کسانی که اهل ایرانگردی باشند، شاید حداقل یک بار نام چله بوچیر هرمزگان به گوش آنها خورده باشد. وقتی درباره جاذبههای طبیعی زیبای ایران صحبت میکنیم حتما هرمزگان نیز به ذهنمان میرسد. هرمزگان یکی از مناطق جنوبی کشور است که آب و هوای بسیار گرمی دارد؛ طوری که حتی برای خود بومیان نیز این هوا آزار دهنده است. اما خیلی تعجب خواهید کرد اگر بدانید که در دل این گرمای طاقت فرسا و هوای شرجی، منطقهای با آب و هوایی مطبوع وجود دارد! منطقهای در دل روستای بوچیر که به آن چله بوچیر هرمزگان میگویند. با وجود اینکه دسترسی به این منطقه بسیار دشوار است و نیاز به مهارت و آمادگی جسمانی بالایی دارد، اما هرسال گردشگران زیادی را جذب خود میکند.
چله بوچیر هرمزگان حس خنکای بهار در دل کویری گرم
هرمزگان به دلیل نزدیکی به خلیج فارس، هوایی شرجی دارد؛ شرجی بودن هوا باعث میشود تا زمستان و تابستان، دمای هوا تغییر زیادی نداشته باشد. اما رطوبت بالای این منطقه، تابستان را برای محلیان سخت و طاقت فرسا میکند. پس منطقی است که حتی یک گردشگر در فصل تابستان داخل هرمزگان به چشم نخورد. در فصلهای خنک نیز معمولا گردشگران زیادی برای دیدن هرمزگان سفر نمیکنند.
اما دقیقا در ۵۰ کیلومتری شهرستانی با نام پارسیان، منطقهای خنک و زیبا به نام چله بوچیر هرمزگان قرار دارد. در این منطقه زیبا، درهای عمیق وجود دارد که در میانه آن آبی بسیار زلال به چشم میخورد که به سردی چشمههای کوهستانی است. در برخی نقاط، عمق این دره به حدود ۳۵ متر میرسد و حسی بسیار عجیب را به انسان منتقل میکند.
شاید با توصیف این منطقه کمی به یاد تنگه واشی فیروزکوه افتاده باشید. البته که شباهت زیادی بین این دو وجود دارد. اما با این تفاوت که عمق آب چله بوچیر هرمزگان بسیار زیاد است. به حدی که توصیه میشود اصلا بدون جلیقه نجات وارد آب نشوید. معمولا کسانی که در شنا کردن مهارت زیادی ندارند، با قایقهای بادی وارد این آب راه میشوند. در انتهای مسیر نیز آبشار زیبایی انتظار شما را میکشد که پاداش کسانی خواهد بود که مسیر را تا انتها پشت سر گذاشتهاند.
روستای بوچیر یا چله بوچیر؟ اصلا چه تفاوتی با هم دارند؟
برخی از مسافران به اشتباه این منطقه را بوچیر صدا میزنند. این در حالی است که بوچیر نام یک روستا در این منطقه است. در حقیقت چله بوچیر هرمزگان نام منطقهای زیباست که در روستای بوچیر واقع شده است. جالب است بدانید که بوچیر قدمت تاریخی زیادی دارد. بر اساس مستندات تاریخی، قدمت این روستا به دوران پیش از اسلام باز میگردد و زرتشتیان ایران در این منطقه اقامت داشتند. آثار باستانی و تاریخی زیادی را میتوان در این روستا مشاهده کرد. آثاری که قدمت آنها حداقل به ۱۵۰۰ سال پیش باز میگردد.
در میان این آثار میتوان به ارگی بزرگ اشاره کرد که در بخش جنوبی این روستا واقع شده است. بر اساس نظرات باستانشناسان، این ارگ به دوران حکومت «بنی حماد» باز میگردد. برای بازدید از این ارگ زیبا باید حدود ۶۰۰ متر به جنوب روستا بروید.
همچنین خیلی جالب است اگر بدانید که آبهای زیرزمینی این روستا شیرین و قابل شرب هستند. به همین دلیل است که حدود ۶۰۰ اصله درخت نخل در این منطقه وجود دارد. همچنین باید بدانید که خرمای این روستا جزء برترین خرماهای ایران به شمار میآید. کشاورزی در این منطقه بسیار رونق دارد و اکثر روستاییان به همین کار مشغول هستند.
معنای چله چیست؟
خب حالا که با روستای بوچیر آشنا شدیم، نوبت به این میرسد که بدانیم معنای «چله» چیست. «چله» یک واژه محلی است و در زبان مردم بومی «بوچیر» معنا پیدا میکند. اگر از بومیان منطقه در مورد معنای «چله» بپرسید، با دو تعریف متفاوت رو به رو خواهید شد.
برخی از بومیان بر این باورند که «چله» به معنای شکاف، درز و یا جای باریک است. همانطور که اشاره کردیم چله بوچیر هرمزگان نیز یک دره بسیار عمیق و باریک است. به همین دلیل هم آن را چله بوچیر مینامند. اما اگر در زبان محلی روی «چله» تشدید بگذارید، تلفظ آن متفاوت خواهد بود و معنای دیگری خواهد داشت.
«چلّه» در زبان محلی بوچیر به معنای جای سرسبز و خوش آب و هوا است. در نتیجه میتوان نتیجه گرفت که منظور یک دره خوش آب و هوا در بوچیر هرمزگان است.
چله بوچیر هرمزگان از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
حتما کنجکاو شدهاید که این دره زیبا واقعا چه شکلی است و برای رسیدن به آن باید چه کرد. بوچیر همانطور که اشاره کردیم یک دره با عمق حدود ۳۵ متر است. اگر تصوری از ۳۵ متر ندارید، باید بدانید که حدودا به اندازه یک ساختمان ۱۰ طبقه در زیر زمین عمق دارد! البته در برخی از قسمتها عمق آن تا ۵۰ متر نیز میرسد که واقعا عمق زیادی است.
به صورت کلی این دره یک کیلومتر طول دارد و به دو قسم چله پایین و چله بالا تقسیم میشود. هر دوی این دو چله در امتداد یکدیگر قرار دارند. باید بدانید که هر یک از این دو چله، بخشهای مختلفی دارند که به توضیح آنها میپردازیم.
چله پایین را طولانیترین بخش چله میدانند. همچنین باید بدانید برای اینکه از بخشهای اول هر دو چله عبور کنید، باید کمی آمادگی جسمانی و مهارت شنا داشته باشید. اما برای اینکه ماجراجویی بیشتری را تجربه کنید، نیاز به مهارت کوهنوردی و تجهیزات مربوط به آن را خواهید داشت.
چطور باید خودمان را به چله بوچیر هرمزگان برسانیم؟
چله پایینقطعا سوال بعدی که در ذهن شما نقش میبندد، این خواهد بود که چطور باید خودمان را به این چلهها برسانیم. مسیر دسترسی به چله پایین، از دهانه شکاف خواهد بود. یعنی دقیقا همانجایی که شما وسیله نقلیه خود را پارک کردهاید. میزان عمق آب در چله بوچیر هرمزگان بر اساس فصل متناوب است. برای شنا کردن در عمق زیاد، بهتر است از جلیقه نجات استفاده کنید. در ضمن عرض دره به اندازهای است که با قایق بادی کوچک میتوانید از آن عبور کنید. حدود چهارصد متر که شنا کنید، به یک آبشار بسیار زیبا خواهید رسید.
چله بالا
برای دسترسی به چله بالایی، از ابتدا وارد آب نخواهید شد. برای این کار باید از محل پارک خودروی خود حدود یک ساعت پیادهروی کنید تا به نقطه بالای تنگه برسید. از اینجا نیاز به تجهیزات کوهنوردی خواهید داشت تا به پایین دره برسید. پیمودن چله بالا کمی دشوار است و برای رسیدن به آن باید چند باری از دره خارج شده و مجدد وارد آن شوید و در اکثر موارد به تجهیزات کوهنوردی نیاز خواهید داشت.
اما زمانی که مسیر را با تمام فراز و نشیبها پشت سر بگذارید، منظره طبیعی خارق العادهای انتظار شما را میکشد. در انتهای این مسیر گودالی زیبا با عمق ۳۵ متر قرار دارد که شبیه به قلب انسان است. این را میتوان یکی از جاذبههای منحصر به فرد چله بوچیر هرمزگان دانست. در تمامی آبگیرها و گودالها ماهیهای طبیعی وجود دارند که معمولا از گونه دکتر فیش هستند.
چه فصلی را برای بازدید از چله بوچیر هرمزگان انتخاب کنیم؟
به دلیل رطوبت بالای هوای هرمزگان، معمولا دمای این منطقه در تمامی فصول بین ۱۰ تا ۲۰ درجه سانتیگراد ثابت است. یکی از نکات جالب توجه در مورد آب چله بوچیر هرمزگان این است که آب در دهانه آن تقریبا گرم است. هرچه به سمت آبشار پیش میرویم، آب به تدریج سرد میشود. به این ترتیب بدن به آرامی با آن تطبیق پیدا میکند.
دمای آب درون چله بوچیر تقریبا در همه ایام سال ثابت است. این دما معمولا میان ۱۰ تا ۲۰ درجه سلسیوس گزارش میشود. اگر علاقهمند به آبتنی و تنگه نوردی بیدردسر در آن هستید، بهار، تابستان و دو ماه اول پاییز زمان مناسبی برای سفر به این منطقه است. هرچند تابستان بوچیر بسیار گرم و طاقتفرساست و ممکن است برایتان آزاردهنده باشد. در زمستان به سبب بارندگیهای احتمالی و خرابی بیشازاندازه مسیر جاده خاکی، سفر به چله بوچیر پیشنهاد نمیشود.
حتی اگر در فصل تابستان نیز به هرمزگان سفر کنید، در انتهای مسیر، در یک کیلومتری چله بوچیر، حسابی سردتان خواهد شد. البته جنس این سرما واقعا لذت بخش است و دمای بدنتان چند درجهای پایین میآید. یکی از تفریحات گردشگران، نفس گرفتن در گودال ۳۵ متری انتهای مسیر است. اگر چند ثانیه سرتان را زیر آب کنید، قطعا از سرما مو به تنتان راست خواهد شد! به همین دلیل کمتر کسی توانایی این کار را دارد!
در نتیجه شما در هر چهار فصل میتوانید از این طبیعت بکر و دیدنی لذت ببرید. اما با این حال اگر به دنبال آسایش بیشتری هستید، بهتر است زمستان و تابستان را برای سفر خود انتخاب نکنید. در زمستان بارندگیهای فصلی باعث صعب العبور شدن مسیر دسترسی به چله خواهد شد. همچنین تابستان هم هوای هرمزگان بسیار گرم و طاقت فرسا است. اما بهار و پاییز بهترین فصل برای سفر شما خواهد بود.
اقامت در چله بوچیر هرمزگان
داخل روستای بوچیر، جز خانه روستاییان، جایی برای اقامت وجود ندارد. البته برای اینکه تجربه بومگردی شما کامل شود، حتما باید شبی را در خانه این عزیزان سپری کنید. تنها کافیست کمی در میان مردم بومی منطقه پرس و جو کنید تا خانهای درخور را بیابید. هزینه اقامت در خانه روستاییان متناوب است و اصلا نرخ ثابتی را نمیتوان پیدا کرد. اما مطمئن باشید هزینه چشم گیری نخواهد بود.
اگر به دنبال اقامت در مهمانسرا، هتل و یا از این قبیل مکانهای اقامتی هستید، بهتر است به شهرهای بزرگ اطراف بروید. اکثر گردشگران، شهرهای عسلویه، پارسیان یا بندر لنگه را برای اقامت خود انتخاب میکنند. در هر صورت بهتر است نزدیک طلوع آفتاب در دهانه آماده بازدید باشید و تا پیش از غروب به وسیله نقلیه خود باز گردید.
نکاتی که در سفر به چله بوچیر هرمزگان باید در نظر بگیرید
پیش از هر چیز باید بدانید که پیمودن این مسیر بسیار دشوار است. شما نیاز به مهارت و تجهیزات کوهنوردی خواهید داشت و همچنین باید شناگر ماهری باشید. در نتیجه داشتن آمادگی جسمانی بالا، و روحیه جنگنده برای این کار، جزء ملزومات سفر خواهند بود.
برای رسیدن به منطقه حتما از یک بومی راهنمایی بگیرید. تنها کافیست به شورا و دهیاری مراجعه و در این مورد با آنها مشورت کنید. آنها میتوانند شما را به خوبی راهنمایی کنند.
برای اینکه سفری خاطره انگیز به چله بوچیر هرمزگان را تجربه کنید، بهتر است همراه تور باشید. مسئولین برگزار کننده تور معمولا تجهیزات شنا، قایق سواری، کوهنوردی و کمکهای اولیه را همراه خود دارند، همچنین آنها در مورد منطقه کاملا شناخت دارند و نیاز به راهنما نخواهید داشت.
به هیچ وجه کودکان و یا افراد سالمند و کمتوان را همراه خود به این سفر نیاورید. این منطقه برای چنین افرادی کاملا خطرناک است.
اگر مهارت شنا کردن ندارید یا به هر دلیلی قصد دارید خیس نشوید، باید از چله بالا استفاده کنید. برای این کار باید حدود یک ساعت پیاده روی کنید تا به بالای چله برسید و از مناظر لذت ببرید.
تلفن همراه و یا هر گونه وسیله عکاسی و تجهیزات برقی ممکن است آسیب ببینند. البته تا بخش اول چله پایین، همراه آوردن این وسایل مشکلی نخواهد داشت. اما ممکن است در ادامه مسیر کاملا خیس شوند و از بین بروند.