کاردان فنی عمران، پل سازی و ابنیه (به انگلیسی:Civil technician, bridges and buildings) يکي از دوره هاي آموزشي در نظام آموزش عالي است که هدف آن تربيت افراد کارداني است که با معلومات علمي و مهارتهاي عملي و شناخت مسائل فني بتوانند نقشه ها ودستور العملهاي اجرايي در زمينه پلسازي و ابنيه فني را خوانده و نکات اساسي آن را درک نمايند و به کمک کارگران استادکاران و عوامل فني آنها را به مرحله اجرا درآورند.
توسعه شهرها و بخش هاي مختلف صنعتي و اقتصادي نياز روزانه دولت ها را براي ساخت پل و ساختمان هاي مورد نياز دو چندان كرده است.
سازه هايي كه براي پل استفاده مي شود و بايد كاملا حساب شده و مهندسي باشد پل ها انواع متعددي دارند و هر كدام به تناسب وزن و ظاهر و طول و عرضشان از قواعد خاص خود تبعيت مي كنند.
با توجه به فعاليتهاي عمراني در زمينه هاي مختلف راهسازي و سرمايه گذاريهاي نسبتاً زياد در اين امر و با توجه به نياز شديد کشور به انواع راهها ( بخصوص راههاي روستايي و درجه يک ) که در برنامه ريزي هاي اخير نيز منعکس است و بالاخره با توجه به اينکه سهم نسبتاً مهمي از اعتبارات و فعاليتها در امور راهسازي به ساختن پلها و بناهاي فني اختصاص دارد لزوم تربيت کاردان فني در اين رشته امري روشن و آشکار است.
کمتر جایی از یک جامعه و کمتر محلی از یک منطقه است که فعالیتهای عمرانی به عنوان اولین واساسی ترین نیازهای آن طرح نشود. حتی تمام فعالیتهای صنعتی، کشاورزی، و … نیز به طور مستقیم و غیر مستقیم به این رشته و ابسته اند و از آن سود می برند.
علاوه بر رشد و توسعه جوامع، پیشرفت علم و فن آوری نیز ضرورت پرداختن و توجه دقیق و علمی به کارهای عمرانی و تغییر شیوه های گذشته را آشکار می سازد. فعالیتهای مختلف عمرانی در جهت ایجاد ساختمانها، راهها- پلها، سدها، شبکه های آب رسانی شهرها و روستاها، ساختمانهای خاص نظیر نیرو گاههای هسته ای و حرارتی و .. بخش بزرگی از مجموعه فعالیتهای اقتصادی و تولیدی کشور را به خود اختصاص می دهد به گونه ای که سهم عظیمی از سرمایه گذاری های ملی در طرحهای ساختمانی و صنایع وابسته به آن به کار گرفته می شود.
توانایی های مورد نیاز و قابل توصیه:
برای ادامه تحصیل در این رشته – با توجه به کمیت و کیفیت درسهایی که در این دوره تدریس می گردد – داوطلب باید از توان و دانش برتر در زمینه های ریاضی . فیزیک برخوردار باشد، همچنین توان جسمی، قدرت تجزیه و تحلیل، قدرت تجسم و دقت کافی در مسائل را داشته باشد. شایان ذکر است که بسیاری از کارها و طرحهای عمرانی در خارج از محیطهای شهری بوده و فعالیت نسبتا زیادی را می طلبد. پس برای موفقیت در این رشته توان بدنی بالایی هم داشته باشید.
مراکز مختلفی به صورت مستقیم و غیر مستقیم در فعالتیهای عمرانی نقش دارند که هر یک به تناسب نوع فعالیت خود، اقدام به جذب فارغ التحصیلان این رشته می کنند.
وزارت خانه های مسکن و شهر سازی، راه و ترابری ، جهاد سازندگی و نیرو بهصورت گسترده تر و سایر وزارت خانه ها ، اداره ها ، سازمانها، مراکز دولتی و خصوصی نظیر : وزارت خانه های آموزش وپرورش ، کشاورزی، فرهنگ و آموزش عالی،بانکها و … به صورت غیر مستقیم برای کارهای عمرانی خود مثل طرح محاسبه ، اجرا و نظارت بر اجرا، نیاز به استخدام مهندسان عمران دارند. علاوه بر آن، شرکتهای مختلف مهندسان مشاور که در کشور به صورت گسترده وظیفه طراحی ، محاسبه و نظارت براجرای پروژه های ساختمانی را برعهده دارند، همچنین شرکتهای ساختمانی و را ه سازی دولتی و خصوصی که در اجرای این طرحها فعالیت دارند ،تعداد کثیری از فارغ التحصیلان رشته عمران در گرایشهای مختلف را استخدام می کنند.
مشاغلی که کاردانهای فنی پل سازی و ابنیه فنی می توانند در رابطه با کارآئی های بدست آورده احراز نمایند عبارتند از:
فعالیت در کلیه کارگاههای راهسازی و راه آهن بعنوان تکنیسین پل سازی و ابنیه فنی
فعالیت در وزارت راه و ترابری و یا مهندسین مشاو و راهسازی به عنوان تکنیسین ناظر پل سازی و ابنیه فنی
فعالیت در وزارت راه و ترابری بعنوان تکنیسین تعمیر و نگهداری پلها و ابنیه فنی و تکنیسین اجرایی پلها و ابنیه در کارهای امانی مربوط.
حقوق و درآمد این رشته:
در بخش خصوصی نیز درآمدها متفاوت است. شرکت های خصوصی بر اساس سیاست ها و شرایط خود، میزان حقوق و مزایای کارکنان خود را تعیین می کنند. البته باید به این توجه داشت که شرکت های خصوصی برای توانمندی و مهارت مهندس عمران بهای زیادی قایل بوده و اینها عوامل مهمی در تعیین میزان حقوق افراد می باشند. و می توان گفت رقم دقیقی از درآمد این رشته به دست نیامده است.