کلوت شهداد کرمان گرم ترین نقطه زمین
وقتی کسی از شما می خواهد که یک مقصد یا جاذبه ای طبیعی را نشانش دهید، آنچه که بیشتر در ذهن تان شکل می گیرد، تصاویری از جنگل های انبوه و دریاچه ها و آبشارهاست. شاید کمتر کسی به نواحی بیابانی توجه کند و به زیبایی های آنها بیندیشد؛ اما واقعیت این است که کشور عزیزمان ایران، در کنار جنگل و دریا و آبشار و هزاران جاذبه طبیعی دیگر، بیابان های زیبایی هم دارد. مناطقی که یکدست به رنگ خاکی در آمده اند و سکوت و آرامش عجیبی را در خود دارند. رمل های گرم و شنی که لذت قدم زدن بر روی آنها تجربه ای به یادماندنی برای هر کسی می شود.
کارناوال کوله بارش را بسته و می خواهد به جاده بزند. امروز شما را با خود به یکی از مناطق بیابانی در نیمه جنوبی کشور می بریم؛ جایی که شهرتی جهانی دارد و حتا مسافرانی را از آن سوی مرزها به سوی خود می کشاند. بیابانی داغ که از آن با عنوان گرم ترین نقطه زمین نام می برند. با ما راهی استان کرمان شوید و کمی آن طرف تر از شهر شهداد، به تماشای کلوت های زیبا در پهنه ای بیابانی بنشینید. همراه مان باشید...
چرا کلوت های شهداد؟
یکی از جاذبه های منحصر به فرد طبیعی ایران هستند و نمونه آنها را در کمتر جایی می توان دید.
برخی منظره کلوت های شهداد را چشم اندازی ماورایی توصیف می کنند و آن را فضایی وهم آلود می دانند.
تفریحات هیجانی ماننند سافاری در این منطقه در انتظارتان است.
به دلیل وجود کمپ کویری شهداد، امکانات خوبی دارد.
گزینه ای جذاب برای کویرنوردی به ویژه در پاییز است.
با عنوان گرم ترین نقطه کره زمین شهره شده است.
بخشی از دشت لوت است که نامش در میراث جهانی یونسکو قرار دارد.
آشنایی با کلوت های شهداد جلوه ای منحصر به فرد از طبیعت ایران
اگر از شهر شهداد به سمت شهرستان نهبندان به راه بیفتید، پس از مدتی چشم تان به تابلویی می خورد که شما را به سمت کلوت های شهداد راهنمایی می کند و شما را به بازدید از جاذبه ای در بیابان لوت می خواند. شاید در نگاه اول این سوال در ذهن تان شکل بگیرد:
کلوت یعنی چه؟
کلوت به برجستگی هایی گفته می شود که بین شیارهای U شکل ایجاد شده اند. راس این برجستگی ها صاف به نظر می رسد؛ اما طرفِ رو به باد آن ها به صورت پرشیب و طرف دیگر آن ها به صورت کم شیب شکل گرفته است. این اشکال معمولا در رسوبات قدیمی و نرم دریاچه ها ایجاد می شوند و به شکل تپههای فرسایشی رخ می نمایند. کارشناسان بر این باورند که کلوت از دو واژه «کل» به معنای «آبادی» و «لوت» اسم همین منطقه یعنی دشت لوت، تشکیل شده است.
حالا که با کلوت آشنا شدید باید بگوییم که کلوت های شهداد در گستره ای 11 هزار کیلومترمربعی شکل گرفته اند و برخی این منطقه را شهر افسانه ای کلوت ها می نامند. این عارضه طبیعی حدود 20 هزار سال قبل در اثر فرسایش آبی و بادى، ایجاد شده است. زمین شناسان این منطقه را یکی از قطب های گرمایی زمین می دانند و ساکنان اروپای سبز برای دیدن آن به ایران می آیند. آن قدر طرفداران سفر به این منطقه زیاد شده اند که یک کمپ کویری هم در حوالی کلوت ها احداث شده است تا گردشگران به امکانات مناسب دسترسی داشته باشند.
کلوت های شهداد از لحاظ شکل ناهمواری و شرایط پیدایش، پدیده ای بی نظیر در دنیا به شمار می روند و هنوز اصول و خواص پیدایش آنها در هاله ای از ابهام قرار دارد. این کلوت ها که از شمال به جنوب کشیده شده اند، حدود ۱۴۵ کیلومتر طول دارند و عرض شان از غرب به شرق به ۷۰ کیلومتر می رسد.
این سازه های طبیعی در موازات تل ماسههای بزرگ شرق دشت لوت واقع شده اند؛ دشتی که نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو به چشم می خورد. در نزدیکی کلوتهای شهداد و در دل دشت لوت، تمدنی با قدمت بیش از 6 هزار سال کشف شده است. کارشناسان آثار بسیاری از جمله سفال، مجسمه و زیوآلات و قدیمی ترین درفش جهان با نام «درفش شهداد» را از همین منطقه به دست آورده اند. این منطقه هم از نظر طبیعی پدیده ای منحصر به فرد است و هم از نظر تاریخی اهمیت فراوانی دارد.
خودتان را برای ورود به دنیایی متفاوت آماده کنید تا برای تان بیشتر از کلوت ها سخن بگوییم...
کلوت شهداد گرم ترین نقطه زمین؟
پروفسور پرویز کردوانی -بیابانشناس و استاد دانشگاههای تهران- کویر شهداد را از زیباترین کویرهای دنیا وصف می کند و منطقه کلوت ها را گرم ترین نقطه کره زمین می داند. وی بیابان دشت لوت شهداد را سرشار از عجایب و شگفتی می داند که مردم ایران کمتر به آنها توجه کرده اند. او می گوید که در هیچ جای دنیا چنین کلوتهای زیبایی دیده نمی شود. در سال 2005 نیز ناسا دمای هوا در این قسمت را حدود 70.7 درجه سانتیگراد اندازه گیری کرد.
البته این نظریه تا به حال در جایی ثبت نشده است و زمانی صحرای آریزونای آمریکا با دمای 63 درجه سانتیگراد گرم ترین نقطه شناخته می شد؛ حال آنکه دمای کویر شهداد، بیش از این حرف ها بوده و هست.
تفریحات کلوت شهداد
1- سافاری و گشت و گذار در میان کلوت ها
اگر اهل آفرود و سافاری هستید و به این نوع تفریح علاقه دارید، می توانید در میان کلوت ها هم آن را تجربه کنید. اگر ماشین مناسب این کار را ندارید، نگران نباشید، کمپ کویری شهداد این ماشین را با راننده راهنما در اختیارتان می گذارد تا از تجربه این تفریح بی نصیب نمانید. اقامتگاه های منطقه هم تورهای مختلف سافاری کویر را برگزار می کنند که می توانید از آنها هم استفاده کنید.
2- شترسواری
شترسواری در کویر یکی از تجربه هایی است که نباید آن را از دست بدهید. اگر مقصدتان کلوت های شهداد بودند، در حوالی آنها هم می توانید به شترسواری بپردازید. کمی به گشت و گذار بپردازید و خاطره ای خوش در ذهن تان حک کنید.
3- موتور چهارچرخ
یکی از وسایلی که کویرگردی با آن تجربه ای تازه به شما هدیه می دهد، موتور چهارچرخ یا ATV است. می توانید سوار بر این وسیله شوید و گشتی هیجان انگیز را تجربه کنید. پستی ها و بلندی ها را بپیمایید و حسابی خوش بگذرانید.
4- پیاده روی و عکاسی
کویر ظاهری ساده اما جذاب دارد و دوست دارانش جذب همین یکرنگی و سادگی آن می شوند. می توانید بر روی شن های داغ قدم بزنید و گرمای خورشید که در در دانه دانه این شن ها ذخیره شده است را به بدن تان منتقل کنید. اگر به ثبت تصاویر علاقه مندید کویر سوژه نابی برای شماست. فقط به یاد داشته باشید که شن ها می توانند آسیب هایی جدی به دوربین عکاسی تان بزنند. در اینجا، یا باید تجهیزات لازم را داشته باشید و یا به عکاسی با موبایل اکتفا کنید.
5- تماشای جلوه های آسمان
بسیاری بر این باورند که در کویر، پدیده های آسمانی را به بهترین شکل می توان دید. کلوت های شهداد یکی از مکان های معروف برای دیدن طلوع و غروب خورشید به شمار می روند و وقتی شب از راه برسد به مکانی برای تماشای رقص ستارگان در آسمان تبدیل می شود. در این زمان ها زیباترین جلوه ها را می توانید در کنار کلوت ها به نظاره بنشینید.
دیدنی های اطراف کلوت های شهداد
کلوت های شهداد تنها یکی از دیدنی های منطقه به شمار می روند، حال که این راه را می روید، سعی کنید بازدید از این جاذبه ها را نیز در برنامه تان بگنجانید تا بعدها پشیمان نشوید:
نبکاها: اگر به دنبال جاذبه ای تازه در کویرید به سوی گلدان های کویری بروید که به «نبکا» شهرت دارند. نبکا یا تله گیاهی وقتی به وجود می آید که در پای گیاه، ماسه تجمع کند و به مرور تلی از ماسه شکل بگیرد که تاجی از گیاه بر سر آن است. طول نبکاهای شهداد به 10 متر می رسد؛ در حالی که نبکاهای صحراهای آفریقا تنها 3 متر هستند.
پلی گون ها: ششضلعی های نمکی ایجاد شده کویر به پلی گون مشهورند و در اطراف دریاچه نمکی می توانید آنها را ببینید.
نمکزار: در کویر شهداد، به نمکزاری با وسعت 100 هکتار بر می خورید که شکل جوشش تخم مرغی دارد و مشابه آن در جای دیگری دیده نمی شود.
کاروانسرای شفیع آباد: در روستای شفیع آباد کاروانسرایی قاجاری وجود دارد که تزیینات آجرکاری جلوه ای زیبا به آن بخشیده اند. این بنا عبارت است از یک دروازه ورودی با دو برج، چهار برج در چهار گوشه کاروانسرا، اتاق هایی دور تا دور کاروانسرا، یک فضای چند اتاقه بالای دروازه، و عمارت ستون دار یک طبقه در ضلع جنوبی کاروانسرا.
رود شور: رود شور تنها رود دایمی کویر لوت به شمار می رود و تاثیر زیادی در شکل گیری کلوت ها دارد. این رود از شورترین آب های جهان محسوب می شود و آن قدر نمکش زیاد است که در اواخر مسیر، شکلی شبیه ماست پیدا می کند.
فصل سفر
شهداد منطقه ای کویری است و باید در فصول خنک و به ویژه پاییز به آن سفر کنید.
بهار: در اوایل بهار و موسم نوروز، سفر به شهداد در برنامه خیلی از مسافران قرار می گیرد. هوا هنوز آن قدر گرم نیست و می توان بر روی خلق یک روز خوب در این کویر حساب باز کرد.
تابستان: گرمای هوا در این فصل به اوج می رسد و کمتر کسی هوس سفر به شهداد را می کند.
پاییز: بهترین فصل سفر به شهداد، پاییز است و هوا رو به اعتدال می رود.
زمستان: شب های به شدت سردی در این فصل انتطار شما را می کشد؛ اما باز هم مسافران به سوی شهداد می روند. به ویژه در اواخر اسفند گردشگری این منطقه جانی تازه می گیرد.
راه دسترسی
برای رسیدن به کلوت های شهداد، از کرمان وارد جاده، کرمان-بم شوید و راه تان را در مسیر سیرچ ادامه دهید. بعد از طی تقریبا ۳۵ کیلومتری به سیرچ می رسید. پس از رسیدن به سیرچ به جاده شهداد بروید. پس از چند کیلومتر به دوراهی شهداد و گلباف می رسید. از آنجا به راحتی به کمپ کویری شهداد و کلوت هایش بروید. مسیر تا جاده سیرچ بزرگراه دوبانده و امن است؛ اما پس از آن جاده ای کوهستانی و یک بانده در انتظار شماست.
ویژگی خاص مسیر: در این مسیر تا سیرچ هر چه جلوتر می روید هوا خنک تر می شود؛ اما با ورود به جاده شهداد، با هوایی که گرم و گرم تر می شود، غافلگیر می شوید. در مسیر جاده کرمان به شهداد، تونل طولانی بین قسمت گرمسیری کرمان و ییلاقی سیرچ وجود دارد که به عنوان طولانی ترین تونل جاده ای در ایران شناخته می شود. آب و هوای دو سمت این تونل با هم متفاوت است و این تفاوت دما به ویژه در فصل زمستان به خوبی لمس می شود.
ارسال مطلب به ایمیل دوستاتون: