روزهای پس از کنکور را چگونه بگذرانیم؟

روزهای پس از کنکور را چگونه بگذرانیم؟

از آخرین روزهای قبل از کنکور بسیار خوانده‌اید و شنیده‌اید؛ اما روز بعد از کنکور چطور؟ راستی روز بعد از این مسابقه نفس گیر چه می‌کنید؟ قبل و بعد از آزمون با این سؤال به سراغ داوطلبان رفتیم و پاسخ‌های جالبی شنیدیم که جمع‌بندی آنها جملات زیر بود:

*روز بعد از کنکور، ساعت را برای 5 صبح  تنظیم می‌کنم تا  زنگ بزند و بیدار شوم؛ بعد یک نیشخند می‌زنم و خاموشش می‌کنم و با آرامش دوباره می‌خوابم
* برای 12 ساعت تمام بازی کامپیوتری می‌کنم. پدر و مادرم هم قول داده اند که هیچ کاری به کارم نداشته باشند تا من با خیال راحت، تمام بازی‌هایی را که دوست دارم انجام دهم.
* می‌خوابم. هر چقدر دلم خواست می‌خوابم؛ چیزی که این روزها خیلی کمبودش را حس می‌کنم.
* نمی‌دانم چه کنم؛ فکر کنم که روزهای بعد از کنکور روزهای بدی باشد؛ احساس خلا می‌کنی؛ احساس بی‌هدفی. ترجیح می‌دهم که به آن فکر نکنم.
عده‌ای هم از برنامه سفر با خانواده، تفریح با دوستان، مطالعه کتب غیر درسی‌، کلاس‌های ورزشی، سرگرم شدن با اینترنت و گریه کردن و غصه خوردن برای  نتیجه آزمون! سخن می‌گفتند.


چه باید کرد ؟
این روزها استراحت و تفریح حق شماست و فکر کردن به نتیجه آزمون و غصه خوردن برای آن هم نتیجه ای جز هدر دادن عمر ارزشمند و ساعت خوش جوانی برای شما به همراه نخواهد داشت؛ اما خوب است اکنون که چند روزی از کنکور گذشته است ، سراغ کلید سؤال ها بروید تا به طور نسبی از درصدهای خود با خبر شوید . فایده این کار در آن است که با واقع بینی بیشتری منتظر اعلام نتایج خواهید شد و با دیدن کارنامه خود چندان متعجب نخواهید شد و فرصت محدودی که برای انتخاب رشته دارید ، به غصه خوردن یا اعتراض کردن نخواهد گذشت.
 


با رشته‌های دانشگاهی بیشتر آشنا شوید
«یکه شناس» نباشید؛ یعنی فکر نکنید که فقط یک یا دو رشته دانشگاهی، مناسب و ایده‌آل است و مابقی رشته‌ها  را باید کنار گذاشت. بسیاری از داوطلبان که در ابتدا چنین تصوری داشتند، بعد از ورود به دانشگاه متوجه شده اند که اشتباه کرده‌اند و رشته‌های دیگر نیز بسیار جالب هستند و حتی بعضی از آنها تمایل دارند  رشته‌ای را که سال‌ها آرزویش را داشتند و اوج آمال و آرزوهایشان بود، تغییر دهند و در رشته دیگری تحصیل کنند.
متاسفانه بسیاری از جوانان ما براساس جوّ حاکم بر جامعه و دیدگاه دیگران، رشته دانشگاهی خود را انتخاب می‌کنند و به علایق، توانایی‌های خود و حتی بازار کار یک رشته توجهی ندارند.
هر ساله با دانشجویانی روبرو می‌شویم که بعد از چند سال تحصیل در رشته پزشکی، از اینکه پزشکی در شهری دیگر را به تحصیل در رشته‌ای در شهر محل زندگی خود برگزیده‌اند، پشیمان هستند و معتقدند که هفت سال دوری از خانواده و زندگی در خوابگاه، بسیار دشوار است؛ بخصوص که درس‌های رشته پزشکی نیز بسیار حجیم و سنگین است. این مساله در رابطه با سایر رشته‌های اسم و رسم دار این روز گار هم صدق می‌کند؛ البته هستند داوطلبانی که براستی به رشته‌ای علاقه‌مندند و با تحمل سختی‌های موجود، موفق نیز می‌شوند؛ اما چه خوب است که این روزها به جای اینکه زانوی غم بغل بگیرید و  به «ای کاش‌ها» و «اگرها» بپردازید یا تا ظهر بخوابید و مابقی روز را صرف  بازی‌های کامپیوتری و … کنید ، با رشته های دانشگاهی هم آشنا شوید؛ حتی رشته‌هایی که تصور می‌کنید در بین 100 انتخاب، آخرین انتخابتان هم نخواهد بود.
 
 
اطلاعات لازم را از کجا می توان کسب کرد؟
خوشبختانه قریب به اتفاق دانشگاه‌های کشور دارای سایت هستند و شما می توانید با دانشگاه‌ها و امکانات آنها بدین وسیله بخوبی آشنا شوید و حتی از مکان دانشگاه در شهر مورد نظر و راه‌های دستیابی به آن آگاهی کسب کنید. همچنین با جست و جو کردن عنوان رشته‌ها در موتورهای جست و جو‌گری مثل «گوگل» یا «یاهو» اطلاعات مفیدی کسب خواهید کرد؛ اطلاعاتی که هیچ مشاور یا راهنمایی با این دقت و جزییات نمی‌تواند در اختیارتان قرار دهد.
گفت و گو با دانشجویان سال های آخر و فارغ التحصیلان یک رشته نیز می‌تواند مفید باشد؛ البته گاه بعضی از این افراد، خود به ناخواسته وارد رشته ای شده‌اند و به دلیل علاقه مند نبودن به رشته‌شان، نمی‌توانند راهنمای خوبی برای شما باشند، و حتی به دلیل عدم موفقیتشان، نگاهی منفی به رشته مورد نظر یا فضای دانشگاه دارند.
 
ورزش کنید
بسیاری از داوطلبان در این یک سال، فعالیت جسمی چندانی نداشته یا لااقل فعالیت خود را بسیار محدود کرده‌اند. اکنون فرصت مناسبی است که با ثبت نام در یک کلاس ورزشی یا پرداختن به نرمش و پیاده‌روی، این کمبود را جبران کنید؛ در ضمن، ورزش باعث می شود که ذهنتان کمتر درگیر افکار منفی شود.
  
با جست و جو کردن عنوان رشته‌ها در موتورهای جست و جوگری مثل «گوگل» یا «یاهو» اطلاعات مفیدی کسب خواهید کرد؛ اطلاعاتی که هیچ مشاور یا راهنمایی با این دقت و جزییات نمی‌تواند در اختیارتان قرار دهد
 
دوران کنکور معمولاً یکى از پر تنش‌ترین دوران‌های زندگى است. مطمیناً به خاطر سپردن حجم زیادى از اطلاعات و گوشزد مداوم اطرافیان در مورد مهم بودن این آزمون و تاثیر آن بر آینده شما، استرس زیادى را به شما وارد کرده است.  حال که این آزمون را پشت سر گذاشته‌اید، بدانید دورانى که باید منتظر نتایج بمانید نیز خود دورانى پر استرس محسوب می‌شود؛ بخصوص اگر ندانید که  نتایج این آزمون چه خواهد شد و تا مشخص شدن نتایج، احساس بلاتکلیفى خواهید داشت؛ اما باید بدانید که مهم نیست کنکور را چگونه پشت سر گذاشته‌اید، و در این مقطع، استرس هیچ کمکى به شما نمی‌کند؛ البته حرف زدن در این مورد، بسیار آسان‌تر از عمل کردن به آن است. برخى از شما ممکن است در زمانی که منتظر نتایج اولیه آزمون سراسری هستید، مرحله بعدى را در ذهن خود برنامه‌ریزى کرده باشید، ولى برخى هنوز برنامه خاصى را براى بعد از آزمون سراسری خود نریخته‌اند. به هر حال، واقعیت این است که در نهایت همه باید منتظر نتایج کنکور شوید. اگر شما هم جز آن دسته افرادى هستید که بعد از کنکور همچنان استرس دارند، نگران نباشید! در اینجا راهکارهایى را خواهیم گفت تا در این دوران از استرستان کاسته شود.  
 
برخى از افراد، از اینکه بلافاصله با دوستانشان در مورد آزمون سراسری و سؤالات آن صحبت کنند آرام می‌شوند. صحبت در مورد اینکه چه سؤالاتى را درست پاسخ داده و چند درصد اشتباه داشته‌اید و مقایسه خود با دوستانتان، کاری است اشتباه؛ مخصوصاً در مورد آزمونی مانند کنکور که نتایج آن را نمی‌توان به این راحتى حدس زد و یا خود را با دیگران مقایسه کرد. این کار، تنها موجب افزایش بی‌مورد استرس در شما شده و بدون اینکه از نتیجه امتحان خود مطمین باشید،  باعث می‌شود که خود را دچار ناراحتى و دلهره کنید. به خاطر داشته باشید که همواره بعد از یک آزمون پر استرس، مغز شما قادر به فکر کردن به صورت منطقى و درست نیست و احتمالاً شما بلافاصله بعد از امتحان احساس خواهید کرد که عملکردى بسیار بدتر از عملکرد واقعى خود داشته‌اید. به خود فرصت دهید و صبر کنید تا آرام شوید و بعد نتایج آزمون را با خود بررسى کنید.
 
حتى اگر پاسخ صحیح سؤالات را هم بررسی کرده باشید، مطمیناً نمی‌توانید نتیجه اصلى را درست همان طور که هست پیش بینى کنید. همچنین اگر هم مطمین باشید که نتیجه دلخواه خود را نخواهید گرفت، باید به خاطر داشته باشید که همواره انتخاب‌هاى دیگرى هم به غیر از آنچه ایده آل شماست وجود دارد، و بهتر است که همه انتخاب‌ها و گزینه‌هاى موجود را در نظر بگیرید تا بتوانید بعد از مشخص شدن نتایج،  بهترین تصمیم را بگیرید. این فکر اشتباه را که فقط یک انتخاب یا یک رشته خاص می‌تواند موجب موفقیت شما شود، از خود دور کنید.
 
به فعالیت و ورزش بپردازید. ممکن است که درست بعد از کنکور، چندان حس و حال اینکه یک ورزش جدى را شروع کنید نداشته باشید، ولى می‌توانید ورزشى متعادل را آغاز کنید؛ بخصوص که بسیارى از کنکوری‌ها در سال آخر تحصیلى خود و قبل از کنکور از ورزش کردن غافل می‌شوند. ورزش به شما آرامش می‌دهد، در بدن شما آندورفین ایجاد کرده و مانند یک مسکن طبیعى عمل می‌کند. سعى کنید که ورزش‌هاى پر تحرک و هوازى، مانند دویدن، شنا، دوچرخه سوارى و حتى تند راه رفتن را امتحان کنید. ورزش، نه تنها از استرس شما می‌کاهد، بلکه وضعیت خوابتان را نیز بهتر کرده و بر حال عمومى شما نیز تاثیر بسیار مثبتى می‌گذارد. اگر در ابتدا براى ورزش کردن روزانه تنبلی‌تان می‌آید، از برنامه ورزشى چند روز در هفته آغاز کنید.
   
– فعالیت‌هایى را که به آن علاقه‌مند هستید دوباره از سر بگیرید. بسیارى از کنکوری‌ها در سال آخر قبل از کنکور، فعالیت‌هاى خارج برنامه و تفریحى خود را به دلیل حجم درسى بالا کنار می‌گذارند. صرف نظر از نتیجه آزمون سراسری، اکنون وقت آن است که به دلیل درس خواندن‌ها و تلاش‌هایى که براى این آزمون کرده‌اید، خود را تشویق کرده و از زمان خود لذت ببرید و به انجام فعالیت‌هایى که به آنها علاقه‌مندید بپردازید. اکنون بهترین فرصت است تا هنر، موسیقى، نقاشى و هر فعالیت مفیدى را که از انجام آن لذت می‌برید،  دنبال کنید.
 
کارى انجام دهید که شما را بخنداند. فیلم کمدى تماشا کنید و با کسانی که به شما انرژى مثبت می‌دهند معاشرت کنید و این گونه از فشار درسى که در سال‌هاى اخیر روى شما بوده است دور شوید. مطالعات نشان داده است که احساسات هم درست مانند یک بیمارى ویروسى می‌توانند منتقل شوند. اگر با کسانى باشید که همواره از نتایج امتحان اضطراب دارند و مدام درباره آن صحبت مى کنند، شما هم به آرامش نخواهید رسید.
 
از نشخوار افکار خود بپرهیزید. نشخوار کردن افکار، یک چرخه معیوب است که باعث می‌شود شما مدام به یک موضوع خاص فکر کنید؛ بدون اینکه موضوع جدیدى براى اضافه کردن به افکارتان وجود داشته باشد. این حالت بعد از امتحان زیاد اتفاق می‌افتد؛ ولى باید به خاطر داشته باشید که نگرانى درباره موضوعى که در مورد آن دیگر کارى از دست شما ساخته نیست، نه تنها تاثیر مثبتى نخواهد داشت، بلکه استرس شما را بیشتر خواهد کرد. روش‌هایى براى مقابله با این چرخه معیوب وجود دارند: اول اینکه به جاى تکرار افکار بیهوده، به دنبال راه حل باشید. نگران بودن در مورد نتایج بد امتحان که گذشته است، هیچ چیز را در مورد آن تغییر نمی‌دهد، ولى می‌تواند روى عملکرد شما در آینده تاثیر بگذارد. سعى کنید دلایلى را که موجب شده‌اند شما به نتیجه دلخواه خود نرسید پیدا کرده و در آینده از آنها درس بگیرید. این کار، عملکرد شما را در آینده مثبت خواهد کرد. دوم اینکه سعى کنید بفهمید که از چه چیزى نگرانید. معمولاً بخشى از استرس امتحان مربوط به مسایل بعد از امتحان است. اینکه دیگران در مورد شما چه فکر می‌کنند و چگونه در مورد شما قضاوت می‌کنند و یا چه انتظاراتى از شما دارند، ممکن است که شما را نگران کند. فهمیدن دلیل واقعى نگرانی‌تان می‌تواند به شما کمک کند تا بتوانید با چنین مسایلى راحت‌تر کنار بیایید، و در آخر، یک بازه زمانى ٢٠ تا ٣٠ دقیقه‌اى را براى “نگران بودن” خود تعیین کنید. این امور به شما کمک می‌کند تا به جاى نادیده گرفتن نگرانی‌هایتان، تنها در این بازه زمانى که مشخص کرده‌اید نگران باشید. زمان بگیرید و با تمام شدن وقتِ “نگرانى”، شروع به پرورش افکار مثبت در ذهنتان کنید.
 
زمان دقیق اعلام نتایج را به خاطر بسپارید. این موضوع به شما کمک می‌کند تا به جاى نگرانی‌هاى هر روزه، تا زمانی که نتایج مشخص شوند، از استرس و اضطراب دور باشید.  روزهای پس از کنکور را چگونه بگذرانیم؟ روزهای پس از کنکور را چگونه بگذرانیم؟ روزهای پس از کنکور را چگونه بگذرانیم؟
 
به خودتان در رسیدن به اهدافتان کمک کنید. اگر در این مقطع، مهم‌ترین افکارتان این است که بعد از گرفتن نتایج چه تصمیمى باید بگیرید، اکنون بهترین زمان است که می‌توانید براى رسیدن به تصمیم درست به خود کمک کنید. اول از همه از خود بپرسید که “من به طور ذاتى در انجام چه کارهایى ماهر هستم؟” “از انجام چه کارهایى بیشتر لذت می‌برم؟” شاید حتى در مدتى که مشغول آماده شدن براى کنکور بوده‌اید، فرصت کافى براى فکر کردن به این موضوعات را نداشته‌اید، و اکنون فرصتى است تا مسیرها و اهداف احتمالى زندگى خود را مشخص کنید، و البته این تصمیمات در طول زمان ممکن است که تغییر کنند؛ ولى به طور قطع، اولین قدم، همین مشخص کردن هدف و مسیر خواهد بود.
 
بر اساس نتایجى که ممکن است از آزمون سراسری‌تان بگیرید، در ذهن خود چندین تصمیم و انتخاب را برنامه‌ریزى کنید. برنامه اولیه را براى زمانى بریزید که نتیجه کنکور به همان خوبى و یا حتى بهتر از آنچه فکر می‌کردید، شود. هدف و تصمیم دوم خود را براى زمانى برنامه‌ریزى کنید که نتیجه بدتر از انتظار شما شود، ولى هنوز براى شما بدترین حالت ممکن نیست، و برنامه ریزى سوم را براى زمانى آماده داشته باشید که احتمال دارد بدترین نتیجه ممکن را از کنکور بگیرید. در مورد این برنامه‌ها با خانواده خود و اطرافیان و نزدیکانتان نیز صحبت کنید تا در گرفتن تصمیمات درست، آن هم در چنین دوران پر استرسى، به شما کمک کنند. این برنامه‌ریزی‌ها استرس شما را به میزان زیادى کم کرده و به شما کمک می‌کنند تا خود را براى رویارویی با هر نتیجه‌اى آماده کنید، و حتى در بدترین حالت ممکن، بتوانید بر خودتان مسلط شده و یک تصمیم درست و منطقى بگیرید.  
 
همواره به خود یاد آورى کنید که شما تنها می‌توانستید تا همین جا هر آنچه را که از دستتان بر می‌آمد براى گرفتن بهترین نتیجه در کنکور انجام دهید و از این به بعد دیگر نتیجه این آزمون در کنترل شما نیست و شما در مورد نتیجه آن کارى نمی‌توانید انجام دهید. فکر کردن به «اما» ها و «اگر» ها، تنها وقت شما را تلف خواهد کرد. از سرزنش کردن خود دست بکشید و خود را از فکر و خیال بی‌مورد خلاص کنید. گذشته را کنار گذاشته و به آینده فکر کنید.
 
و بالاخره مهم­ترین کاری که می توانید در این روزها انجام دهید، اطلاع از رشته‌های دانشگاهی و مراکز آموزش عالی است. سعی کنید که دربارۀ همۀ رشته‌ها (هر چند در ابتدای امر حس می‌کنید که به آنها علاقه‌ای ندارید) اطلاعات کسب کنید و با دانشگاه‌های مختلف و امکانات آنها آشنا شوید؛ زیرا زمانی که نتایج اولیه آزمون سراسری می‌آید، فرصت شما برای انتخاب رشته کم است و زمان زیادی برای کسب اطلاعات کافی در این زمینه ندارید. برای کسب اطلاع می‌توانید به موتورهای جست و جوگر، سایت‌های دانشگاه‌ها، فارغ‌التحصیلان سال‌های اخیر یا دانشجویان سال‌های سوم و چهارم رشته‌های مختلف و کتاب‌هایی که در زمینه آشنایی با رشته‌های دانشگاهی نگاشته شده‌اند، مراجعه نمایید. 

Avatar
فرستنده: u-143390 [آفلاین]

امتیاز دهید :
+1
آمار
489 نفر بازدیدکننده
1 نفر امتیاز داده‌اند

ارسال دیدگاه (0 مورد)

در حال حاضر نظری در این مطلب ارسال نشده است.
با ما در ارتباط باشید ، منتظر نظرات شما هستیم.

عضویت در خبرنامه ایمیلی :
برای عضویت در خبرنامه پیامکی، عدد 1 را به 02196884 پیامک کنید.
رضایت مندی مشتری
جشنواره وب و موبایل ایران
جشنواره وب و موبایل ایران
جشنواره کتاب مجازی
برند محبوب مصرف کنندگان
Copyright © 2010 - 2023 Mehromah.ir