کنکور، تقریبا بخش اجتناب ناپذیر زندگی اکثر ما به حساب میآید. به همان اندازه که قبولی در آن میتواند ما را خوشحال کند و آینده ما را به سمت روشنی هدایت کند، ترش از شکست در کنکور هم ممکن است تمام زندگی ما را مختل کند. البته ما میتوانیم از این ترس به نفع خودمان استفاده کنیم. ترس یکی از بهترین دلایل برای انگیزه پیدا کردن و عملکرد بهتر و همینطور محکمترین دلیل برای تلاش بی وقفهی ماست. به همین دلیل هم ما تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به شما راهکارهایی بیاموزیم تا با ترس خود مقابله کنید و ضمن حفظ آرامش در دوران جمع بندی کنکور ، بتوانید خود را به بهترین شکل برای این آزمون آماده کنید.
فرقی ندارد الان که در حال مطالعه این مقاله هستید، از والدین کنکوری هستید، یا خودتان قرار است دیر یا زود با این غول بی شاخ و دم روبرو شوید! در هر صورت اگر به دنبال غلبه بر ترس خود و تقویت اراده برای درس خواندن هستید، باید قبل از هرچیز بفهمید که چرا از کنکور میترسید؟ ترس شما ناشی از عدم موفقیت و شکست در کنکور است یا صرفا از قضاوت شدن توسط دیگران میترسید؟ دلیل ترس شما هرچه که باشد، نباید به سادگی از کنار آن عبور کنید.
با ما همراه باشید تا چند مورد از دلایل ترس از شکست در کنکور را بگویم. دانستن این دلایل به شما و اطرافیانتان کمک میکند تا سریعتر و راحتتر به در جهت مقابله با این ترس برخیزید.
اولین دلیل، ترس از قضاوت شدن
از مهمترین عوامل ترس از شکست در کنکور همین ترس از قضاوت شدن است. همهی ما در زمان کنکورمان یک رقیب جدی داشتیم که کل اطرافیان مارا با هم مقایسه میکردند. از دوست و آشنا و فامیل گرفته، تا برخی از افراد که شرایطی کاملا متفاوت با ما را در دوران مطالعه برای کنکور تجربه میکردند. این قیاس تا جایی خوب است و باعث ایجاد حس رقابت در ما شود. اما بعضی وقتها والدین و اطرافیان پا را فراتر گذاشته و به جای مقایسه صحیح که خود عامل رشد است، فرد کنکوری را تخریب میکنند.
به جای اینکه خود یا فرزندتان را با دیگران مقایسه کنید، بهتر است که نقاط مثبت را پیدا کنید. تقویت نقاط مثبت باعث افزایش انگیزه برای درس خواندن خواهد شد. بدین ترتیب نقاط ضعف ما هم به مرور زمان تقویت خواهند شد. پس با استفاده از این استراتژی شما در عمل یک تیر و دو نشان را هدف قرار خواهید داد!
پس اگر داوطلب کنکور هستید حواستان باشد که:
درس خواندن و ادامه تحصیل باعث ترقی شما در زندگی میشود اما درس تنها مسیر خوشبختی نیست. دروس نظری برای همهی افراد مناسب نیستند. ممکن است آینده شما در گرو مهارتهای دیگری مثل نجاری یا آهنگری باشد. پس سعی کنید به سلیقه و علایق خود احترام بگذارید.
قضاوت تنها کار خداست. هیچ کسی حق ندارد که شما را خنگ خطاب کند. پس شما تلاش خود را انجام دهید. حتی اگر موفق هم نشوید، راه شما به پایان نخواهد رسید.
دومین دلیل، دنیای ناشناختهها
تصورتان از دانشگاه چیست؟ یک جای شلوغ با کلی هم دانشگاهی و افراد غریبه از جنس موافق یا مخالف؟ یکی از دلایل ترس از شکست در کنکور و عدم موفقیت برخی از افراد هم همین عدم آشنایی با محیط دانشگاه است. او فکر میکند کل جهان در کنکور و رتبه خوب خلاصه شده است و تنها راه رسیدن به مراتب بالاتر همین قبولی در کنکور است. البته قبولی در کنکور و تحصیلات عالی برای شما فرصتهای خوبی را فراهم خواهند کرد، اما همانطور که پیش تر هم گفتیم، کنکور تنها مسیر خوشبختی نیست.
پس چکار باید کرد:
یک راهکار جالب اما کاربردی این است که یک روز به دانشگاهی در نزدیکی محل زندگی خود بروید. حتی اگر کمی جسارت هم داشته باشید میتوانید در یکی از کلاسها شرکت کنید. این کار شما را از لحاظ ذهنی آماده خواهد کرد و به افزایش تمرکز در مطالعه کنکور هم کمک خواهد کرد.
به جای فکر کردن به سرانجام کار، بر روی مسیری که در پیش دارید تمرکز کنید. مدیریت ذهن در چنین شرایطی باعث خواهد شد که شما در نهایت به رتبهای که دوست دارید برسید.
سومین دلیل؛ انگیزه بیش از حد
افراط در هر چیزی مضر است، حتی انگیزه دادن! بعضی از ما تصور میکنیم که با گفتن جملاتی مثل: “تو حتما رتبه یک میشی، از الان دارم توی لباس پزشکی میبینمت یا مهندس مامان و بابا!” به اطرافیان کنکوری خود انگیزه بیشتری میدهیم. غافل از اینکه این جملات مخصوصا برای کسانی که تا به حال در کنکور شرکت نکردهاند حکم یک شمشیر دو لبه را دارد. میپرسید چرا؟ در ادامه به شما خواهیم گفت.
انگیزه بیش از حد در درجه اول فشار را بر روی فرد کنکوری زیاد میکند. فشار قبول شدن در کنکور از یک طرف و استرس مواجه شدن با چنین اتفاقی برای اولین بار میتواند هر نوجوانی را به دردسر بیندازد و ترس از شکست در کنکور را به وجودش ایجاد کند.
علاوه بر آن این انگیزه دادن نابجا ممکن است باعث به وجود آمدن یک اعتماد به نفس کاذب یا همان اثر بیشاطمینانی در فرد شود. این موضوع سبب خواهد شد که فرد کنکوری دیگر مثل قبل مطالعه نکند و آمادگی لازم را برای شرکت در کنکور نداشته باشد.
پس اگر فرزند یا اطرافیان کنکوری دارید:
حتما در نوع و میزان انگیزه دادن و تشویق کردن تعادل را رعایت کنید. قطعا همهی داوطلبان از بهره هوشی خوبی برخوردار هستند اما آیا همهی آنها به یک اندازه تلاش کردهاند؟ پس اجازه دهید تلاش عامل اصلی پیروزی آنها باشد، نه نعمات ذاتی و خدادادی!
از فرزندتان حمایت کنید و مشوق باشید اما وسیلهای برای خودخواهی و غرور بیش از اندازه نباشید.
سخن پایانی
باورتان بشود یا نه، تا به حال هیچ کس به دلیل عدم موفقیت در کنکور نمرده است! پس قبل از هر چیزی سعی کنید که از همین حالا فقط با استفاده از روش های مطالعه صحیح خود را برای شرکت در این آزمون آماده کنید. تنها با تلاش و تعهد است که شما قادر خواهید بود به هدف خود که قبولی در کنکور است برسید.