانگیز خود شناخته میشود، در میان دوستداران طبیعتگردی از محبوبیت بالایی برخوردار است.
سد آویدر: دریاچه یا سد آویدر دیگر جاذبه محبوب و معروف طبیعی در نوشهر است که امکان انجام انواع تفریحات آبی را برای گردشگران فراهم میکند.
دیوچشمه: این چشمه که در بخش کجور شهرستان نوشهر قرار گرفته است، یکی از پرآبترین چشمههای منطقه محسوب میشود و با وجود آب زلال و صاف، فضای سبز و پوشش گیاهی و جنگلی، به عنوان یکی از گزینههای عالی برای طبیعتگردی در این شهر شناخته میشود.
آبشار دارنو: این آبشار یکی از زیباترین آبشارهای شمال کشور است که در دل جنگلهای نوشهر قرار دارد. این آبشار یکی از هفت آبشار به هم پیوسته جنگلهای نوشهر است که به دلیل زیبایی و موقعیت قرارگیری آن به عنوان یکی از گنجینههای طبیعی ایران نیز شناخته میشود.
روستای چک علیا، روستای کشکسرا، منطقه توریستی چلندر، روستای سنگ تجن، غارهای چلک و ... از دیگر جاذبههای مهم اطراف نوشهر هستند.
جاذبه ها و تفریحات نوشهر
باغ گیاه شناسی نوشهر: این باغ گیاهشناسی از نظر وسعت و قدمت به عنوان دومین باغ گیاهشناسی کشور شناخته میشود. شما در این مجموعه میتوانید از تماشای مجموعهای از گونههای منحصربهفرد و کمیاب لذت ببرید. گنجینه موجود در این باغ گیاهشناسی از نظر تنوع گیاهی نیز شهرت بسیاری دارد.
پارک جنگلی و ساحلی سی سنگان: سیسنگان مشهورترین جاذبه گردشگری نوشهر است و امکان گردش در ساحل و جنگل را برای گردشگران فراهم میکند. شما در این پارک بزرگ جنگلی و ساحلی میتوانید هم از زیباییهای دریا و هم جنگل لذت ببرید و هم به انواع تفریحات دسترسی پیدا کنید. همچنین امکان اقامت در این جاذبه را نیز دارید.
پمنطقه گردشگری ساحلی سیترا: منطقه گردشگری سیترا مشهورترین جاذبه ساحلی شهر نوشهر بعد از ساحل سیسنگان است و امکان لذت بردن از انواع تفریحات آبی و ساحلی را به گردشگران میدهد.
پیست کارتینگ و پینت بال دانیال: اگر در سفر به نوشهر به دنبال تفریح و هیجان هستید، میتوانید سراغ پیست کارتینگ و پینتبال دانیال را در این شهر بگیرید و یک روز هیجانانگیز را با دوستان و خانواده تجربه کنید.
بندر نوشهر: یکی از جذابیتهای سفر به شهرهای بندری، تجربه تماشای رفت و آمد کشتیها و بارگیری آنها در بندر در زمانهای مختلف روز است. اگر به نوشهر سفر کردید بازدید از بندر این شهر را از دست ندهید.
بازار روز نوشهر: سفر به یکی از شهرهای شمالی بدون بازدید از بازار روز آنها کامل نمیشود. بازار روز نوشهر نیز یکی از بازارهای مشهور در میان شهرهای شمالیست که میتوانید به انواع محصولات تازه و سوغات و صنایع دستی این شهر دسترسی پیدا کنید.
سوغات و صنایع دستی نوشهر
انواع شیرینیها مانند برنجک، پشت زیک، آغوز نان، رشته به رشته، قماق
انواع وسایل بافتنی مانند حصیربافی، جاجیمبافی، گلیمبافی
انواع وسایل سفالی
غذاهای محلی نوشهر
خورشت آلو
بیج بیج
کدو پلو
کدوبره مازندران
آغوزمسما
نازخاتون
بشته واش
آش کدو