داوطلبان کنکور در ایام مطالعه بسیار حساس و زودرنج میشوند به همین دلیل نقش خانواده و آگاهی آنها از چگونگی رفتار با فرزندشان بسیار مهم است. والدینی که فرزند کنکوری دارند میتوانند نقش مثبت یا منفی را در موفقیت فرزند خود داشته باشند؛ در صورتی که آنها از فرزند خود شناخت کافی داشته باشند و بدانند در ایامی که او برای کنکور مطالعه میکند و حساس و زودرنج شده است؛ چگونه باید با او رفتار کنند، میتوانند نقش مثبتی در رسیدن فرزند خود به موفقیت و کسب بهترین نتیجه داشته باشند؛ اما اگر والدین ندانند باید چگونه فرزند کنکوری خود را همراهی و حمایت کنند ممکن است باعث آسیب زدن به داوطلب و افزایش استرس و تنش او شوند.
پدر و مادر یک کنکوری در این ایام باید نقش حمایتگری داشته باشند، نه اینکه صرفا ناظر بر اعمال درسی داوطلب باشند؛ گاهی داوطلبانی که بسیار توانمند هستند و در آزمونهای مرحلهای رتبههای خوبی کسب میکنند گلهای از خانواده دارند و آن هم کنترل کردن است؛ یعنی اینکه خانواده دائم او را چک میکنند که در حال انجام چه کاری است و اگر فرزندشان را در حال استراحت ببینند او را مورد سرزنش قرار میدهند که چرا در حال مطالعه و درس خواندن نیست. گاهی داوطلب نیاز دارد بخشی از زمان خود را به استراحت بپردازد اما ورود والدین به اتاق داوطلب هنگامی که در حال استراحت است این سوء تفاهم را ایجاد میکند که مطالعهای نداشته است و این امر باعث رنجش و ناراحتی داوطلبان میشود. بنابراین والدین باید از سرک کشیدنهای مستمر در کار داوطلبان بپرهیزند.
فرزندتان را با دیگران مقایسه نکنید
بحث دیگری که خانواده باید به آن توجه کند پرهیز از سرزنش و مقایسه است که به هیچ وجه نباید انجام شود؛ خانواده نباید برای داوطلب مصداق بیاورد و مدام او را با دیگران مقایسه کند.
پدر و مادر اگر کاری برای داوطلب انجام میدهند باید تشویقی برای او باشد، زیرا هیچ داوطلب کنکوری وجود ندارد که احساس مسئولیت نکند. این داوطلبان خودشان بیشتر از هر کس دیگری نگران هستند، بنابراین والدین نباید با سرزنش مداوم آنها و مقایسه کردن او با افراد موفق در فامیل بر نگرانی فرزندشان اضافه کنند.
برای داوطلب کنکوری هدف مشخص نکنید
یکی دیگر از آسیبهایی که از طرف خانواده بر داوطلب وارد میشود، مشخص کردن هدف برای اوست؛ والدین نباید داوطلبان را دچار محدودیت کنند و به آنها بگویند اگر در یک دانشگاه و رشته خاص قبول شوید امتیاز خاصی برایتان در نظر گرفته میشود ، همچنین اگر نتوانید در دانشگاه و رشته نتیجه خاصی نتیجه بگیری، هیچ امکانی در اختیار شما قرار نخواهد گرفت؛ این امر باعث ایجاد احساس گناه و عذاب وجدان در داوطلب میشود بنابراین والدین باید به شدت از این کارها پرهیز کنند.
یکی دیگر از مسائلی که خانواده باید به شدت از آن دوری کند طرح بعضی مسائل مالی است؛ گاهی خانواده هزینههایی که در طول ایام کنکور برای فرزند خود تقبل میکند را به رخ داوطلب میکشد، به همین دلیل در بسیاری از مراجعات به مراکز مشاوره هنگامی که از داوطلب درباره رشته مورد علاقهاش سوال میشود در جواب میگوید میخواهم کاری کنم که مبالغی که والدینم برای تحصیل من هزینه کردهاند، هدر نرود؛ در واقع مطرح کردن این موضوعات باری بر دوش داوطلبان کنکور است به همین دلیل دانش آموزان پسر سعی دارند آن را جبران کنند و مبلغ هزینه شده را به والدین برگردانند.
توجه خاص و همیشگی عامل عصبانیت داوطلبان کنکور
بحث دیگری که بیشتر متوجه مادران است و باید به آن توجه خاص شود، این است که حمایت بیش از حد آنها از فرزندشان تبدیل به دخالت میشود؛ به طور مثال مشاور به والدین توصیه میکند که برای فرزند خود نقش حمایتگری داشته باشند یعنی در بخش تغذیه مادران تنها شرایط را برای او فراهم کنند و نباید اصراری صورت بگیرد.
بسیار مشاهده شده است که والدین داوطلبی که در حال درس خواندن است اصرار میکنند که باید میوه خاصی را بخورد و یا برنامه غذایی خود را تغییر دهد و به همین دلیل داوطلب عصبانی میشود، زیرا در یک فضای ذهنی دیگر است؛ مادران در این شرایط گمان میکنند در حال خدمت کردن به فرزند خود هستند در حالی که این گونه نیست.
شرایط یک داوطلب کنکور با توجه به اینکه انواع استرسها را تحمل و تجربه میکند، باید درک شود و والدین نباید با فرزند کنکوری خود چالشی داشته باشند؛ داوطلب کنکوری در این ایام بیش از حد حساس است و گاهی عصبانی و پرخاشگر میشود. در این شرایط والدین نباید با گفتن این جمله که من پدر یا مادر تو هستم و تو در حال مقابله با من هستی به او عذاب وجدان بدهند، زیرا این احساس گناه باعث ایجاد چالش در داوطلب کنکوری میشود، در مقابل اگر پدر و مادر در مقابل تنشهای داوطلبان کنکور صبور باشند آنها میتوانند به نتیجههای خوبی دست پیدا کنند.