دانشگاه الزهرا دانشگاهی است در تهران که ویژهٔ بانوان است و در سال ۱۳۴۳ تأسیس شد. نام این دانشگاه قبل از انقلاب ۱۳۵۷ «دانشگاه فرح پهلوی» بود.
دانشگاه فرح پهلوی در ۳۰ فروردین۱۳۵۴ گشایش بافت. پیشینه این دانشگاه به سال ۱۳۴۳ بر می گردد که گشایش مدرسه عالی دختران از تصویب شورای مرکزی دانشگاههای ایران گذشت و در برنامه عمرانی چهارم به تصویب رسید که پرداخت هزینه ساختمان مدرسه عالی دختران در ونک را دفتر مخصوص شهبانو بر عهده گیرد . در سال ۱۳۵۴ مدرسه عالی دختران از نظر حقوقی به یک سازمان آموزشی دولتی غیر انتفاعی تبدیل شد و در ردیف دانشگاههای کشور در آمد و زیر ریاست عالیه فرح پهلوی گسترش یافت و برای نخستین بار دانشگاه فرح پهلوی از راه آزمون سراسری گزینش دانشجویان را انجام داد. تا سال ۱۳۵۷ دانشگاه فرح پهلوی دارای چهار دانشکده علوم پایه، ادبیات و علوم انسانی، علوم مدیریت و اقتصاد و هنر بود. دانشگاه فرح پهلوی بسیار مدرن و مجهز است و دارای خوابگاه دختران، مهد کودک ، آمفی تئاترها، استخرها، رستوران ها، و سالن ورزش می باشد.دانشگاه فرح پهلوی پس از انقلاب ۱۳۵۷ به دانشگاه محبوبه متحدین تغییر یافت و در سال ۱۳۶۲ به دانشگاه الزهرا نام گذاری شد.
این دانشگاه در ده ونک تهران قرار دارد و دارای دانشکدههای علوم تربیتی و روانشناسی، علوم اجتماعی واقتصاد، ادبیات، زبانها و تاریخ، فنی و مهندسی، تربیت بدنی، علوم پایه، الهیات، هنر، و پژوهشکدهٔ زنان است. همچنین انتشاراتی مخصوص به خود دارد و از کتابخانه مخصوص نابینایان برخوردار است.
پس از انقلاب ایران، رئیس این دانشگاه زهرا رهنورد و پس از وی محبوبه مباشری بوده است.
توسعه رشتههای تحصيلی به ويژه در مقاطع کارشناسي ارشد و دکتری و جذب 2000 دانشجوی ديگر علاوه بر 2054 دانشجوی موجود در مقاطع ياد شده در راستای افزايش تعداد دانشجويان مقطع تحصيلات تکميلی دانشگاه الزهراء (س) تا سقف 5000 نفر (تا پايان برنامه پنجم توسعه) از برنامههای این دانشگاه است.
از دیگر برنامههای این دانشگاه میتوان به موارد زیر اشار کرد:
ـ تجهيز کارگاهها و آزمایشگاههای آموزشی
ـ فراهم آوردن زمینههای لازم برای توسعه فعالیتهای آموزشی به ويژه در دانشکدههای هنر و تربيت بدنی
ـ ايجاد مراکز تحقيقاتی در کليه زمینههای علمی و توسعه پژوهشکده زنان
ـ ايجاد مرکز آموزش زبان برای دانشجويان خارجی
ـ توسعه کتابخانه مرکزی و کتابخانههای اقماری آن
ـ توسعه برنامههای پژوهشی دانشگاه
ـ توسعه مرکز داده ورزی دانشگاه
ـ ايجاد فضاهای مناسب تفريحی ورزشی برای دانشجويان (با تکيه بر ارزشهای ايرانی اسلامی)
ـ ايجاد فضای مناسب جهت مرکز بهداشت درمان و مشاوره دانشگاه و نهایتاً تبديل آن به درمانگاه
ـ ايجاد سالن اجتماعات با گنجايش مطلوب برای برگزاری همایشها
ـ ايجاد مهمان سرا ويژه استادان مدعو داخلی و خارجی
دانشگاه الزهراء (س) با وسعتي معادل 9 هكتار، افزون بر فضاي فيزيكي دانشكده ها، داراي: آمفي تئاترها، استخرها، رستوران ها، غذاخوريهاي آماده، سالن ورزش، بانك، پست و مهد كودك نيز مي باشد. براي تكميل اين مجموعه از نظر فضاي كالبدي، علاوه بر توسعه زير بناي دانشكده هاي: الهيات و ادبيات (1500 متر مربع) و هنر (3285 متر مربع) سالن ورزش چند منظوره با 4000 متر مربع زيربنا، استخر سرپوشيده باغ نو به وسعت 1000 متر مربع و ساختمان طرح عمراني دانشكده علوم انساني (ساختمان خوارزمي) دانشگاه الزهراء (س) ، در ده طبقه با وسعت 18 هزار متر مربع زير بنا، نيز احداث گرديده است. همچنين پرديس آموزشي راه آهن به متراژ 5 هكتار، بنا بر دستور رئيس جمهور و مساعي رئيس دانشگاه، به مالكيت دانشگاه در آمده است. كه در آينده نزديك مجموعه عظيم فرهنگي دانشگاه در آن احداث خواهد شد.
پژوهشکده ها و مراکز تحقیقاتی تاسیس شده در دانشگاه:
مرکز تحقیقات فيزيک
مرکز تحقیقات شيمی
پژوهشکده شعر و هنر
پژوهشکده بینالمللی اقتصاد اسلامی صدر(ره)
پژوهشکده مطالعات کودک و نوجوان
دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی
دانشکده ادبیات زبانها و تاریخ
دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد
دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی
دانشکده الهیات
دانشکده هنر
دانشکده علوم پایه
دانشکده فنی و مهندسی