وظيفه اصلي رشته علوم آزمايشگاهي شناخت علل ايجاد بيماريهاي مختلف و عوامل ايجاد كننده آنها ميباشد. ابزاري كه در تشخيص و درمان بيماريهاي مختلف بكار ميرود تحت عنوان پاراكلينيك ميباشد كه ميتوان به رشتههايي از قبيل راديولوژي، رشتههاي توانبخشي و پرستاري اشاره كرد. در اين رشته ميتوان به نكته مهمّی اشاره كرد و آن آزمايشگاههاي مجهز است كه طي سالهاي اخير توسط بخش دولتي و خصوصي گسترش يافته و زمينه مناسبي را براي اشتغال در اين رشته فراهم نموده در حال حاضر اين رشته در دو مقطع كارداني و كارشناسي ناپيوسته در اغلب دانشگاههاي علوم پزشكي كشور دانشجو ميپذيرد. در پايان قابل ذكر است كه اين رشته به دليل نياز به امكانات و وسائل، يكي از رشتههاي پرهزينه است. البته در دانشگاه هاي علوم پزشكي كشور، اغلب وسائل و امكانات در اختيار دانشجويان قرار ميگيرد. كار و تحصيل در اين رشته به دليل خطر بالاي آلودگي محيط آزمايشگاهها نيازمند توجه و دقت بالائي است.
آشنایی با رشته علوم آزمایشگاهی
علوم آزمایشگاهی از جمله رشتههایی است که در بهداشت و کاهش هزینههای درمانی بسیار موثر است. زیرا فارغالتحصیل این رشته در مقطع کاردانی با نمونهبرداری مدفوع، ادرار و خون و آمادهسازی نمونه و آزمایشهای مختلف بیوشیمی و هماتولوژی میتواند پزشک را در انتخاب بهترین راه درمان و مقابله با بیماری راهنمایی کند.
فارغالتحصیل کارشناسی این رشته نیز میتواند آزمایشهای تخصصی هورمونشناسی یا ایمونولوژی را انجام دهد و مسوول بخشهای مختلف یک آزمایشگاه تشخیص طبی مانند بخش نمونهبرداری، انگلشناسی و ادرار، هورمونشناسی، ایمونولوژی و... شود و بر نحوه کار و آزمایشهای کاردان علوم آزمایشگاهی نظارت کرده و کار او را تایید نماید.
تواناییهای لازم
رشته علومآزمایشگاهی به ویژه در مقطع کاردانی یک رشته عملی است و جوانانی که علاقهمند به کار عملی هستند و نسبت به بو یا آزمایش با ادرار و مدفوع حساس نیستند، در این رشته موفق میشوند. در ضمن لازم است که دانشجو به دروس شیمی و زیستشناسی علاقهمند باشد. گفتنی است که رشته علومآزمایشگاهی در کشور ما تا مقطع دکترا به صورت ناپیوسته دانشجو میپذیرد.