اگر در جاده چالوس سفر کرده باشید احتمالا با گچسر آشنا شده اید. در دامنه شمالی دره های نزدیک به روستای آزادبر در منطقه گچسر، غاری واقع شده است که بر اساس باورهای سنتی اهالی منطقه به یخ مراد شهرت دارد. بنابر این اعتقادات، گفته می شود که در قدیم بیماران با خوردن یخ دائمی انتهای غار که در هیچ فصلی از سال ذوب نمی شود، شفا می یافته اند، عده ای دیگر نیز باور دارند که اگر آرزو کنید و به قندیل های غار دست بزنید، پس از آب شدن قندیل ها در فصل تابستان، آرزوی شما برآورده می شود.
غار یخ مراد از پر پیچ و خم ترین غارهای ایران است که نمونه مشابه دیگری ندارد.
از قسمت پایینی غار، رودخانه آزاد بَر جاری است که آب حوضچه کوه هفتخوان و گردنه عسلک را به رودخانه کرج می ریزد.
غار یخ مراد در فصول سرد، منطقه ای بسیار زیبا و شگفت انگیز برای سفر است. در فصول پاییز و زمستان، آبهای ناشی از بارندگی، قطره قطره در داخل غار تبدیل به قندیل های بسیار دیدنی و زیبا می شوند که عمر آنها تا خرداد ماه ادامه دارد.
در یخ مراد سه تالار اصلی، یک برکه یخی و یک آبشار یخی وجود دارد. این غار با داشتن بادگیر و هواکش های مخفی فراوان که باعث می شود هوای خارج با شدت به داخل غار نفوذ کند، هوای بسیار سردی دارد و به همین دلیل نیز آب های موجود در آن به حال انجماد درآمده اند و توده های بزرگ یخ و مخزنهای گسترده یخی را در این غار زیبا به وجود آورده اند.
مسیر این غار معمولا برفی و سربالایی است که پیمودن آن با داشتن تجهیزاتی مانند لباس گرم و کفش مناسب دشوار نیست.
برای ورود به غار حتما باید چراغ قوه به همراه داشته باشید چرا که داخل غار کاملا تاریک می باشد. در دهانه ابتدایی غار، سنگی وجود دارد که باید آن را دور بزنید و به ورودی باریک و پر پیچ و خم غار برسید. کمی جلوتر از دهانه، گودالی قرار دارد که روی آن، پلی فلزی واقع شده است، بعد از گذر از پل، قندیل های بلورین نمایان خواهند شد.
ارتفاع غار یخ مراد از سطح دریا در حدود ۲۶۴۰ متر است و دهانه ورودی این غار 3 متر عرض و 8 متر بلندی دارد. قندیل های بسیار زیبای غار یخ مراد در ماه های اسفند و فروردین، در بهترین وضعیت به سر می برند. شاخصه مهم این غار، طبقه ای بودن آن است که در میان غارهای ایران کمتر دیده شده است. در بخشی از غار چهار طبقه با اختلاف ارتفاع بیش از ۳۰ متر وجود دارد.
قندیل های موجود در این غار به سه شکل مختلف زیر دیده می شوند:
- قندیل های کله قندی آویزان از سقف
- قندیل های موج داری که انگار در جریان آب بوده و قبل از چکیدن روی زمین، یخ زده اند.
- بلورهای استوانه ایی شکل، که از قطرات آب چکیده شده از سقف روی زمین ایجاد شده اند و مانند گل روی زمین منظره شگفت انگیزی را به وجود آورده اند.
مسیر دسترسی به غار یخ مراد
در شصت و پنج کیلومتری جاده تهران - چالوس، پس از رسیدن به گچسر و دیدن تابلوی روستای کهنه ده به سمت غرب بروید و بعد به سمت روستای آزادبر تغییر مسیر دهید، پس از پیمودن حدود چهار کیلومتر، در کنار روستای کهنه ده به یک دو راهی خواهید رسید، که راه سمت راست شما را به غار یخ مراد می رساند.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: