تاریخچه دانشگاه:
نخستین موسسه تربیت معلم كشور برای مدارس ابتدایی تحت عنوان «دارالمعلمین مركزی» در سال 1298 شمسی تاسیس و محل این مؤسسه در تهران، ساختمان وزارت فرهنگ واقع در تخت زمرد بود، بدلیل افزایش مدارس و نیاز به آموزگاران تعلیم دیده در مهر 1307 دارالمعلمین مركزی به دارالمعلمین عالی با اهداف جدید به تصویب شورای عالی معارف وقت رسید در آذر 1308 قانونی در خصوص اصلاح اساسنامه و كمك به دارالمعلمین عالی و استخدام فارغالتحصیلان آن به تصویب مجلس شورای ملی رسید و از این تاریخ دارالمعلمین عالی به دو قسمت علمی و ادبی تقسیم شد. به دلیل گسترش رشته ها در سال 1311 دارالمعلمین عالی به ساختمان نگارستان منتقل و در سال 1312 نام دارالمعلمین عالی به «دانشسرای عالی» تغییر یافت در سال 1342 هیات وزیران دانشسرای عالی را منحل و سازمان تربیت معلم و تحقیقات تربیتی جایگزین آن شد پس از تاسیس وزارت علوم و آموزش عالی در سال 1346 مجدداٌ سازمان یاد شده تحت عنوان دانشسرای عالی زیر نظر وزارت قرار گرفت. در سال 1353 با تصویب شورای گسترش آموزش عالی، نام دانشسرای عالی به دانشگاه تربیت معلم تغییر یافت و ادارة آن به صورت هیأت امنایی درآمد. با تاسیس دانشگاه، توسعه برنامه تربیت دبیر در سطح كشور جزء اهداف آن قرار گرفت و دانشسراهای عالی در شهر های زاهدان، سنندج و یزد تاسیس گردید و مدرسه های علوم اراك و كاشان تحت پوشش دانشگاه تربیت معلم قرار گرفتند در سالهای 1366 و 1368 شعبه های این دانشگاه در شهرهای سبزوار و تبریز تاسیس شدند و در سال 1369 با تصویب شورای گسترش آموزش عالی تمام واحدهای وابسته به شعبه های دانشگاه از آن منفك و مستقل شدند. با تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي در تاريخ 11/11/90 دانشگاه تربيت معلم به دانشگاه خوارزمي تغيير نام يافت در حال حاضر اين دانشگاه داراي 5 معاونت، 10 دانشكده، 4 موسسه تحقيقاتي، 4 پژوهشكده، 2 قطب علمي و 384 عضو هيات علمي شامل 36 استاد، 58 دانشيار، 259 استاديار، 31 مربي مي باشد. ساختمان مركزي دانشگاه در تهران واقع در خيابان شهيد مفتح مي باشد مساحت زمين آن حدود 2 هكتار است و ساختمان آن بر اساس طرح مهندسي ماركف روسي تبار (ساختمان کتابخانه مرکزي کنوني) ساخته شده است. با افزايش رشته هاي تحصيلي و گسترش فعاليت هاي آموزشي، تحقيقاتي و پشتيباني زميني به مساحت تقريبي 227 هكتار در منطقه پرديس كرج به دانشگاه واگذار گرديدكه عمليات احداث ساختمان از سال 1355 آغاز و در حال حاضر ساختمان هاي دانشكده علوم پايه، سازمان مركزي، دانشكده علوم رياضي و كامپيوتر، دانشكده علوم تربيتي، دانشكده ادبيات و علوم انساني، دانشكده تربيت بدني، 24 بلوك خوابگاه دانشجويي، منازل سازماني، تاسيسات، استخر و ... ساخته شده است. به منظور توسعه ی فعاليتهای آموزشی و پژوهشی و جذب دانشجو در مقاطع تحصيلات تکميلی، هيات امنا در تاريخ 29/8/91 با ايجاد پرديس دانشگاه در تهران موافقت نمود.
ویژگیهای منحصر به فرد:
دانشگاه خوارزمی تنها دانشگاه کشور است که در رشتۀ ریاضیات در مقطع دکترای پیوسته دانشجو میپذیرد.
امکانات ورزشی:
سالن ورزشی چند منظوره دانشگاه خوارزمی
این پروژه با زیر بنای حدود 8000 متر مربع بر اساس استانداردهای بین المللی طراحی شد و گنجایش 3000 نفر تماشاگر را دارد .
در این سالن امکان اجرای ورزشهایی نظیر هندبال ، والیبال ، بسکتبال ، و فوتبال سالنی وجود دارد .
همچنین برای تمرینهای دو و میدانی نیز می توان از آن استفاده کرد . طراحی این پروژه به گونه ای است که دانشکده تربیت بدنی بتواند کلاسهای آموزشی علمی را در آن برگزار نماید .
استخر شنای سر پوشیده
زیر بنای این پروژه حدود 4000 متر مربع است و برای پذیرش 300 نفر تماشاگر طراحی شده است . طرح این استخر که جنبه آموزشی نیز در آن لحاظ شده ، مطابق استانداردهای بین المللی است و قسمت مخصوص شنای کودکان نیز دارد این پروژه در اسفند ماه 1382 از پیمانکار تحویل گرفته شد.
امکانات خوابگاهی:
دو بلوک خوابگاه با زیر بنای هر کدام حدود 4000 متر مربع با ظرفیت هر بلوک برای استفاده 300 نفر ، از محل اعتبارا ت بانکی احداث شد و دارای امکانات مناسبی برای زندگی دانشجویی است .
خوابگاه دانشگاه واقع در مجموعه دانشگاه در پردیس کرج شامل 23 بلوک است . در تهران خوابگاههای شهید کشوری و لاله زار به دانشجویان پسر اختصاص دارد و دانشجویان دختر نیز در خوابگاه شهید حسینی و سمیه ساکن هستند .