بجاست قبل از معرفي رشته زمين شناسي درباره زمين ، مطالبي را هرچند تكراري ، مرور كنيم.
ساختمان زمين كه روي آن را صخره ها و كوه هاي مرتفع و اقيانوس هاي عميق دربرگرفته لايه رويي اش حدود 50 كيلومتر و قطر هسته بيروني 2000 كيلومتر و قطر هسته دروني 1300 كيلومتر مي باشد. هسته بيروني از آهن و نيكل تشكيل شده كه وجود اين دو فلز ميدان هاي مغناطيسي كره زمين را پديد آورده است.
رشته زمين شناسي به فارغ التحصيلان خود همين زمين را مي شناساند . زميني كه نسبت به ساير كرات آسماني هيچ هم به حساب نمي آيد ، راز و رمز هايي دارد كه بايد براي شناخت آن واحدهاي دانشگاهي را يكي پس از ديگري پشت سر گذاشت.
به لحاظ فراواني منابع طبيعي در كشور و وجود ذخائر با ارزش در اعماق زمين ، دانش زمين شناسي از نظر علمي و اقتصادي داراي ارزش هاي ويژه اي است و نقش موثري را در زمينه شناخت منابع معدني ، اكتشاف ، بهره برداري از آنها و به طور اخص منابع نفتي دارد.
اين رشته ارتباط بسيار نزديكي با علوم زيستي و شيمي داشته و استفاده از نقشه هاي ماهواره اي ، سيستم هاي اطلاعات جغرافيايي و نقشه برداري در آن واجد اهميت زيادي مي باشد.
بسياري از علوم از جمله آب ، خاك و هواشناسي و جغرافيا در ارتباط تنگاتنگ با علوم زمين هستند. تحصيل در اين رشته شرايط جسماني مناسب را مي طلبد چون داوطلب بايد قادر باشد واحدهايي را كه عمدتا در صحرا و بيابان انجام مي شود را با موفقيت طي كند .
امكان ادامه تحصيل تا سطوح عالي دكتراي تخصصي در گرايش هاي مختلف اين رشته در كشور وجود دارد.
آشنایی با رشته زمین شناسی
وقوع زمینلرزهای هولناک و اسرارآمیز با نیرویی عظیم و ویرانگر، فوران تودههای مذاب سنگ از دهانه کوهی آتشفشانی، چشمانداز با شکوه درهای عمیق در پای کوهی سر به فلک کشیده، گستردگی و تنوع سنگهای موجود در طبیعت، لایههای موازی سنگی و خاکی در دیواره یک تپه یا کوه و دهها موضوع دیگر، از موضوعات مورد توجه زمینشناس است.
زمینشناس بسیاری از پرسشهای هیجانانگیز و جذاب پیرامون ما را به بحث و بررسی میگذارد. این که زمین در اولین روزهای عمر خود (۴۵۰۰ میلیون سال قبل) چگونه بوده است؟ چرا اقیانوس اطلس به تدریج وسیعتر و اقیانوس آرام کوچکتر میشود؟ در کجا به جستجوی آب بپردازیم؟ تفاوت سنگها ناشی از چیست و پرسشهای متعدد دیگر که پاسخ آن را در علم زمینشناسی میتوان یافت. زیرا در زمین شناسی، منشا زمین، تاریخ و ساختمان زمین، مواد متشکله آن، منابع طبیعی موجود در آن و تغییر و تحولاتی که در طول زمان پدید آمدهاند، مورد بررسی قرار میگیرد. در واقع از اعماق اقیانوسها تا نوک بزرگترین قلهها و حتی ماورای این دو، مورد مطالعه قرار گرفته و اطلاعات حاصل از آنها به صورت نقشه و گزارش ثبت میشود.کشور ایران با در اختیار داشتن منابع معدنی بسیار غنی اعم از مواد سوختی و ذخایر فلزی و غیرفلزی گرانبها، و قرار گرفتن بر روی منطقهای فعال از نظر زمینشناسی که باعث وقوع زلزلهها، تغییر ساختار زمین، پدیده کوهزایی، تغییر پهنای دریاها و خلیج مجاور میشود و دهها مطلب شگفتانگیز و در خور دقت و مطالعه دیگر، نیاز وافر به پژوهشگران و متخصصان زمینشناسی دارد که در این زمینه ها به مطالعه و کاوش پرداخته و اطلاعات لازم را برای بهرهبرداری صحیح در اختیار مسوولان ذیربط قرار دهند.
تواناییهای لازم
دانشجوی خوب زمینشناسی علاوه بر تسلط کافی بر درسهایی مثل فیزیک، شیمی و ریاضی باید از قدرت تجسم مناسبی برخوردار باشد. مهمترین ویژگی برای موفقیت در این رشته داشتن روحیهای پرجنب و جوش، علاقه به زندگی در محیطهای طبیعی مانند کوهها و بیابانها است، زیرا زمینشناس نه تنها در دوران دانشجویی بلکه در زمینههای شغلی نیز با چنین محیطهایی روبروست. علاوه بر این داشتن توانایی جسمانی مناسب نیز لازم است.