آشنایی با رشته بهداشت مواد غذایی
دوره کارشناسی ناپیوسته بهداشت مواد غذایی از دوره های علمی – کاربردی است که با هدف تربیت کارشناس ماهر در زمینه بهداشت مواد غذایی با منشاء دامی طراحی و تدوین شده است. فارغ التحصیلان این دوره ضمن کسب اطلاعات علمی، مهارتهای عملی در زمینه مربوطه را نیز به دست می آورند و قادر به همکاری در امور نظارتی و مدیریت بهداشتی در کارخانجات و کارگاههای تولید کننده مواد غذایی با منشاء دامی و شرکت در امور برنامه ریزی و اجرای پروژه های مرتبط با آن خواهند بود.
ضرورت و اهمیت دوره
رشد روز افزون جمعیت کشور و جهان و افزایش تقاضا برای غذا از جمله مواد پروتئینی حیوانی را در پی داشته است، تامین این بخش از نیازهای غذایی همانقدر که از نظر کمیت حائز اهمیت است، از نظر سلامت و بهداشتی بودن، اهمیتی دو چندان دارد، چرا که به طور مستقیم با بهداشت و سلامت جامعه در ارتباط است. از طرفی در سال های اخیر موضوع افزایش تولید و توسعه صادرات غیر نفتی برای رهایی از اقتصاد تک محصولی اهمیت ویژه ای یافته است و در این میان افزایش تولید فرآورده های غذایی دامی و شیلاتی برای تامین نیازهای داخلی و نیز حضور در بازارهای جهانی مورد توجه قرار گرفته است که آشنایی با اصول کنترل تولید و کنترل فرآیند (GHP و GMP) و ضوابط HACCP و نیز مقررات و مصوبات کودکس الیمانتاریوس مستلزم این زمینه می باشد. همچنین در مواردی نیز حسب نیاز کشور برخی اقلام غذایی با منشاء دامی از کشورهای دیگر به ایران وارد می گردد که کنترل آنها نیز به نیروی ماهر و کارآمد نیاز دارد.
ردیف | دانشگاه |
1 | تخصصی فناوری های نوین آمل |
2 | فردوسی مشهد |
3 | بوعلی سینا (همدان) |
4 | ایلام |
دروس پایه
ردیف | نام درس |
1 | شیمی آلی |
2 | بیوشیمی |
3 | فیزیولوژی |
4 | *بافت شناسی |
5 | کالبدشناسی |
6 | آمار حیاتی |
7 | اصول و کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات |
دروس اصلی
ردیف | نام درس |
1 | کالبدگشایی و آسیب شناسی نشخوارکنندگان |
2 | باکتری شناسی عمومی |
3 | باکتری شناسی اختصاصی و بیماری ها |
4 | قارچ شناسی و بیماری ها |
5 | انگل شناسی مواد غذایی |
6 | ویروس شناسی و بیماری ها |
7 | بهداشت و پرورش دام و طیور |
8 | ماهی شناسی |
9 | پرورش و بیماری های آبزیان |
10 | سم شناسی مواد غذایی |
11 | اپیدمیولوژی |
12 | بیماری های مشترک انسان و حیوان |
13 | بهداشت محیط |
14 | تغذیه انسان |
15 | زراعت و باغبانی |
دروس تخصصی
ردیف | نام دروس |
1 | زبان تخصصی |
2 | میکروب شناسی مواد غذایی |
3 | شیمی و بیوشیمی مواد غذایی |
4 | بهداشت و بازرسی گوشت دام و طیور |
5 | میکروب شناسی صنعتی مواد غذاییف عفونت ها و مسمومیت های غذایی |
6 | اصول نگهداری مواد غذایی |
7 | اصول نگهداری مواد غذایی |
نقش و توانایی
اعمال بهداشت در واحد های تولید فرآورده های غذایی با منشاء دامی و صنایع جنبی وابسته به آن
همکاری در بازرسی بهداشتی گوشت در کشتارگاه های دام و طیور
همکاری در بازرسی بهداشتی در مراکز توزیع فرآورده های غذایی و مواد خام دامی
ارایه خدمات کارشناسی در آزمایشگاه های کنترل کیفی و بهداشتی مواد غذایی
مسئولیت بهداشتی در مراکز جمع آوری شیر
همکاری در بخش آموزش و تحقیقات بهداشت مواد غذایی
مسئولیت بهداشتی در مراکز عرضه مواد غذایی
همکاری در نظارت بهداشتی در مراکز صید و اسکله های صیادی
مشاغل قابل احراز
کارشناس بهداشت شیر و فرآورده های لبنی
کارشناس بهداشت گوشت و فرآورده های گوشتی
کارشناس بهداشت آبزیان و فرآورده های شیلاتی
کارشناس بهداشت تخم مرغ و عسل
کارشناس آزمایشگاه کنترل کیفی و بهداشت مواد غذایی
کارشناس بهداشت کارگاه های بسته بندی مواد غذایی با منشاء دامی
کارشناس بهداشت سردخانه و مراکز نگهداری مواد غذایی
کارشناس بهداشت واحدهای تبدیل ضایعات فرآورده های دام، طیور و آبزیان
کارشناس بهداشت مراکز عرضه و فروش مواد غذایی
کارشناس بهداشت سایر مواد غذایی با منشاء دامی