رشته خبرنگاری

3,254
    رشته خبرنگاری
    خبرنگار کیست و خبرنگاری چیست؟
    در ساده‌ترین تعریف باید گفت خبرنگار کسی است که به حرفه‌ی خبرنگاری مشغول است؛ یعنی خبر و گزارش‌های خبری را برای چاپ در روزنامه‌ها، مجلات و نشریات و یا برای پخش از رادیو، تلویزیون و یا اینترنت گردآوری، انتخاب و ارائه می‌کند، یا بر انجام این کارها نظارت دارد.

    برای ورود به این حرفه ابتدا باید دانش‌آموزان در شاخه‌ی علوم انسانی تحصیل کنند و در آزمون کنکور انسانی شرکت کرده و در انتخاب رشته‌ی خود، رشته‌ی ارتباطات و علوم اجتماعی را انتخاب کنند. این رشته در مقطع کارشناسی دارای سه گرایش پژوهش در رسانه، روابط عمومی و روزنامه‌نگاری است.

    افرادی که می‌خواهند وارد شغل خبرنگاری شوند باید گرایش سوم را انتخاب کنند. علاوه بر تحصیلات دانشگاهی افراد می‌توانند با گذراندن دوره‌های خبرنگاری در مراکز آموزشی و آموزشگاه‌های خصوصی و یا تحصیل در دانشکده‌های خبر، وارد شغل خبرنگاری شوند.

    روزنامه‌نگار که اغلب خبرنگار نامیده می‌شود به تحقیق و نوشتن اتفاقات و رویدادهای مختلف می‌پردازد. در میان داوطلبان کنکور انسانی، افرادی که ذهنی پژوهشگر داشته و از بررسی موضوعات مختلف لذت می‌برند در این رشته موفق خواهند بود.

    برای افرادی که تنها منبع درآمدشان خبرنگاری است این شغل می‌تواند یک کار تمام‌وقت باشد. افراد بسیاری نیز هستند که به صورت پاره‌وقت و شغل دوم به این شاخه روی می‌آورند. برخی نیز خبرنگاری را به‌عنوان یک سرگرمی دنبال می‌کنند و گهگاه مطالب و اخبار و گزارش‌هایی را ارائه می‌دهند که اکثراً این افراد برای روزنامه‌های محلی کار می‌کنند.

    در برخی از کشورها هرکسی که دلش بخواهد می‌تواند خود را خبرنگار بنامد. در جاهای دیگر، تنها کسانی روزنامه‌نگار خوانده می‌شوند که دوره‌های درسی مشخصی را به پایان رسانده‌اند.

     

     
     

     


    وظیفه‌ی یک خبرنگار
    بر پایه‌ی اعلامیه‌ی سازمان یونسکو، خبرنگاران باید کوشش کنند تا اخباری که در اختیار عموم می‌گذارند درست، دقیق و معتبر باشد و در درستی اخباری که به دست می‌آورند، پژوهش و اندیشه کنند. خبرنگاران نباید حقیقتی را عمداً تحریف یا خراب کنند و نیز هیچ‌گونه مطلبی را نباید از دید مردم پنهان نگهدارند.
    ویژگی، روحیات و توانمندی‌های لازم برای شغل خبرنگاری
    کارفرمایان در جست‌وجوی کسانی هستند که بیش از هر چیز دارای شخصیتی کنجکاو، علاقه‌مند به مباحث خبری و پرانرژی باشند و از امور جاری جامعه آگاه باشند. اگر نویسنده‌ی خوبی هم باشید دیگر چه بهتر. بیشتر روزنامه‌نگاران کار خود را به‌عنوان کارآموز روزنامه‌نگاری از سطوح پایین و با دستمزد اندک آغاز می‌کنند.

    همه‌ی خبرنگاران خوب، بدون تردید ویژگی‌ای دارند که آموزش دادن آن‌ها اگر غیرممکن نباشد، سخت است. در واقع قبل از آموزش، برخی مهارت‌ها بهتر است در وجود یک خبرنگار یا روزنامه‌نگار وجود داشته باشد تا بتواند در شغل خود موفق شود.

    برخی از این خصوصیات عبارت‌اند از:
    کنجکاو باشد، دارای ذهنی تحلیل‌گر باشد، پرسشگر باشد و در مورد هر سوژه‌ای بتواند با تحقیق و پرسش اطلاعات لازم را به دست آورد، از قدرت ارتباط اجتماعی بالایی برخوردار باشد، قدرت گفتار و نوشتاری خوبی داشته باشد، بتواند خود را وقف کارش کند و در هر ساعت از شبانه‌روز برای یافتن اطلاعات یا یافتن سوژه تلاش کند.

    شغل خبرنگاری سخت و پرخطر است. در برخی موارد این افراد برای پیگیری یک خبر مجبورند سفرهای کاری در مناطق پرخطر مانند مناطق سیل و زلزله‌زده داشته باشند، یا برای تهیه‌ی خبر باید در مناطق جنگی بمانند و در برخی موارد باید در خارج از کشور زندگی کنند.

    ساعات کاری یک خبرنگار مشخص و دقیق نیست. یک خبرنگار ممکن است برای تکمیل گزارش خبری خود چندین روز بدون وقفه کار کند. برای افرادی که می‌خواهند وارد این شغل شوند آگاهی یافتن از ساعات کاری و نوع زندگی خبرنگاری یک موضوع مهم بشمار می‌رود.

     

     
     

     


    مهارت و توانمندی‌های مورد نیاز برای شغل خبرنگاری
    - یک خبرنگار خوب باید بتواند حتی در شرایطی که نتوانسته مطلب و متنی از قبل آماده کرده باشد، اطلاعات خود را فی‌البداهه بیان کند، یعنی داشتن قدرت سخنوری از ویژگی‌های مهم یک   خبرنگار است.
    - یک خبرنگار باید بتواند بین حس همدلی و احساسات خود توازن ایجاد کند. در واقع برقراری حس همدردی و همدلی نباید او را احساساتی کند. احساساتی شدن و دور شدن از منطق و عقل   می‌تواند روی گزارش‌های او تأثیر منفی بگذارد. در واقع مخاطبین نیازی به دیدن صحنه‌های احساسی خبرنگار ندارند، آنچه آن‌ها می‌خواهند دقت، صحت و جامعیت خبر است.
    - داشتن بیان مناسب با لحن خبری و همچنین انتخاب درست واژگان به یک خبرنگار در جذب مخاطب کمک شایانی می‌کند. تنفس درست، جنس صدا و استفاده درست از صدا و انتخاب لحن   مناسب برای بیان، از مهارت‌های خبرنگاران آموزش‌دیده است.
    - یک خبرنگار باید قدرت نوشتاری و نگارش املایی خوبی داشته باشد تا بتواند اخبار و گزارش‌های خود را به صورت درست و تأثیرگذار بیان کند. امروزه خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها و بخش‌های ممتاز   خبری به کلمات و واژه‌ها و عبارت‌های خبری بسیار توجه دارند.
    - داشتن مهارت ارتباطی در سطح عالی برای یک خبرنگار از ضرورت‌ها است. او باید بتواند در هر مکان و زمان و با هر فردی با هر سن و سالی ارتباط خوب و مناسبی برقرار سازد و بتواند   اطلاعات لازم برای گزارش خود را به دست آورد.
    - یک خبرنگار باید از مهارت خوب و دقیق گوش دادن برخوردار باشد. او باید به‌وسیله‌ی این مهارت بتواند از سخنان مصاحبه‌شونده، اطلاعات لازم را استخراج کند.
    - یک خبرنگار خوب باید پرسشگر خوبی باشد. این بدان معنی است که بتواند سؤالاتی درست، به‌جا و قابل‌فهم بیان کند و جواب‌های لازم را بگیرد.
    - یک خبرنگار باید پرانرژی، جستجوگر و فعال  باشد و بتواند با علاقه و انگیزه به دنبال سوژه و اخبار جدید باشد.
    - یک خبرنگار باید اهل تحقیق و مطالعه باشد و با حوادث، اخبار و رویدادهای بزرگ و مهم  حیطه‌ی کاری خود آشنایی داشته باشد.
    - داشتن اعتمادبه‌نفس بالا برای یک خبرنگار الزامی است.
    - یک خبرنگار باید صبر و تحمل بالایی داشته باشد. ممکن است برای تهیه‌ی یک خبر زمان زیادی را منتظر باشد یا سخنان ناخوشایند بشنود، در این حالت باید با صبر و تحمل خود این مشکلات را حل کند.
    - یک خبرنگار باید راست‌گو و مورد اعتماد باشد. خبر هر چه که می‌خواهد باشد، مردم و مخاطبین دوست دارند خبر درست، جامع و کامل را بشنود که در آن دروغ یا بزرگ‌نمایی یا پنهان‌کاری وجود نداشته باشد.
    - یک خبرنگار باید حالت بی‌طرفانه‌ای در مقابل همه چیز داشته باشد. داشتن تعصب بی‌جا موجب خشونت و احساسی برخورد کردن با افراد و مسائل شده و اخباری نادرست در اختیار مردم قرار   می‌دهد.
    - یک خبرنگار باید با رایانه و برنامه‌های لازم حیطه‌ی کاری خود آشنایی داشته باشد؛ مانند ادیت عکس، مونتاژ صدا و تصویر و...


    ردیفدانشگاه
    1دانشگاه علامه طباطبایی  تهران  
    2دانشگاه سوره تهران
    3دانشگاه بناب آذربایجان شرقی
    4دانشگاه کرمان کرمان
    5دانشگاه اصفهان اصفهان
    6دانشگاه بوشهر بوشهر
    7دانشگاه تبریز آذربایجان شرقی
    8دانشگاه تهران غرب
    9دانشگاه مرکز دماوند تهران
    10دانشگاه پردیس تهران
    11دانشگاه ری تهران
    12دانشگاه مشهد مشهد
    13دانشگاه اهواز اهواز
    14دانشگاه خرمشهر خوزستان
    15دانشگاه شوش خوزستان
    16دانشگاه گرمسار سمنان

    دروس پایه

    ردیفنام درس
    1مبانی جامه شناسی
    2آمار در علوم اجتماعی
    3کاربرد رایانه در علوم ارتباطات   
    4زبان تخصصی(۱) – متون ارتباطات اجتماعی
    5اصول علم اقتصاد    
    6حقوق اساسی
    7اقتصاد ایران
    8اصول علم سیاست
    9کلیات حقوق
    10روان شناسی اجتماعی
    11مبانی تاریخ اجتماعی ایران
    12روش های تحقیق در علوم اجتماعی(عملی و نظری)
    13آمار مقدماتی    
    14اصول روابط و سازمان های بین المللی

    دروس اختصاصی 

    ردیفنام درس
    1مبانی ارتباط جمعی
    2نظریه‌های ارتباطات اجتماعی
    3ارتباطات بین الملی
    4گرافیک و صفحه‌آرایی در مطبوعات
    5ارتباطات سیاسی    
    6تکنولوژی‌های ارتباطی
    1ارتباطات انسانی
    2مبانی جامع اطلاعاتی
    3تحلیل محتوای پیام‌های ارتباطی    
    4افکار عمومی و وسایل ارتباط جمعی
    5ارتباطات تصویری
    6مبانی ارتباطات و توسعه

    دروس تخصصی

    ردیفنام درس
    1اصول روزنامه نگاری
    2روزنامه نگاری عملی(۱) مصاحبه مطبوعاتی    
    3نقد و تفسیر و مقاله نویسی
    4روزنامه نگاری عملی(۲) گزارش مطبوعاتی    
    5روزنامه نگاری الکترونیکی
    6ویراستاری و مدیریت اخبار    
    7حق و مسئولیت‌های روزنامه نگاری
    8روزنامه نگاری تخصصی
    9زبان تخصصی(۲) – متون روزنامه نگاری
    10تاریخ مطبوعات
    11
    12

    دروس اختیاری

    ردیفنام درس
    1امور بازرگانی
    2تامین و رفاه اجتماعی
    3رفتار سازمانی
    4جامعه شناسی شهری
    5آشنایی با حرفه های ارتباطی
    6جامعه شناسی سیاسی
    7سازمان‌های اداری در ایران    
    8تغییرات اجتماعی
    9مبانی ارتباطات سازمانی    
    10مبانی جمعیت شناسی
    11اصول بازاریابی
    12کلیات برنامه‌ریزی اجتماعی و اقتصادی
    13ارتباط میان فرهنگی
    14معنی شناسی در رسانه‌ها
    15روزنامه نگاری رادیویی و تلویزیونی    
    آینده‌ی شغلی و بازار کار یک خبرنگار
    رقابت در این شغل برای وارد شدن به صداوسیما و مراکز سراسری خبر و روزنامه‌های مهم بسیار بالاست. افرادی که تازه وارد این شغل شده‌اند باید به کسب مهارت و تجربه در روزنامه‌ها و خبرگزاری‌های کوچک بپردازند تا بتوانند آینده‌ی شغلی خوبی به دست آورند.

    تیپ‌های شخصیتی مناسب برای شغل خبرنگاری
    تیپ‌های شخصیتی ENFJ، ENFP، INFP، INTJ، ENTP با ویژگی‌ها و خصوصیات لازم برای این شغل تناسب و هماهنگی بالایی دارند. همان‌طور که می‌دانید تناسب شغل و شخصیت فرد می‌تواند برای او موفقیت شغلی و رضایت از زندگی را به ارمغان بیاورد. از جمله ویژگی‌های این تیپ‌های شخصیتی که مناسب شغل خبرنگاری است می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    خلاقیت و انعطاف‌پذیری، لذت بردن از شغل‌های چالشی، داشتن مهارت‌های ارتباطی بالا و ...

    برخی از مسایل شغل روزنامه نگاری یا خبرنگاری عبارتند از :

    • وجود خطرات احتمالی برای خبرنگاران مناطق جنگی یا زلزله زده و ...
    • مستقل نبودن و وابسته بودن به جناح های سیاسی

    بر اساس نظر برخی از روزنامه نگاران و شواهد موجود از روند اطلاع رسانی در ایران، می توان پیش بینی کرد نرخ رشد این شغل نسبت به سایر مشاغل بالاتر است. علت آن هم الزام حکومت برای توسعه رسانه ها و مؤسسات خبررسانی برای رقابت با هجمه تبلیغاتی و رسانه ای کشورهای دیگر (در حوزه سیاسی) و افزایش آگاهی عموم مردم و افزایش نقش رسانه ها در این میان (حوزه اجتماعی، فرهنگی و هنری) می باشد. قاعدتا با توسعه رسانه، شغل روزنامه نگاری نیز توسعه خواهد یافت.

ارسال دیدگاه (0 مورد)

نام:*
ایمیل:*
سوال: نام خلیج جنوبی ایران؟
پاسخ:*
در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.
کتاب های لقمه
سمپادیوم
کنکوریوم
مهارت معلمی دین و زندگی واقعا جامع کنکور فرهنگیان

دسته بندی مطالب

کتاب های تیزهوشان
کتاب های تست پایه

آخرین نظرات ارسالی

ممنون از سایت و مقاله خیلی خوب تون به نظرم برای یادگرفتن مدیریت
محتوای رمزینه چطور فعال میشه؟ اسکن کردم اما محتوایی نیست محتوای
ممنون از مقاله بسیار خوب تون نحوه مطالعه فیزیک برای آزمون کنکور

آمار سایت

با ما در ارتباط باشید ، منتظر نظرات شما هستیم.

عضویت در خبرنامه ایمیلی :
برای عضویت در خبرنامه پیامکی، عدد 1 را به 02196884 پیامک کنید.
رضایت مندی مشتری
جشنواره وب و موبایل ایران
جشنواره وب و موبایل ایران
جشنواره کتاب مجازی
برند محبوب مصرف کنندگان
Copyright © 2010 - 2023 Mehromah.ir