رشته های مدیریتی از جمله رشته های پر طرفدار بین داوطلبان کنکور انسانی است. امروزه نقش اداره گمرک برای حمایت از صنایع و تولیدات بسیار مهم است. در واقع دانشجویان رشته مدیریت امور گمرکی با گذراندن دوره های آموزش عالی، سعی در بهبود پاسخگویی نیازهای روزانه جامعه گمرکی جمهوری اسلامی ایران می کنند.
ماهیت رشته مدیریت امور گمرکی اداره گمرک سازمان دولتی است که مسئولیت اجرای قوانین و مقررات گمرکی، اخذ عوارض ورودی، اخذ حقوق، اخذ عوارض خروجی و همچنین وظیفه اجرای قوانین و مقررات مربوط به ترانزیت و صادرات کالاها را دارد. این رشته از زیر شاخه های رشته انسانی است. یک مدیر با تجربه و ماهر در این حرفه براساس عرف و انطباق شرکت ها با دیگر شرکت ها همکاری خواهد کرد و اطمینان می دهد که کلیه فرایندها به درستی رعایت می شوند تا بتوانید بالاترین سطح خدمات به مشتری و رضایت مشتری را ارائه دهید. مدیر گمرک به مشتریان در فرآیند درخواست کمک می کند و اطمینان حاصل می کند که آنها به منظور کمک به پیشرفت برنامه ها، مشاوره تخصصی در زمینه ارائه می دهند. در صورت حرفه ای تر شدن در این نقش، مدیر گمرک می تواند فرصت پیشرفت بیشتر در نقش رئیس گمرک را داشته باشد.
توانایی های موردنیاز برای ورود به رشته مدیریت امور گمرکی مدیران گمرک با نظارت و راهنمایی کارگزاران و کارگزاران گمرک برنامه ریزی، سازماندهی، هدایت، کنترل و ارزیابی فعالیت ادارات یا مؤسسات مربوطه خود را انجام می دهند. این شغل بسیار رسمی و اداری است و فرد علاوه برای داشتن یکسری مهارت ها مانند مهارت های ارتباطی و آشنایی با زبان انگلیسی به انجام کارهای خدماتی به مشتریان علاقه داشته باشد. از دیگر مهارت و شایستگی های یک مدیر گمرک می توان به موارد زیر اشاره کرد.
درک عالی از مقررات تجارت بین المللی، انطباق و گمرک - آگاهی از کلیه مقررات - به خاطر سپردن روند های پرونده برای حل مسائل پیش رو - شناخت کامل نسبت به کالاها و اموال مختلف - علاقه مند به کار در محیط ها کاملا با ساختار و سازمان یافته - تسلط به مهارت های کامپیوتری
معرفی گرایش های رشته مدیریت امور گمرکی در مقطع کارشناسی ارشد بر اساس اطلاعات موجود در دفترچه کارشناسی ارشد ناپیوسته 1400 در سایت سازمان سنجش این داوطلبان می توانند در مجموعه مدیریت با کد 1142 در رشته های ارشد مدیریت بازرگانی، ارشد مدیریت دولتی، ارشد مدریریت صنعتی، ارشد مدریت فناوری و اطلاعات، ارشد مدیریت تکنولوژی، ارشد مدیریت مالی، ارشد کارآفرینی، ارشد مدریریت منابع انسانی، ارشد مدریت حمل و نقل دریایی بین قاره ای، ارشد مالی، ارشد مدیریت بازرگانی دریایی، ارشد مدریت بحران، ارشد مدیریت اماکن متبرکه مذهبی، ارشد سیاستگذاری علم و فناوری، ارشد مربیگری کسب و کار شرکت کنند. برای آشنایی با هر کدام از رشته ها و بازارکار آنها، می توانید به بر روی لینک مطالب کلیک کنید.
وضعیت ادامه تحصیل در رشته مدیریت امور گمرکی در مقاطع بالاتر این رشته تنها در مقطع کارشناسی ارائه می شود، اما دانشجویان امکان ادامه تحصیل در این رشته در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا را در دیگر رشته های مدیریت در ایران دارند.
دانشگاه های برتر رشته مدیریت امور گمرکی در ایران
ردیف
دانشگاه
1
دانشگاه هرمزگان – بندرعباس
2
دانشگاه هرمزگان – بندرعباس
3
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب
4
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز
5
دانشگاه پیام نور استان مازندران-مرکز بهشر
ردیف
دروس پایه و اصلی
1
اقتصاد خرد
2
اقتصاد کلان
3
ریاضیات پایه
4
کلیات حقوق
5
حقوق و مقررات مدنی
6
حقوق تجارت
7
حقوق اساسی
8
حقوق اساسی و آشنائی با تشکیلات جمهوری اسلامی ایران
9
مالیه عمومی و خطمشی مالی دولتها
10
مسائل بانکی و اعتبارت اسنادی
11
مکاتبات بازرگانی به زبان انگلیسی
12
اصول بیمه
13
مبانی سازمان و مدیریت
ردیف
دروس تخصصی
1
قوانین و مقررات گمرکی
2
طبقه بندی کالا
3
شیمی کانیها و فلزات
4
شناخت الیافسنجی و مصنوعات آنها
5
سازمانها و کنوانسیونهای بینالمللی گمرکی
6
آشنایی با صنعت حمل و نقل
7
مقررات عمومی صادرات و واردات
8
زبان انگلیسی متون تخصصی
9
سازمان و وظایف گمرک
امروزه تجارت جهانی به گمرک وابسته است. بهترین موقعیت های شغلی برای این فارغ التحصیلان سازمان گمرک جمهوری سلامی ایران، سازمان های بازرگانی و صنعتی دولتی است. به دلیل افزایش ارتباطات کشورها در سطح بین الملل، افرادی که در سازمان های دولتی مشغول به کار شوند، می توانند مسیر و آینده شغلی خوبی را برای خود رقم بزنند.اما فارغ التحصیلان مشغول در سازمان های بازرگانی وصنعتی خصوصی هم میتوانند با کسب تجربه و سابقه کاری درخشان، سمت شغلی خود را ارتقا دهند و شغلی مناسبی داشته باشند. اگر علاقه مند به آشنایی با بازارکارهای دیگر رشته ها مانند مدیریت دولتی، مدیریت امور بانکی، مدیریت مالی، مدیریت صنعتی، مدیریت بیمه، مدیریت بازرگانی هستید می توانید به لینک مطلب مراجعه کنید.
وظایف و مسئولیت ها در رشته مدیریت گمرکی مدیر گمرک، سوابق شرکت را مدیریت و به روز می کند، همچنین او سعی دارد تا کلیه اسناد مربوط به گمرک با دقت و مطابق مقررات شرکت ذخیره شوند. علاوه بر این مسئولیت، یک مدیر گمرک وظیفه زیر می تواند داشته باشد:
مدیریت هر دو آداب و رسوم و انطباق تجارت را در سراسر شرکت و اطمینان از تمام مقررات جهانی مسئول تعیین طبقه بندی گمرک و الزامات نظارتی (مجوزها، گواهینامه ها و غیره) تضمین بالاترین سطح انطباق را برای کلیه نیازهای گمرکی و آژانس های دولتی در بین کلیه کارمندان و تیم ها نظارت بر نتایج حسابرسی و گزارش نتایج حسابرسی و توصیه هایی برای بهبود اطمینان از درک نحوه خط مشی ها، رویه ها، فرایندها و برنامه های شرکت توسط تیم اطمینان از تکمیل و عمل همه ممیزی های داخلی مطابق با نیاز مشتری تکمیل و عمل حضور در سیمنار و کنفرانس ها برای یادگیری مداوم برای همگام سازی با تغییر سیاست های انطباق تجارت. بررسی های لازم را در مورد مشتریان جدید اطمینان از معتبر و به روز بودن همه مجوزهای مشتری مدیریت رابطه های شرکت با استفاده از مقامات گمرک نظارت و پیگیری محموله ها برای اطلاعات مربوط به ترخیص کالا از طریق تماس با مشتری تضمین ترخیص AQIS بررسی تأخیرهای حمل و نقل و نمایش داده ارائه مشاوره در مورد وظیفه و مالیات اجرای پرونده های مشتری جدید گزارش به مدیر ارشد فرصت های شغلی برای رشته Customs Affairs Management هر سازمان و شرکتی که در امور صادرات و واردات فعالیت می کند. سازمان گمرک جمهوری اسلامی ایران مراکز و کارخانجات صنعتی که خود وارد کننده مواد و قطعات مورد نیاز و صادرکننده محصولاتشان هستند. سازمان ها و شرکت های دولتی و خصوصی بازرگانی و صنعتی دانشگاها به عنوان استاد دانشگاه
درآمد و حقوق رشته مدیریت امور گمرکی در ایران این حرفه دارای سمت های بسیار و در محیط های کاری متفاوت است و نمیتوان به طور دقیق مبلغی به عنوان دریافتی این افراد اعلام کرد. همچینین عواملی مانند تجربه، سابقه کاری، سطح تحصیلات در تعیین حقوق این افراد تاثیر گذار است. به طور میانگین می توان بازه حقوق این افراد شاغل در این حوزه از کارمند معمولی تا مدیر محلی گمرک را مبلغی بین 3 میلیون تا 14 میلیون در نظرگرفت.