اگر برای شروع کردن عجله داشته باشید، اولین تاثیری که روی شما میگذارد استرس است. که قطعا عملکرد شما را پایین میآورد. پس سعی کنید کارهایتان را با آرامش انجام دهید. (البته نه طوری کل تایمتان را از دست بدهید!!). در ابتدا بهتر است به مدیریت زمان بپردازید. اینکه حجم مطالبی که میخواهید بخوانید چقدر است و شما براي اتمام آنها چقدر زمان دارید. اگر زمانتان نسبت حجم درسی که مانده است کم است، بهتر است سعی کنید بعضی از بخشها را حذف کنید. ( قطعا شخصي که شب امتحان می خواهد حجم زیادی مطالعه کند، نباید توقع نتیجه عالی داشته باشد). بعد از اینکه مطالب موردنظرتان مشخص شد برای خودتان زمانبندی کنید. به این صورت که بین هر 45 دقیقه خواندن 15 دقیقه استراحت داشته باشید.
در شب امتحان قبل از شروع به خواندن، تمام وسایلی که نیاز دارید را آماده کنید و کنار خودتان بگذارید. جزوههایتان، کتابهای کمکآموزشی، نمونه سوالات امتحانی و هر چیز دیگری که میخواهید، آماده باشد. این به شما کمک میکند که در طول خواندن بتوانید تمرکز خودتان را حفظ کنید و هرچند دقیقه یکبار به دنبال پیدا کردن کتاب و یا وسیله دیگری نروید.
قطعا همه به شما میگویند که یک مکان مناسب برای درس خواندن، فضایی آرام و بدون تردد زیاد است. بهتر است حتی از دیگران خواهش کنید در این تایم به اتاق شما نیایند. همین امر ساده بهراحتی میتواند حواس شما را پرت کند و زمان بیشتری برای خواندن یک مبحث صرف شود. جایی بنشینید که بر روی جزوه و کتابهایتان تسلط داشته باشید. اکثرا به شما میگویند تخت خواب و یا مبل مکان مناسبی برای درس خواندن نیست. تا حدودی درست است اما، باید به یاد داشته باشید که این شما هستید که میخواهید درس بخوانید و شما بهتر از هر شخص دیگری از روحیهی خودتان اطلاع دارید. ببینید کجا راحتتر هستید و درس را بهتر میفهمید. پس خودتان را خیلی پایبند اصول و قواعد نکنید. اگر نشستن کف زمین و یا روی تخت گزینهای است که بیشترین یادگیری و تمرکز را برای شما به همراه دارد پس حتما همان کار را انجام دهید.
شاید متوجه شده باشید که هنگامیکه درس میخوانید بیشتر از هر زمان دیگری گرسنه میشوید. برای فهم بهتر مطالب، مغز شما نیاز به انرژی دارد و بهتر است شما این انرژی را با مواد سالم تامین کنید. بهتر است زمان خوراکی را در 15 دقیقه استراحتتان جای دهید. زیرا اگر بخواهید همراه با درس خواندن چیزی بخورید به احتمال زیاد حواستان پرت و بازدهتان پایین خواهد آمد.
در شب امتحان تایم شما محدود است و امکان دارد به خواندن تمام مباحث نرسید. البته در بالا نیز اشاره کردیم که اگر تایمتان کم است بعضی قسمتها را حذف کنید. اما بازهم ممکن است مطالبی که جدا کردهاید را نتوانید تمام کنید. پس بهتر است اولویتبندی کنید و بر اساس اینکه استاد شما بر روی چه بخشهایی بیشتر تاکید داشته و احتمال میدهید از کدام مباحث سوالات بیشتری مطرح شود شروع به خواندن کنید.
نکات مهم، کلمات کلیدی و مطالبی که نیاز به یادآوری دارد را به صورت خلاصه یادداشت کنید. شاید به نظر زمان بر باشد اما این یادداشتها به شما کمک میکند بعد از اتمام خواندن در زمان بسیار کوتاهی بتوانید مطالب را مرور و تثبیت کنید برای یادگیری و یادآوری فرمولها نیز خیلی به شما کمک خواهد کرد. علاوه بر این نوشتن به یادگیری نیز کمک میکند و همینکه شما نکات مهم را مینویسید خود آن باعث خواهد شد آنها را بهتر به حافظه بسپارید. پس از کنار این نکته بهراحتی نگذرید. احتمالا یکی از مهمترین نکات شب امتحان است!
بعد از خواندن هر مبحث بهتر است بررسی کنید که آیا واقعا آن را یاد گرفتهاید یا نه؟ برای این کار میتوانید از نمونه سوالاتی که دارید استفاده کنید و سوالات آنها را حل کنید. (سوالات حل شده داخل جزوه و کتابتان هم گزینهی مناسبی هستند). اگر امتحان شما تشریحی و حفظی است، بهتر است بعد از خواندن یک مبحث مجددا آن را برای خودتان توضیح دهید و بعد به سراغ بخش بعدی بروید. درست است که شما در شب امتحان استرس دارید و میخواهید هرچه سریعتر جزوه و یا کتابتان را تا آخر تمام کنید. اما درصورتیکه مطالب را بهخوبی یاد نگرفته باشید این کار فایدهای برای شما نخواهد داشت. پس بهتر است آن مطالبی که میخوانید را به نحوی یاد بگیرید که قطعا بتوانید به سؤالاتش پاسخ دهید. بهتر است از مطالبی که خیلی زمانبر هستند و فکر میکنید در فهمشان مشکلدارید بگذرید و اگر در انتها زمان باقیمانده داشتید به آنها بپردازید.
جدا از تمام نکات طلایی که برای شب امتحان گفته میشود، به يادگيري خودتان توجه کنيد. اگر شما جزو آن دسته از افرادي هستید که با نوشتن بهتر ياد میگیرید حتما مطالب را براي خودتان بنويسيد و يا اگر حافظهی شنيداري شما قوي است بهتر است مطالب را بلند براي خودتان تکرار کنيد. (مي تونيد صدای تان را ضبط کنيد و بعد موقع مرور براي خودتان پخش کنيد تا بهتر ياد بگيريد) پس باید خودتان را بهخوبی بشناسيد. شب امتحان، شب آزمونوخطا نيست. پس به همان روشي که فکر میکنید بیشترين بازده را برايتان دارد عمل کنيد.
داشتن يک ذهن خسته در روز امتحان به شما کمکي نخواهد کرد. اين مسئله که بهاندازهی نياز بخوابيد بسيار مهم است. منظور ما خوابيدن 8 ساعت کامل نيست، بلکه با توجه به سيستم فيزيولوژيکي بدن خودتان، مقداري بخوابید که صبح روز امتحان مغزتان بهخوبی کار کند و مطالبي را که خواندهاید به خاطر بياورد!