بندرعباس مرکز استان هرمزگان در جنوب ایران قرارگرفته است. شهر بندرعباس مرکز شهرستان بندرعباس و یکی از نامهای پیشین آن بندر گمبرون بوده که با لشگر کشی شاه عباس یکم و بیرون راندن پرتغالی ها از ایران نامش به بندر عباس تغییر یافته است.
بندرعباس بزرگترین بندر ایران است، علاوه بر آن مجتمع بندری شهید رجایی و بندر شهید باهنر به عنوان نقطه اتکای اقتصاد ایران در جهت جابهجایی کالا و نیز وجود کارخانههای متعدد و بزرگ صنعتی؛ بندرعباس را به شهری مهم در زمینهٔ بازرگانی و صنعت کشور و نیز منطقه مبدل کردهاست.
در سال ۱۶۲۲ میلادی، سپاهیان شاهعباس با فرماندهی سردار ایرانی امامقلی خان توانستند پرتغالیها را در جنوب شکست دهند و به افتخار این پیروزی گمبرون به بندرعباس تغییر نام یافت.
در سال ۱۶۲۲ میلادی، سپاهیان شاهعباس با فرماندهی سردار ایرانی امامقلی خان توانستند پرتغالیها را در جنوب شکست دهند و به افتخار این پیروزی گمبرون به بندرعباس تغییر نام یافت. شهردار کنونی شهر بندرعباس عباس امینیزاده است که از شهریور ۱۳۹۲ تاکنون این مسئولیت را برعهده دارد. امام جمعه کنونی شهر بندرعباس محمد عبادی زاده است که از تیر ۱۳۹۸ تاکنون این مسئولیت را برعهده دارد.
بنادر تجاری
بندر شهید رجایی و بندر شهید باهنر به دلیل موقعیت مناسب جغرافیایی، به عنوان نقطه اتکای بندرعباس در جهت جابهجایی کالا و سرمایه در اشکال مختلف، نتایج اقتصادی به سزایی برای استان هرمزگان به همراه داشته و بندرعباس را به منطقه ویژه اقتصادی معادن، فلزات، کشتیسازی و صادرات و واردات کالا تبدیل کردهاست.
جاذبههای طبیعی گردشگری شهرستان بندرعباسچشمه آبگرم گنواین مجتمع تفریحی در فاصله ۳۴ کیلومتری از شمالشرقی بندرعباس قرار دارد. علاوه بر وجود چشمه آبگرم، شهربازی و مجتمعهای توریستی هم در این مجتمع ساخته شده تا گردشگرانی که به این منطقه میآیند از نظر امکانات رفاهی و تفریحی مشکلی نداشته باشند.
کوه گنو، روستای سیاهو، هماگ _چشمه آبگرم گنو، چشمه آبگرم خورگو، چشمه آبگرم سرخاء، چشمه آبگرم کشکوئیه، چشمه آبگرم نیان، چشمه آبگرم چستانه، کوه ذرتو، تپه چاه لرد، قادهار، جنگل کوه شب، سیخوران، بنوزاکین، چشمه آبگرم باری، غار سرخاء، آبشار سرخاء، غار چلو، شهر فین، جنگلهای کوهشاه، منطقه بخوان، چشمه آبگرم تیربوئیه (نزدیک شهر فین) و بنگلایان از جمله آثار جاذبههای طبیعی شهرستان بندرعباس هستند که در نزدیکی شهر بندرعباس قرار دارند.
مساجد تاریخی و اماکن زیارتی
- امامزاده سیدمظفر
- مصلی (مسجد جامع)
- امامزاده سیدکامل
- امامزاده شاه محمدتقی
- زیارتگاه خضر
- مسجد جامع بندرعباس
- مسجد ناصری
- مسجد صحراباغی
- مسجد گلهداری
اماکن تفریحی گردشگریساحل سورویکی از جاذبههای بندرعباس است که در ضلع غربی شهر قرار گرفته. سورو که یکی از قدیمیترین محلات بندرعباس است خانههای قدیمی رو به دریا دارد و ساحل شنی آن یکی از بهترین مکانها برای پیادهروی است.
بوستان ساحلی سورو
این بوستان در غربیترین نقطه ساحلی بندرعباس قرار دارد و مسیر دوچرخهسواری و پیادهروی و فضای بازی کودکان هم در آن تعبیه شدهاست.
پارک ساحلی غدیرمحوطه آسفالت دارای یک پرچم ایران قابل مشاهده از تمامی نواحی ساحلی که از آن برای اسکیت سواری و برگزاری مراسمات مختلف استفاده می شود.
پلاژ بانواناین پلاژ که در ساحل سورو قرار دارد علاوه بر امکان شنا در دریا، دارای استخر روباز، سالن بدنسازی، سالن تی آر ایکس، سالن ماساژ، حمام مغربی و غیره است.
باغ پرندگاناین باغ در در فاصله چهار کیلومتری جاده بندرعباس- میناب درون مجموعه بزرگ طبیعت (پارک جنگلی جهاد) قرار گرفته و متشکل از ۷ زون (۴زون مسقف و ۳ روباز) و ۲۵ قفس از گونههای مختلف پرندگان است.
تفرجگاه کوهستانی پنجهعلیاین تفرجگاه که در منطقه شمالی بندرعباس قرار دارد از گذشتههای بهواسطهٔ وجود زیارتگاه پنجه علی یکی از مکان پررفتوآمد شهروندان بندرعباس بودهاست.
هوباد (آبگرم) چکچکاین اثر طبیعی یک منطقه بکر دیدنی و گردشگری است که در حدود ۳ کیلومتری شمال شهر بندرعباس واقع شدهاست.
موزههاموزه مردمشناسی خلیجفارس
موزه مردمشناسی خلیجفارس بزرگترین موزه هرمزگان است که در بلوار پاسداران محله ۲۲ بهمن قرار دارد و در آن علاوه بر اشیای تاریخی، بخشهایی از وقایع تاریخی و فرهنگ و سنتهای استان هرمزگان همچون بازار سنتی، آزادسازی قلعه هرمز و شیوهٔ صید و صیادی شبیهسازی شدهاست.
موزه آب بندرعباساین موزه در محوطه شرکت آب منطقهای هرمزگان واقع در منطقهٔ گلشهر قرار دارد و در آن اشیاء و شیوههای مختلف حمل و بهدستآوردن آب در هرمزگان همچون جهله، گراشی، خمرههای سنگی، چاه و چرخ گاوی به نمایش گذاشتهشدهاست.
میراث ناملموسیکی از جاذبههای دیدنی بندرعباس شیوهٔ صید مُشتا است که با استفاده از جزر و مد انجام میشود. در این روش چوبهایی در ساحل کار گذاشته شده و با استفاده از تور حصاری ایجاد میشود، که هنگام بالا آمدن آب تعدادی آبزی وارد آن شده و با پایین رفتن آب، آبزیان داخل آن به وسیله صاحبان مشتاها صید میشوند.
غذا و خوراکیغذاهای دریایی همچون «هَواری، قلیهماهی و قلیه میگو» و میانوعدههای سنتی مثل «نان با سوراغ و مَهیاوه یا نخود و باقلهٔ داغ» هم از جمله خوردنیهایی است که در سفر به بندرعباس نباید از دست داد.