سنندج مرکز استان کردستان و بیست و سومین شهر بزرگ کشورمان است که در دل رشته کوه های البرز جای دارد. آب و هوای مطلوب، جاذبه های تاریخی و طبیعی در کنار مردمانی مهمان نواز باعث شده تا جاذبه های سنندج فراوان باشند. بافت سنتی و ساختمان هایی کهن مثل حمام، مساجد، بازار بخشی از بافت ۱۱۲ هکتاری تماشایی شهر هستند.
پیشینه دیدنی های تاریخی سنندج
از آن جایی که بسیاری از جاهای دیدنی سنندج تاریخی هستند، قبل از آغاز سفر مختصری از پیشینه شهر را می گوییم تا اطلاعات کاملی درباره سرگذشت بناها و قدمتشان داشته باشید. سنندج تغییر یافته کلمه سنه دژ و در اصل سینه دژ به معنی مرکز کوه های آبیدر در رشته کوه زاگرس است.
جالب است بدانید که از عمر تاسیس شهر زمان زیادی نمی گذرد و تاریخ آن به سال ۱۰۴۶ هجری قمری باز می گردد. در آن هنگام سلیمان خان اردلان با دلایل نظامی و سیاسی شهر را در کنار روستای سینه بنا کرد. سنندج برای چهار قرن تحت حاکمیت خاندان اردلان بود.
علی رغم تازه تاسیس بودن شهر گورهای هزار ساله در سنندج یافت شده که خبر از تمدن کهن در این منطقه دارد. با توجه به زمان تاسیس بیشتر جاذبه های تاریخی سنندج به دوران صفوی می رسد و آثار معماری اصفهانی در بیشتر بناهای باستانی آن بچشم می خورد.
مسجد جامع سنندج، دیدنی به جا مانده از دوران قاجار
مسجد جامع سنندج یا همان مسجد دارالاحسان یکی از سازه های باشکوه مرکز استان کردستان است که داخل بافت تاریخی قرار دارد. گفته می شود که در دوران صفویان مسجدی در همین محل قرار داشت که به دلایلی نامعلوم کاملا تحریب شد و زمان قاجار (سال ۱۲۲۷ قمری) امان الله خان اردلان والی کردستان آن را مجدد بنا کرد.
سازه ای زیبا که با کاشی های هفت رنگ میناکاری شده، سنگ های مرمر، آجرهای لعاب دارد، حوض سنگی و فواره زیبت داده شده است. کتیبه هایی که داخل بنا نصب شده از دیدنی های مسجد تماشایی سنندج محسوب می شوند. این سازه در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
آدرس مسجد جامع سنندج: ایران، کردستان، سنندج، ضلع شمالی خیابان امام
گشت و گذار در بازار تاریخی سنندج
مانند هر شهری نمی توان از جاهای دیدنی سنندج بازدید کرد و سری به بازار نزد، آن هم بازاری به قدمت دوران صفویه که در فهرست میراث فرهنگی و آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. اگرچه مراکز خرید و مغازه های شهر هم برای خرید مناسبند اما بازار حال و هوای دیگری دارد.
بازار هم در سال ۱۰۴۶ شمسی و دوران سلیمان خان اردلان بنا شده است. متاسفانه با احداث خیابان بازار به دو قسمت تقسیم شده که یک سمتش آصف و سوی دیگر سنندجی نام دارد.
آدرس بازار سنندج: ایران، کردستان، سنندج، میدان انقلاب، ابتدای خیابان فردوسی
عمارت آصف وزیری، قدیمی ترین خانه دیدنی سنندج
عمارت آصف خان وزیری یا همان خانه کرد تبدیل به نماد هویت فرهنگی و مردم شناسی کردها شده و می توان آن را از گروه ارزشمندترین آثار کردستان قرار داد. همان طور که از نامش متوجه شدید خانه توسط آصف اعظم یا همان میرزا علی نقی خان لشکر نویس در دوره صفویه ساخته شد.
البته بعدها در اوایل قاجار و اوایل پهلوی بخش های دیگری به بنا اضافه شد و سال ۱۳۸۲ مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. این سازه حدود ۴٬۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. در ساخت بنا جزییات معماری را بگونه ای طراحی کرده اند که مناسب روزهای سرد آب و هوای کوهستانی شهر باشد.
آدرس عمارت آصف سنندج: ایران، کردستان، سنندج، خیابان امام، عمارت آصف خان وزیری
ساعت بازدید از عمارت آصف سنندج: هر روز ۹:۰۰ صبح تا ۱۳:۰۰ ظهر و ۱۵:۳۰ عصر تا ۲۰:۰۰ شب
مجموعه تفریحی آبیدر از دیدنی های طبیعی سنندج
مجموعه تفریحی آبی در در واقع پارکی کوهستانی میان کوه های آبی در است که از شهرت و محبوبیت زیادی در میان اهالی شهر برخوردار می باشد. پارک در میان دو کوه بزرگ و کوچک با ارتفاع های ۲٬۲۵۰ و ۲٬۳۵۰ قرار دارد. در دل کوه ها چشمه های زیادی جاری هستید که علت انتخاب چنین نامی شده اند. هنگام قدم زدن داخل پارک چشم انداز فوق العاده ای از شهر سنندج را زیر پای خود می بینید که باعث شده تفریحگاهی برای شب های سنندج باشد.
پیشنهاد ما این است که غروب را برای رفتن به این مورد از مکان های دیدنی سنندج انتخاب کنید تا علاوه بر روشنایی روز و جاذبه های شب بتوانید غروب خورشید را نیز از همین ارتفاع تماشا کنید.
آدرس مجموعه تفریحی آبیدر: ایران، کردستان، سنندج، انتهای خیابان آبیدر، دامنه کوه آبیدر
حمام شیشه، از دیدنی ترین جاذبه های سنندج
حمام شیشه علی رغم اسم غلط اندازش از شیشه ساخته نشده، بلکه برای تزیین آن از شیشه های رنگی فوق العاده زیبایی استفاده شده که نامشان را بر روی حمام گذاشته اند. طراحی ساده و در عین حال جذابی که متاسفانه امروز اثر زیادی از شیشه های رنگیش باقی نمانده است. جالب است بدانید که تا همین چند سال پیش مردم شهر برای استحمام از حمام ۲۰۰ ساله استفاده می کردند. از تاریخ دقیق ساخت حمام اطلاعی در دست نیست و بین دوران زندیه و قاجار شک وجود دارد. در هر صورت این جا سال ۸۳ بازسازی شد و در فهرست آثار ملی کشور قرار دارد.
آدرس حمام شیشه سنندج: ایران، کردستان، سنندج، ضلع شمالی بلوار کردستان، مجاور پل و مسجد ملاویسی
عمارت وکیل الملک سنندج، یادگاری دوران زندیه
عمارت وکیل الملک از همان ابتدا متعلق به خاندان وکیل بوده و حفظ و نگهداری اش هم توسط خودشان انجام شده است. ساختمان اصلی در دوره زنده ساخته شد و در سال ۱۳۱۰ قمری توسط جناب امان الله خان بازسازی گردید. علاوه بر خود خانه و معماری زیبایش حمام خصوصی، بزرگ و پرنقش و نگارش هم بسیار تماشایی است.
آدرس عمارت وکیل الملک سنندج: ایران، کردستان، سنندج، خیابان کشاورز
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: