نایین

0
نایین

اصفهان

نایین

بیابانی

جاذبه ها: 16 تا

نایین یکی از شهرهای زیبای استان اصفهان است که اثر مهم تاریخی به نام «مسجد جامع نایین» را در دل خود جای‌داده است. نایین قدمتی برابر با ۳ هزار سال دارد و بر اساس برخی شواهد مسجد جامع این شهر به‌عنوان دومین مسجد ایران شناخته می‌شود (در برخی منابع اولین مسجد ذکرشده است). نایین آب و هوایی گرم و خشک دارد و فرش نایین و عبای آن شهرتی جهانی دارد. 

نایین لباس محلی خاصی ندارد و از پوشش محلی اصفهان در این شهر هم استفاده می‌شود. لباس اصیل زنان اصفهانی شامل دامن مخمل، پیراهن، شلوار نخلی و چارقد می‌شود.
لباس مردان اصفهانی شامل پیراهن، جلیقه، کلاه نمدی و در فصل زمستان قبا می‌شود.
مهم‌ترین صنعت دستی نایین، «عبا بافی» است که امروزه این صنعت کهن درخطر قرار دارد و در بیشتر روستاها استادکارهای مسنی وجود دارد که دیگر توانایی کار ندارند. به دلیل شرایط بد بازار این صنعت و مشکلات اقتصادی جوانان کمتر به سراغ یادگیری آن می‌آیند و شاید در آینده‌ای نه‌چندان دور دیگر عبا بافی در نایین پیدا نشود!
از دیگر صنایع‌دستی نایین می‌توان به قالی‌بافی، کاشی سازی، شال‌بافی، کوزه‌گری و سفالگری اشاره کرد.
سوغاتی‌های خوشمزه نایین عبارت است از پسته، گندمک، برنجک، لبنیات محلی و دیگر سوغاتی‌های که جنبه درمانی دارند شامل کتیرا و داروهای گیاهی می‌شود.از غذاهای محلی نایین باید از آش جو، کالاجوش و اشکنه یاد کنیم.

نارین قلعه (قلعه نارنج)



نارین قلعه یا قلعه نارنج یکی از قدیمی‌ترین بناهای شناخته شده در مرکز بافت تاریخی شهر نایین است که از دوران پارتیان و قبل از اسلام به یادگار مانده است. بنای مذکور به‌صورت چند ضلعی است و چندین برج در گوشه اضلاع آن قرار دارند. این بنا، همچنین در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است.

  • آدرسنایین، مرکز بافت تاریخی نایین، میان محله‌های باب المسجد، کلوان و نوآباد

خانه تاریخی پیرنیا (موزه مردم شناسی نایین)


 

خانه تاریخی پیرنیا یکی از مهم‌ترین خانه‌های تاریخی شهر نایین است که معماری آن با الهام از خانه‌های کویر مرکزی ایران بنا شده است. این خانه ۴۰۰ ساله در دوران حکومت صفویه بنا شده است و شامل قسمت‌های مختلفی از جمله ورودی، دالان‌های متعدد، هشتی، غلام‌گردش،‌ ایوان شاه‌نشین، اتاق نشیمن، گودال باغچه و باغ می‌شود. در حال حاضر این خانه محل نمایندگی میراث فرهنگی نایین و موزه مردم‌شناسی نایین است.

  • آدرسنائین، بافت قدیمی شهر، مقابل مسجد جامع 

مسجد جامع نایین (مسجد علویان)

 

مسجد جامع نایین با الهام از مسجد پیامبر مدینه به سبک خراسانی بنا شده است. این مسجد از معدود مساجد اولیه شبستانی است که کمتر دستخوش تغییر و تحول شده و صورت اولیه خود را تا امروز حفظ کرده است. ساختمان اولیه آن در قرن دوم هجری قمری ساخته شده که در حال حاضر قسمت زیادی از مسجد فعلی را تشکیل می‌دهد.

  • آدرسنائین، بافت قدیمی شهر 

قلعه محمدیه (آشورگاه)

 

قلعه محمدیه یکی از معروف‌ترین بناهای نایین است که در بالای کوهی مشرف به محله محمدیه احداث شده است. بر طبق نظر کارشناسان و بنا بر موقعیت سوق‌الجیشی این قلعه، احتمالا از آن به‌عنوان دژ دفاعی استفاده می‌شده است. شکوه این قلعه چنان زیاد است که از جای‌جای محله محمدیه می‌توانید ابهت آن را تماشا کنید. قدمت این قلعه را مربوط به دوران پیش از اسلام می‌دانند و برخی آن را «عاشوراگاه» هم می‌نامند.

  • آدرسنائین، محله محمدیه 

بازار تاریخی نایین

 

بازار تاریخی نایین از قدیمی‌ترین بازارهای سنتی ایران و اصلی‌ترین معبر مهم و مرکز تجاری شهر نایین در دوران گذشته بوده است. ورودی این بازار یکی از دروازه‌های قدیم شهر بوده که به «دروازه تاریخی چهل دختران» نیز معروف است. بنای اولیه بازار را متعلق به دوره ایلخانان می‌دانند و بیشتر رونق آن مربوط به دوران حکومت صفویه است.  

  • آدرسنائین، دروازه چهل دختران 

خانه تاریخی امامی

 

خانه تاریخی امام در محله تاریخی «کلوان» قرار گرفته و متعلق به دوران صفویه است. بنای این خانه در دوران قاجار نیز تغییراتی را در فضاها و معماری خود داشته است. این خانه در قدیم از چندین خانه تشکیل می‌شده و در دوران حکومت قاجاریان به‌عنوان خانه امام جمعه شهر نایین یعنی «خاندان امامی‌ها» و «محمد سعید امامی» استفاده می‌شده است.

  • آدرسنائین، خیابان آیت‌الله نائینی ۱۲

آب‌انبار معصوم خانی

آب‌انبار معصوم‌خانی، یکی از آب‌انبارهای اصلی شهر نایین است که توسط فرد خیری به همین نام در دوران پهلوی در محله «چهل دختران» کنار «دروازه چهل دختران» ساخته شده و به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

  • آدرسنائین، محله چهل دختران، کنار دروازه چهل دختران 

قلعه رستم

 

قلعه رستم در روستای بافران در شرق شهر نایین قرار گرفته است. متاسفانه در حال حاضر به‌دلیل عدم رسیدگی به آن در حال تخریب و ویرانی است.


کاروانسرای نیستانک

 

کاروانسرای نیستانک در روستایی به همین نام در ۳۰ کیلومتری جاده نایین به اردستان واقع شده است. این کاروانسرای تاریخی به‌عنوان یکی از زیباترین کاروان‌سراهای دوران قاجار به شمار می‌رود. بنای این کاروان‌سرا به‌صورت چهار ضلعی از بیرون و به‌صورت هشت ضلعی در حیاط است.

  • آدرس۳۰ کیلومتری جاده نایین به اردستان، روستای نیستانک 

آسیاب آبی ریگاره

آسیاب آبی ریگاره، در محله محمدیه شهر نایین بنا شده است و به‌عنوان یکی از شاهکارهای معماری و تاریخی شهر محسوب می‌شود. در محوطه اصلی آسیاب در عمق ۲۵ متری، شاهد فضاهای متعددی نظیر اتاق‌ها، محل اصطبل و محل قرار گرفتن سنگ‌های آسیاب و تنوره خواهید بود.

  • آدرسنائین، خیابان بهشتی 

خانه فاطمی ها

 

خانه فاطمی‌ها در محله نوآباد مقابل بازار تاریخی شهر نایین قرار گرفته است و به‌عنوان یکی از مهم‌ترین خانه‌های تاریخی و سنتی شهر نایین در دوران قاجاریه به شمار می‌آید. این خانه در حال حاضر در مالکیت نمایندگی میراث فرهنگی و گردشگری شهر نایین و در حال مرمت است.

  • آدرسنائین، محله نوآباد

کاروانسرای بلاباد

 

یکی دیگر از جاهای دیدنی نایین، کاروانسرای بلاباد در کیلومتر ۲۳ جاده اصفهان به نایین است که در دهستان «لای سیاه» در مجاورت روستای «بلاباد» واقع شده است. این کاروان‌سرا دارای دو هزار متر مربع مساحت و ۲۶ حجره است و از بناهای تاریخی مربوط به دوران صفویه به شمار می‌رود.

  • آدرسکیلومتر ۲۳ جاده اصفهان به نایین، دهستان لای سیاه

مسجد بابا عبدالله

 

بنای تاریخی مسجد باباعبدالله در شهر نایین استان اصفهان، ابتدا به‌صورت گنبد مقبره‌ای در دوران ایلخانی بوده و سپس مسجد در کنار آن توسعه یافته است. بر طبق کتیبه‌ای که متعلق به سال ۷۰۰ هجری قمری است، گفته می‌شود که این مسجد در اواخر قرن هفتم یا اوایل قرن هشتم هجری قمری ساخته شده است.

  • آدرسنائین، محله نوآباد 

آتشکده سپرو

 

آتشکده سپرو،‌ در روستای سپرو در ۳۰ کیلومتری شمال‌غربی شهر نایین بر فراز شیرکوه جا خوش کرده است. این آتشکده که مردم محلی به آن «چهاردری» نیز می‌گویند، در لیست آثار باستانی متعلق به دوران ساسانیان ثبت شده و اکنون در حال ترمیم و بازسازی است.

  • آدرس۳۰ کیلومتری شمال‌غربی شهر نایین، شیرکوه

کارگاه‌های عبابافی

 

محله محمدیه در شهر نایین بیشتر به‌دلیل کارگاه‌های عبابافی‌اش، شهرت دارد. کارگاه‌های عبابافی، بیشتر خانه‌هایی قدیمی و دستکند در دل زمین هستند تا بافندگان در تابستان‌‌ها هم از گرمای کویر در امان باشند.


باغ مصلی

 

باغ مصلی یکی از آثار تاریخی و دیدنی قابل‌توجه شهر نایین است. این باغ زیبا و وسیع تا چند سال پیش تفرجگاه مردم در ایام تعطیل بوده و بقعه داخل آن نیز زیارتگاه نایینی‌ها محسوب می‌شده است. بقعه موجود در این باغ متعلق به پیشینیان «خاندان پیرنیا» است.

  • آدرسنائین، خیابان پاسداران 

 

ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون:

727 بازدید

0 نظر

درج: 14 آذر 1400

افزودن نظر

نظرات کاربران

در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.
با ما در ارتباط باشید ، منتظر نظرات شما هستیم.

عضویت در خبرنامه ایمیلی :
برای عضویت در خبرنامه پیامکی، عدد 1 را به 02196884 پیامک کنید.
رضایت مندی مشتری
جشنواره وب و موبایل ایران
جشنواره وب و موبایل ایران
جشنواره کتاب مجازی
برند محبوب مصرف کنندگان
Copyright © 2010 - 2023 Mehromah.ir