در گروه ریاضی و فیزیک بالای 200 رشته داریم و در گروه تجربی و انسانی این عدد به بالای 100 می رسد و همینطور در رشته ی هنر و زبان نیز حدودا 50 رشته برای انتخاب داریم.
متاسفانه اکثریت شرکت کنندگان در کنکور سراسری در زمان انتخاب رشته به علایق و مقبولیت اجتماعی توجه می کنند تا علایق خود و این دلیلی بر این قضیه است که اکثر افراد تنها به رشته های معروف و دانشگاه های مطرح می اندیشند.
اما فقط رشته ی برق در گروه ریاضیات و یا پزشکی و دندان پزشکی در تجربی وجود دارد؟ آیا در رشته ی انسانی به غیر از حقوق ، روانشناسی یا رشته های فرهنگیان رشته ی دیگری نیست؟
در انتخاب رشته ی سنتی معمولا افراد به سراغ رشته هایی می روند که در یک دهه اشباع می شوند و به علایق و تیپ شخصیتی خود اهمیت چندانی نمی دهند.
چگونه یک انتخاب رشته ی اصولی داشته باشیم؟
تست های تیپ شخصیتی
به سراغ تست هایی مانند MBTI یا جان هالند بروید و تیپ شخصیتی و علایق خود را تا حدی تشخیص دهید.
در طرح آموزشی آموزش انتخاب رشته کنکور 98 این تست ها همراه با تحلیل پاسخ آن قرار داده شده است.
مطالعه در مورد رشته
اگر به رشته ای علاقه دارید سعی کنید چارت درسی آن را ببینید و یک یا دو فصل از از برخی دروس ترم های اول آن را گذری مطالعه کنید و ارتباط گرفتن خود با این دروس را بررسی کنید.
اشتباهات انتخاب رشته
گاهی این اشتباه ها آن قدر کوچک است که مشکلی جدی در انتخاب رشته به وجود نمی آورد، اما بعضی وقت ها اشتباه های انتخاب رشته، مسیر تحصیلی داوطلب کنکور را به طور کلی تغییر می دهد.
چه آن زمانها که انتخاب رشته به صورت دستی انجام میشد و داوطلب کنکور با احتیاط سعی میکرد برگه کاغذ انتخاب رشته را تا نزند و تمیز نگه دارد و چه حالا که دیگر خبری از قلم و کاغذ نیست و همه فرآیند انتخاب رشته به صورت اینترنتی انجام میشود، همیشه خطا و اشتباه در مرحله انتخاب رشته وجود داشته است.
گاهی این اشتباه ها آن قدر کوچک است که مشکلی جدی در انتخاب رشته به وجود نمی آورد، اما بعضی وقت ها اشتباه های انتخاب رشته، مسیر تحصیلی داوطلب کنکور را به طور کلی تغییر می دهد.
برخی از این خطاها هم به قدری بین داوطلبان کنکور، تکراری و رایج شده که دیگر بی اغراق می توانیم بگوییم همه داوطلبان در معرض خطر اشتباههای رایج انتخاب رشته قرار دارند.
اصلا هم فرق نمی کند که شما شاگرد زرنگ باشید یا رتبه کنکورتان شش رقمی باشد، همه کنکوری ها می توانند قربانی خطاهای ساده ای در مرحله انتخاب رشته شوند و براحتی زحمت و تلاش یک سال آنها بر باد برود.
رئیس سازمان سنجش در گفت وگو با جام جم به ذکر رایج ترین اشتباههایی پرداخت که هر ساله طیف وسیعی از کنکوری ها مرتکب آن می شوند. وقتی می گوییم اشتباههای رایج، یعنی آن دسته از خطاهای تکراری که فقط منحصر به چند نفر از داوطلبان نیست و هر ساله صدها داوطلب، در دام آن گرفتار می شوند. انتخاب رشته کنکور 93 از ساعت 23 دیشب تا بیست و دوم مرداد ادامه دارد و از امروز هزاران داوطلب کنکوری، درگیر فرآیند انتخاب رشته هستند که توجه به این نکات ساده و کلیدی می تواند انتخاب رشته بهتری را برای داوطلبان رقم بزند.
ابراهیم خدایی تاکید می کند که یکی از رایج ترین اشتباههای انتخاب رشته بین کنکوری ها، بی توجهی داوطلبان به مقطع تحصیلی است.
به گفته این مقام مسئول، بارها شده است که داوطلبان کنکور به سازمان سنجش آمده و عنوان کرده اند در مرحله انتخاب رشته، اصلا حواسشان به مقطع تحصیلی رشته ها نبوده است.
مثلا فرض کنید داوطلبی 60 رشته محل را در فرم انتخاب رشته وارد کرده است که بجز انتخاب 35 این داوطلب، دیگر رشته ها در مقطع کارشناسی انتخاب شده باشد. حالا در چنین شرایطی، خدایی می گوید ما حدس می زنیم احتمالا داوطلب در مرحله انتخاب مقطع تحصیلی اشتباه کرده است ولی در صورت اعتراض داوطلب، نمی توانیم کاری کنیم؛ چون احتمال دارد حق بقیه داوطلبان پایمال شود.
این از جمله اشتباه های رایجی است که به گفته این مقام مسئول، هر ساله میان بسیاری از کنکوری ها اتفاق می افتد.
مشورت با افراد مناسب
گرچه مشورت باید هم با موافقین و هم با مخالفین صورت گیرد تا جمع بندی مناسبی داشته باشید اما سعی کنید با کسانی که در رشته ی خود موفق نیستند ، شغلی ندارند و برخی دانشجویانی که در گذراندن واحد های درسی خود نیز با مشکل رو به رو هستند مشورت نکنید.
بیشتر با کسانی مشورت کنید که در رشته ی مورد نظر به موفقیت رسیده اند و شغل مرتبطی دارند.
از شهر محل تحصیل مطمئن شوید
اشتباه رایج بعدی کنکوری ها در این مقطع حساس تحصیلی، توجه نکردن به شهر محل تحصیل است. این هم از آن اشتباه هایی است که به قول خدایی، شاید در ظاهر ساده به نظر برسد ولی هر ساله با داوطلبان کنکور زیادی روبه رو می شویم که به سازمان سنجش می آیند و می گویند در مرحله انتخاب رشته، اصلا نمی دانسته اند فلان شهر را برای ادامه تحصیل انتخاب کرده اند.
خطای بعدی که کمی پیچیده تر از اشتباه قبلی است، بی توجهی به موقعیت مکانی پردیس های پولی دانشگاه هاست؛ اشتباهی که به باور خدایی، طی این سال ها بارها اتفاق افتاده است. مثلا همه می دانیم که دانشگاه صنعتی امیرکبیر در شهر تهران واقع شده ولی خیلی از داوطلبان به گمان این که پردیس های این دانشگاه نیز در شهر تهران قرار دارد، این دانشگاه را برای ادامه تحصیل انتخاب می کنند، غافل از این که پردیس های دانشگاهی الزاما در همان شهر دانشگاه مرکزی قرار ندارد.
به طور مثال، یکی از پردیس های همین دانشگاه امیرکبیر در واحد ماهشهر در جنوب کشور قرار دارد و همچنین بسیاری از پردیس های دانشگاهی نیز در شهر دیگری جدای از شهر دانشگاه مرکزی قرار دارند، اما برخی داوطلبان به این نکته مهم، توجه نمی کنند.
رشته انتخابی تان، پولی از آب درنیاید
اشتباه فاحش بعدی در فرآیند انتخاب رشته، توجه نکردن به رشته های پولی است. خدایی عنوان می کند: هرساله داوطلبان زیادی بدون توجه به این که تحصیل در کدام رشته محل، پولی است یا این که تحصیل در کدام رشته ها رایگان است، دست به انتخاب هایی می زنند که بعد از قبولی در آن رشته، از انتخاب هایشان پشیمان می شوند.
مثلا خیلی از داوطلبان گمان می کنند تحصیل در واحد بین الملل یک دانشگاه دولتی، رایگان است، در حالی که حتی گاهی هزینه تحصیل در واحدهای بین الملل برخی دانشگاه های دولتی، بسیار گران تر از دانشگاه های غیردولتی تمام می شود.
جدای از این اشتباههای رایج، خطا در وارد کردن رقم درست انتخاب رشته، تطبیق ندادن فرم پیش نویس انتخاب رشته با فرم نهایی آن، جا انداختن یک کد محل و در نتیجه به هم خوردن کل فرم انتخاب رشته هم از دیگر اشتباههای مصطلحی است که می تواند آینده تحصیلی کنکوری ها را دستخوش تغییر کند.
اشتباههای غیرفنی را هم دریابید
مجموع این اشتباههای رایجی که به آن اشاره کردیم، اشتباه های فنی است که به گفته رئیس سازمان سنجش، کنکوری های زیادی را در طول این سال ها گرفتار کرده است، اما داوطلب باید حواسش باشد در دام اشتباههای غیرفنی در فرآیند انتخاب رشته هم گرفتار نشود.
بی توجهی به رشته مورد علاقه، مراجعه به موسسات غیرمجاز انتخاب رشته، استفاده نکردن از ویژه نامه ها و نرم افزارهای انتخاب رشته ای که سازمان سنجش در اختیار داوطلبان قرار داده است یا بهره نبردن از اطلاعات فارغ التحصیلان و استادان همان رشته ای که به آن علاقه داریم، از دیگر اشتباههای غیرفنی است که می تواند داوطلب کنکور را در مرحله انتخاب رشته مناسب به خطا بیندازد.
همچنین رئیس سازمان سنجش خبر داده است که از شب گذشته، برخی رشته محل های قدیمی، اصلاح شده و برخی رشته محل های جدید نیز به فرآیند انتخاب رشته، اضافه شده است و به همین دلیل، داوطلبان بهتر است برای انتخاب رشته مطمئن تر، این اصلاحیه جدید را قبل از انتخاب رشته نهایی، مطالعه کنند.