«خداوند به یک نفر هوش بدون صبر میدهد و به یکی صبر بدون هوش. بودن این دو خصوصیت با همدیگر معمولاً نتیجه شگفتآوری خواهد داشت.» -- والتر سی. کلاین
صبر همراه و همدم خرد است.» -- سنت آگوستین
«اگر تابحال کشف ارزشمندی کرده باشم، این بوده که به صبر توجه بیشتری داشتهام تا به هر استعداد دیگر.» -- ایزاک نیوتن
یکی از مفیدترین خصوصیاتی که فرد علاقهمند به پیشرفت میتواند داشته باشد، صبور بودن است. با صبر و پشتکار میتوانید به هر چیزی غلبه کنید.
اما چرا صبور بودن اینقدر دشوار است؟ چطور میتوانید صبر را در خودتان تقویت کنید؟ و صبر چطور میتواند به زندگی شما کمک کند؟
در زیر به هفت ایدهای اشاره میکنیم که کمکتان میکند پاسختان را به این سوالات پیدا کنید.
۱. برنامهریزی اجتماعی سنگ میاندازد.
«چطور جامعهای که روی پوره سیبزمینی فوری، مخلوطهای کیک فوری، شام فریزشده، و دوربینهای عکاسی فوری برقرار است، میتواند به جوانان خود صبر آموزش دهد؟» -- پاول سوینی
در جامعه امروز همه چیز به سرعت در حرکت است. رضایت فوری تنظیمات پیشفرض ذهن بسیاری از ماست.
اینها را نمیگوییم که با جامعه امروز مخالفت کنیم. این فقط توضیحی برای این است که چرا درک صبر تا این اندازه سخت است.
برنامهریزی اجتماعی توجه چندانی به صبر نمیکند. اتفاقاً از شما میخواهد کارها را فوراً و در لحظه انجام دهید. و بعد از سالها ممکن است بخواهید چیزهای بیشتری در لحظه داشته باشید. و فکر به تاخیر افتادن احساس رضایت، کمی عجیب به نظر خواهد رسید.
۲. با صبر به دستش میآورید.
«کسی که میتواند صبور باشد، به هر چه میخواهد میرسد.» -- بنجامین فرانکلین
شاید این فکر چندان پرطرفدار نباشد. آدمها دوست ندارند زیاد درمورد آن بشنوند.
اما این دقیقاً همان چیزی است که همه افراد موفق به کار بستهاند. آنها روزها و روزها تمرین کردهاند.
معمولاً اینطور به نظر میرسد که آنها هوش و استعداد خارقالعاده یا شانس فوقالعادهای داشتهاند که توانستهاند موفق شوند. البته ممکن است اینطور باشد اما مردم معمولاً سالها تلاشی که پشت سر آن هوش و شانس بوده را نمیبینند. یا شاید هم نمیخواهند ببینند. با این روش دیگر لازم نیست به این واقعیت فکر کنند که آنها هم باید به همان اندازه تلاش داشته باشند.
۳. هنوز نباید تسلیم شوید.
«صبر ضروری است. نمیتوانید محصولی که همان لحظه کاشتهاید را برداشت کنید.» -- سورن کی یرکگور
«بخاطر این نیست که باهوشم،بخاطر این است که بیشتر با مشکلاتم میمانم.» -- آلبرت انیشتین
ازآنجا که جامعه به ما میگوید به دنبال راهحلهای سریع باشیم، ممکن است خیلی راحت اشتباه تسلیم شدن را مرتکب شویم. بعد از اینکه چند بار شکست خوردید، تسلیم شدن به نظر کاری «نرمال» میآید. اما اگر کسی باز هم به راهش ادامه دهد چه اتفاقی میافتد؟ و با هر شکست چیزهای بیشتر و بیشتری را یاد بگیرد؟
من فکر میکنم آدمها معمولاً زود تسلیم میشوند. ذهن شما احتمالاً یک چارچوب زمانی منطقی برای موفقیت دارد. البته ممکن است این با چارچوب زمانی واقعی سازگاری نداشته باشد.
خیلی خوب است که کمی نگاهتان را از دیدگاههای تبلیغی گرفته و دیدگاههای واقعیتر را مد نظر قرار دهید. از آدمهایی که به جایی که شما میخواهید برسید، رسیدهاند درس بگیرید. با آنها حرف بزنید. در کتابها و اینترنت درمورد آن تحقیق کنید. این نه تنها کمک میکند یک برنامه خوب داشته باشید بلکه دیدگاهی واضحتر درمورد چیزهایی که میخواهید به شما میدهد.
البته همه اینها به آن معنی نیست که هیچوقت نباید از کاری دست بکشید. اما بد نیست که مدت طولانیتری را در مسیری که انتخاب کردهاید بروید.
و به این معنی هم نیست که یک کار را باید دوباره و دوباره به همان طریق قبلی انجام دهید. باید تجربه کسب کنید. از تجربیات زندگی درس واقعی بگیرید و بعد از این درسها در تلاشهای دوبارهتان استفاده کنید.
۴. یک امتیاز به شما اضافه میکند.
«هیچ چیز بیشتر از حفظ خونسردی در همه شرایط و موقعیتها به شما امتیاز اضافه نمیکند.» -- توماس جفرسون
وقتی بقیه از کوره در میروند، شما میتوانید صبور و خونسرد باشید. وقتی بقیه بعد از چند بار امتحان کردن کاری دست از آن کار میکشند، شما به راهتان ادامه دهید. وقتی بقیه برای پیدا کردن راهحل بعدی برای مشکلاتشان دور خودشان میچرخند، شما در مسیر مستقیم خودتان بمانید.
۵. نوعی محافظ است.
«صبر محافظی دربرابر اشتباهات است، درست مثل لباس که از ما در برابر سرما محافظت میکند. وقتی با بیشتر شدن سرما لباس بیشتر میپوشید، سرما دیگر قدرت آسیب رساندن به شما را ندارد. به همین ترتیب بر مواجهه با اشتباهات بزرگ، باید صبورتر شوید، آنوقت آن اشتباهات دیگر قدرت ضربه زدن به شما را نخواهند داشت.» -- لئوناردو داوینچی
این نکته فوقالعادهای است. با صبر، اشتباهات و شکستها دیگر آخر دنیا به نظر نمیآیند. دیگر قدرت احساسی قوی روی شما نخواهند داشت که تسلیمتان کنند. میدانید که اگر به راهتان ادامه دهید و کارهایتان را اصلاح کنید، زندگیتان پیشرفت خواهد کرد.
۶. آن را بسازید.
«صبر یک شبه به دست نمیآید. درست مثل عضلهسازی است. باید هر روز روی آن کار کنید.» -- ایکنات ایشواران
«اگر دنیا سراسر خوشی و لذت بود هیچوقت شجاع یا صبور بودن را یاد نمیگرفتید.» -- هلن کلر
هرچه بیشتر بتوانید صبور باشید، کارها راحتتر میشود. درست مثل عضلهای که ماهها و سالها روی آن کار میکنید.
همانطور که هلن کلر میگوید، زندگی میتواند به شما یاد بدهد صبورتر باشید. طی روزهای سخت زندگی، انتخابی جز صبور بودن ندارید. اینها زمانهایی هستند که عضله صبرتان را قویتر میکنند.
وقتی بچهایم، بیشتر چیزهایی که میخواهیم را فوراً از والدین یا بزرگترهای دیگر به دست میآوریم. بزرگتر که میشویم یاد میگیریم که آدمها دیگر هر چه بخواهیم را به ما تقدیم نمیکنند. اگر بخواهیم چیزهایی که واقعاً دوست داریم را به دست آوریم، باید یاد بگیریم که صبور باشیم.
درغیراینصورت، داخل حلقهای میافتید که چیزهایی که میخواهید را زود به دست میآورید تا خواستهتان روی چیزهای واقعیتر و عمیقتر سرپوش بگذارید. این بعد از مدتی نارضایتی برایتان میآورد و بیشتر و بیشتر برای برطرف کردن این ناراحتی که ته ذهنتان وجود دارد، دست و پا میزنید.
۷. با خودتان صبور باشید.
«در برخورد با همه چیز صبر داشته باشید.، اما بیشتر از هر چیز با خودتان. شجاعتتان برای فکر کردن به ایرادهایتان را از دست ندهید اما فوراً در صدد برطرف کردن آنها برآیید - هر روز کار را از نو شروع کنید.» -- سنت فرانسوا دو سال
این مسئله خیلی مهمی است که در مسائل مربوط به پیشرفت شخصیتان در زندگی باید به خاطر داشته باشید. چون زندگی همیشه آنطور که شما برنامهریزی کردهاید پیش نمیرود. ممکن است شکست بخورید. ممکن است بخاطر ترس زمین بخورید. ممکن است سردرگم شوید. ممکن است کارهایی را بکنید که میدانید نباید انجام میدادید. حتی ممکن است همه این اتفاقها بیشتر از یکبار برایتان بیفتد.
لازم نیست دو هفته تا سه ماه خودتان را بخاطر اینها تنبیه کنید یا تسلیم شوید.
درعوض، هوشمندانه رفتار کنید و با خودتان صبور باشید. دوباره از جایتان بلند شوید و فردا از نو شروع کنید.