در جهان امروز غذا نقش اساسي و استراتژيكي را بازي مي كند بسياري از كشورها به خاطر كمبود مواد غذايي تمام حيثيت و شرف خود را به اجبار به استعمارگران برده اند اگر كشوري از نظر توليد مواد غذايي بتواند در حد خوبي قرار گيرد و خودكفا شود پس از آن يا بهتر بگوييم هم زمان با آن بايد توجه جدي به علوم تغذيه نمايد ، صرف غذا خوردن و معده را از غذا انباشته كردن اگر ضرر نداشته باشد مطمئنا سودمند نخواهد بود . در تعاريفي كه از علوم مرتبط به تغذيه شده آن را علمي دانسته اند كه نيازهاي غذايي بدن را از نظر كيفي و كمي تعيين مي كند و بيان مي كند كه چگونه مي توان سالم زيست. در مورد تغذيه مناسب صحبت فراوان و اهميت آن آشكار است. علم تغذيه نسبتا علم جواني است و در عين حال كه رشته مجزايي است تا حد زيادي به يافتههاي شيميايي، بيوشيميايي، ميكروب شناسي پزشكي و زيست شناسي وابسته است و در تحقيقات علمي اين رشته ها شركت مي كند. در حال حاضر اين رشته در سه مقطع كارشناسي پيوسته، كارشناسي ارشد ناپيوسته، دكتري در كشور ارائه ميگردد و طول دوره اول آن 8 ترم تحصيلي است. در اين رشته علاقه به علوم تغذيه و دقت عمل در آزمايشگاهها و كسب تجربه و كار آموزي حائز اهميت است. از دروس دبيرستاني كه كاربرد بيشتر در اين رشته دارند، مي توان زيست شناسي و شيمي را نام برد. ضريب زيست شناسي 4 و ضريب 2 براي شيمي، فيزيك و رياضيات مي باشد.
آشنایی با رشته علوم تغذیه
"بگذارید غذایتان نخستین پزشک شما باشد."این کلمات قصار که بخشی از سوگندنامه پزشکی در ۳۷۷ سال پیش از میلاد مسیح است، امروزه اهمیت و ارزش خود را بیش از پیش روشن ساخته و بیانگر مهمترین هدف علم تغذیه است. علمی که به ما میآموزد هر آنچه میخوریم و مینوشیم، به طور مستقیم بر نحوه فعالیت جسمانی و روانی ما تاثیر دارد.
به عبارت دیگر سوءتغذیه یا تغذیه نادرست میتواند موجب انواع بیماریها گردد. برای مثال چاقی، تصلب شرائین، اختلالهای روده و معده و فشار خون، ناشی از استفاده بیرویه غذاهای پرکالری، نمک، چربی و کمبود مواد سلولزی است یا استفاده سرخود و بیرویه ویتامینها در کودکان موجب دشواریهای یادگیری و تحصیلی میشود و از سوی دیگر سوءتغذیه و کمبود مصرف ویتامینها نیز عامل گواتر، کمخونی، کوری، عقبماندگی ذهنی و دهها بیماری دیگر میشود. از همین رو رشته تغذیه در عصر حاضر اهمیت بسیار زیادی دارد.این رشته به رژیم درمانی، اصول علم تغذیه، ارزش مواد غذایی و نحوه تغذیه مناسب برای حفظ سلامت بدن میپردازد. در این میان اصول علم تغذیه بررسی میکند که چه فرآیندی روی مواد غذایی خورده شده انجام میگیرد تا جذب یا دفع شود و رژیم درمانی نیز نوع رژیم غذایی لازم در بیماریهای مختلف را مشخص میکند، چون در برخی از بیماریها، بعضی از مواد غذایی باید حذف شده یا بیشتر مورد استفاده قرار گیرد مثل بیماری گواتر که از کمبود ید ایجاد میشود. این رشته دارای دو شاخه عمده است که عبارتند از :
تغذیه گروههای مختلف جامعه مانند سالمندان، معلولین و کودکان و نوجوانان.
تغذیه بالینی که شامل تغذیه و مشاوره غذایی بیماران بستری و سرپایی میشود.
تواناییهای لازم
همانطور که یک پرستار باید به کار خدماتی علاقهمند باشد، کارشناس تغذیه نیز باید روحیه خدماتی داشته و صبر و حوصله لازم را برای صحبت با بیمار و راهنمایی او داشته باشد. حتی دانشجویانی که مایلند پس از فارغالتحصیلی دفتر مشاوره غذایی دایر کنند، باید دارای ۳ سال سابقه کار در بیمارستان باشند. همچنین داوطلبان علاقهمند به این رشته لازم است در دروس زیستشناسی و شیمی که پایه دروس دانشگاهی این رشته است توانمند باشند.