دانشگاه آزاد واحد تاکستان در ۲۶ مرداد ۱۳۶۶ تأسیس شد و با ریاست سرهنگ جهانگیر کامکار در ساختمان اداره بازرگانی راهاندازی گردید. واحد تاکستان نیز هم چون بسیاری دیگر از واحدهای دانشگاهی در ابتدای کار کلاسهای خود را در مدارس شهر (مدرسه شهید رجایی و هنرستان فنی)، با ۲۵۰ دانشجو در قالب ۴ رشته تحصیلی در بهمن سال ۱۳۶۶ به صورت رسمی دایر کرد.
بعد از گذشت ۲ سال، فرمانداری زمینی در مرکز شهر در اختیار اتحادیه مرغداران شهرستان قرار داد و اتحادیه مذکور اقدام به ساخت و ساز ساختمان آموزشی کردند و آن را به فرمانداری تحویل دادند و فرمانداری نیز متعاقباً آن را به دانشگاه آزاد اسلامی تاکستان اهداء نمود که میتوان این اقدام را نقطه عطفی در ادامه حیات دانشگاه آزاد اسلامی در تاکستان برشمرد. مسئولین وقت دانشگاه نیز با تشکیل کلاسهای آموزشی در این ساختمان و احداث ساختمانهای دیگر در توسعه این مرکز تلاش نمودند.
سایت فعلی دانشگاه (۱۹ هکتار) خریداری و دانشکده علوم انسانی به وسعت ۸۵۰۰ متر مربع احداث و از سال ۱۳۷۵ به صورت رسمی کلیه کلاسهای واحد در این دانشکده برگزار گردید و ساختمانهای داخل شهر نیز به خوابگاه مرکزی خواهران اختصاص داده شد.
مجتمع دانشگاه در مساحتی بالغ بر ۱۳۲ هکتار زمین و ۹۳ هزار متر مربع بنای بهرهبرداری شده و حدود ۱۸ هزار متر مربع پروژههای در حال احداث و ۱۲ هزار متر مربع پروژههای در دست اقدام، ۲۳ هزار فارغالتحصیل و کمتر از هشت هزار و 350 نفر دانشجو از مقطع کاردانی تا دکتری در قالب ۶دانشکده،۱۴۰ رشته تحصیلی،۴ مرکز تحت پوشش و ۳ مرکز تحقیقات، دارای رتبه بسیاربزرگ الف و در شرف جامع شدن میباشد.
مجلات علمی و نشربات دانشگاه
نشریات همگی دارای رتبه بندی علمی میباشند و در حال حاضر چهار نشریه زیر در حال فعالیت هستند.
تحقیقات مکانیک کاربردی
پژوهشهای سیاسی و بینالمللی
پژوهش نامهٔ کشاورزی
مهندسی زیست سامانه
مراکز تحقیقاتی دانشگاه
دانشگاه در دو رشته که پتانسیل بالای علمی در بین دانشجویان آن وجود دارد مراکز تحقیقاتی دایر نموده است:
مرکز تحقیقات مکانیک کاربردی
مرکز تحقیقات کشاورزی
مرکز تحقیقات نانو فن آوری
کلینیک پژوهشی انرژی ERC
کتابخانه
کتابخانه مرکزی دانشگاه آزاد واحد تاکستان که از زمان تأسیس سال ۱۳۷۰دانشگاه شروع به فعالیت نموده، در حال حاضر درمحوطه اصلی دانشگاه با محیطی آرام و در ساختمانی مجزا واقع شده که دارای دو طبقه و ۲ سالن مطالعه مستقل برای خواهران وبرادران میباشد. مساحت کتابخانه در حدود ۳۰۰۰ متر مربع میباشد که ۵۹۶ متر مربع آن مختص سالنهای مطالعه، ۷۵۰ متر مربعآن مربوط به مخزن کتابهای فارسی و لاتین و ۲۵۲ متر مربع آن مربوط به بخش مرجع که شامل کتابهای مرجع، پایاننامه و نشریاتادواری میباشد رده بندی کتابهای کتابخانه برا ساس نظام ردهبندی کنگره، منابع چاپی و غیر چاپی در همه زمینههای علوم بشری است.
این کتابخانه دارای ۷۰۰۰۰ جلد کتاب میباشد، کتابخانه مرکزی دارای ۷۵۰۰نفر عضو و در مجموع کل تعداد ۳۵۵۰نفر عضویت فعال میباشند. بخشهای مختلف کتابخانه شامل:خدمات فنی، خدمات کتابداری در قمست مخزن و مرجع میباشد.
این دانشگاه دارای دو سوله ورزشی امام علی و امام حسن و یک زمین فوتبال چمن، سالن کشتی، سالن بدنسازی، زمین بسکتبال، زمین فوتسال، زمین تنیس و زمین والیبال استاندارد است، یک استخر مدرن با تمام تجهیزات نیز در ضلع جنوبی دانشگاه در حال احداث میباشد. دانشگاه همچنین دارای فضای سبز بسیار وسیع و زیبا بوده که در هر گوشه از آن آلاچیقهایی برای نشستن دانشجویان قرار داده شده و همچنین پارکینگ اختصاصی خودرو برای استادان و دانشجویان دارد.
دانشگاه دارای یک بانک ملی در داخل خود است. همچنین دارای ساختمان بزرگ کتابخانه مرکزی، سایت مرکزی و مسجد بزرگ پیامبر اعظم (ص) که به سبک مساجد دوران صفویان ساخته شدهاست میباشد. در داخل دانشگاه یک مهمانسرا با امکانات رفاهی برای اقامت استادان وجود دارد. ساختمان مدیریت دانشگاه نیز یکی از بزرگترین و زیباترین ساختمانهای این دانشگاه است. علاوه بر آن دارای آزمایشگاههای مکانیک، فیزیک، اندازهگیری، کشاورزی، شیمی، کارگاه ماشین ابزار، کارگاه ریختهگری و کارگاه برق الکترونیک، الکتروتکنیک و کارگاه تأسیسات گرمایشی و سرمایشی میباشد. دانشگاه دارای سلف مجزا برای دانشجویان پسر و دختر میباشد و سلف استادان نیز مجزا است. ساختمان سلف دارای دو طبقهاست که طبقه بالایی آن بوفه و طبقه پایینی آن ویژه آقایان است. رزرو غذا به صورت الکترونیکی و اینترنتی است و دانشجویان هر یک دارای یک کارت غذای دیجیتال میباشند. علاوه بر آن دانشگاه دارای بوفه برای آقایان میباشد. در این دانشگاه حدودآ ۳۰ ساختمان شامل سایت اداری، دانشکدهها، آزمایشگاهها و ساختمانهای جانبی وجود دارد.
این دانشگاه شامل شش دانشکده است:
دانشکده مهندسی مکانیک
دانشکده علوم پایه
دانشکده علوم انسانی
دانشکده کشاورزی
دانشکده حقوق
دانشکده علوم سیاسی