رشته بهداشت و بازرسی گوشت برای کنکوری های گروه تجربی است و یکی از رشته های جدید در رشته علوم پزشکی نیز می باشد. رشته بهداشت و بازرسی گوشت فقط در دانشگاه های روزانه, شبانه و یا دولتی ارائه می شود و پذیرش محدودی هم دارد. به همین دلیل رقابت در این رشته می تواند زیاد باشد.
با افزایش جمعیت و تولید و مصرف روز افزون انسان ها نیاز به مواد غذایی بخصوص گوشت ها و پروتئین ها بیش تر شد. اما برای آن که بتوان نیاز این حجم از جمعیت را برطرف کرد نیاز به افراد کارشناسی است که بتوانند سلامت مواد غذایی و گوشتی جامعه را تامین کنند. سلامت و بهداشت گوشت بسیار مهم است زیرا اگر در شرایط بد و نامناسب گوشت را نگه داریم, سریع شروع می کند به فاسد شدن. همچنین برخی از حیوانات ممکن است دارای برخی بیماری ها باشند که این موضوع را باید به سرعت تنشخیص داد.
ادامه تحصیل در رشته بهداشت و بازرسی گوشت
افرادی که می خواهند رشته بهداشت و بازرسی گوشت را مطالعه کنند لازم است که در کنکور تجربی شرکت کنند. داشتن سوابق تحصیلی خوب در دوران دبیرستان هم برای پذیرش در دانشگاه حائز اهمیت است. از آن جایی که این رشته مربوط به رشته تجربی است, باید درس زیست شناسی با ضریب ۴, درس شیمی با ضریب ۳, درس زمین شناسی با ضریب ۱ ودرس فیزیک و ریاضی با ضریب ۲ را با موفقیت پاس کرده باشید.
در دانشگاه مواردی مانند بازرسی لاشه حیوانات بعد از کشتار, معاینه حیوانات قبل از کشتار و انجام آزمایشات و بررسی های مورد نیاز انجام می شود.
درآمد رشته بهداشت و سلامت گوشت
افرادی که بتوانند بیماری های حیوانات را درست تشخیص دهند و به نوعی مهارت خوبی در این کار داشته باشند, فرصت های شغلی بیش تری با درآمد بیش تر هم خواهند داشت. عوامل دیگری هم هستند که در تعیین درآمد فرد تاثیر می گذارند. برای مثال استخدام در مراکز دولتی یا خصوصی درآمد متفاوتی دارد. ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که امروزه ارتباطات اجتماعی قوی و خوب می تواند در پیدا کردن شغل موثر واقع شود.
نکاتی درباره بهداشت و سلامت گوشت
افرادی که در این رشته مشغول به تحصیل یا کار شوند خیلی بهتر و دقیق تر اطلاعات و مهارت های لازم را یاد خواهند گرفت. برای آن که فرآورده های گوشتی وارد جامعه شوند باید از مراحلی خاصی بگذرند. این مراحل را می توان به ۳ بخش: تولید, حمل و نقل و عرضه در مراکز فروش تقسیم کرد.
در مرحله تولید, حیواناتی که برای مصرف غذایی انسان ها استفاده خواهند شد را به کشتارگاه ها می برند. در کشتارگاه ها باید خیلی مراقب میکروب ها و بیماری های احتمالی که ممکن است بوجود بیایند بود. به همین منظور دام ها توسط پزشک مورد بررسی و معاینه قرار می گیرند و درصورتی که مشکلی وجود داشته باشد, کشتار دام مردود خواهد شد.
در مرحله بعدی یعنی حمل و نقل با توجه به کوتاه و یا طولانی بودن مسافت, از خودروهای ویژه ای استفاده می شود. اگر مسیر کوتاه باشد از خودروهای کانتینر دارد استفاده می شود و اگر مسافت طولانی باشد از خودورهای سردخانه دار استفاده می شود. در مرحله عرضه که مرحله نهایی است محصولات گوشتی در مراکز مختلفی که گوشت را ارائه میدهند می فروشند. در هنگام خرید یا مصرف محصولات گوشتی باید توجه داشته باشید که گوشت: بوی بدی ندهد و یا زیادی سفت یا زیادی کشسان نباشد, لزج نباشد و رنگ پریده و یا رنگی مشابه ارغوانی پر رنگ هم نداشته باشد.
رديف
نام دانشگاه
کارداني
کارشناسي
ارشد
دکترا
1
دانشگاه تبريز
2
دانشگاه فردوسی مشهد
3
دانشگاه تخصصی فناوري هاي نوين آمل
4
موسسه غیرانتفاعی سنا-ساری
رديف
نام درس
1
شیمی آلی
2
کالبد شناسی مقایسه ای
3
بیوشیمی
4
آمار حیاتی
5
بافت شناسی
6
فیزیولوژی
7
انگل شناسی و بیماری های انگلی
8
بهداشت و پرورش طیور
9
سم شناسی مواد غذایی
10
بهداشت و پرورش دام
11
ایمنی شناسی
12
بیماری های مشترک انسان و حیوانات
13
عفونت ها و مسمومیت های غذایی
14
اصول نگهداری مواد غذایی
15
کنترل شیمیایی مواد غذایی
16
صنایع بسته بندی
17
بهداشت و بازرسی گوشت گاو و شتر
18
زبان تخصصی
19
کارآموزی مراکز بسته بندی گوشت و آبزیان
20
کارآموزی آزمایشگاه های کنترل کیفیت مواد غذایی
21
کارآموزی کشتارگاه های صنعتی دام
22
کارآموزی کارخانه های تولید فرآورده های گوشتی
23
کارآموزی سردخانه های نگهداری مواد غذایی
24
کارآموزی کشتارگاه های صنعتی طیور
نسبت به سایر رشته های پرطرفدار می تواند بازار کار کم تری داشته باشد. و معمولا مردان به این رشته علاقه نشان داده و بازار کار برای آن ها وجود دارد. البته بسته به آن که چقدر در این رشته مهارت دارید و ارتباط اجتماعی خوبی می توانید با دیگران برقرار کنید, میزان کار و یا درآمد شما متغیر خواهد بود.
معمولا در مراکز و محیط هایی که گوشت مورد نیاز جامعه را تامین می کنند می توان دنبال شغل گشت. در ادامه مشاغلی را معرفی کرده ایم که فارغ التحصیلان این رشته می توانند در آن مشغول به کار شوند.
مسئول انجام آزمایشات در حیطه کنترل کیفیت فرآورده های گوشتی در مراکز خصوصی یا دولتی
نظارت بسته بندی فرآورده های گوشتی
مدیریت فنی و اداری صنایع تولیدی شرکت ها
اشتغال در کشتارگاه ها و صنایع فرآورده های گوشتی, جهت نظارت سلامت گوشت