این روزها بیشتر دانش آموزان بعد از ساعت ها مطالعه با مشکلات زیادی به خصوص نتیجه منفی از آن آشنا می شوند که در اینصورت با بکارگیری چند روش ثابت شده از نظر علمی میتوانید بدون هیچ ترسی از هر آزمون و کنکوری سربلند بیرون بیایند و موفقیت در کنکور را تجربه کنند.
قبل از خواب مطالعه کنید
قصههای شبانه مخصوص کودکان است. به جای خواندن کتابهای داستان، چند دقیقه قبل از خواب به مطالعهی درسی بپردازید. در طول خواب، مغز خاطرات جدید را تقویت میکند در نتیجه با این کار ما هرچیزی را که دقیقا پیش از خواب مرور کردهایم به یاد خواهیم آورد. اما سعی نکنید که تمامی کار خود را به رختخوابتان منتقل کنید، چرا که این کار داشتن یک خواب خوب شبانه را دشوارتر میکند.
با فاصلهی زمانی برنامهریزی شده درس بخوانید
روش یادگیری تازهای به نام تکرار با فاصله وجود دارد که در این روش اطلاعات به قسمتهای کوچک تقسیم میشود و در یک دورهی زمانی طولانیمدت دائما مرور میشوند؛ بنابراین سعی نکنید که برای موفقیت در کنکور کل جدول تناوبی را به یک باره حفظ شوید؛ به جای این کار هر روز چند ردیف را یاد بگیرید و روز بعد، پیش از خواندن ردیف جدید، ردیفهای قبلی را مرور کنید.
قصهگویی کنید
برای موفقیت در کنکور مطالبی را که حتما باید از حفظ باشید به داستان تبدیل کنید تا اطلاعات آن مطلب برای شما معنای بیشتر پیدا کنند. برای مثال، برای حفظ کردن ستون شانزدهم جدول تناوبی که به ترتیب شامل عناصر O، S، Se، Te و Po است میتوان این داستان را ساخت: که استاد سکته کرد، ترکید، پوکید.
تغییر مکان بدهید
براساس تحقیقات انجام شده مطالعهی یک مطلب در مکانهای مختلف به صورت روزانه احتمال فراموشی آن مطلب را کاهش میدهد. هر بار که ما مکان مطالعهی خود را تغییر میدهیم (مثلا از کتابخانه به کافیشاپ یا از کافیشاپ به پارک)، مغز خود را وادار میکنیم که هر بار ارتباط تازهای با مطلب تشکیل دهد، درنتیجه آن مطلب یه یک خاطرهی قویتر تبدیل میشود.
موضوع مطالعه را تغییر بدهید
فقط به یک موضوع نپردازید، هر بار مطالب مختلفی را مطالعه کنید. این تکنیک ما را آماده میکند تا از یک استراتژی درست برای یافتن راهحل مسئلهی خود استفاده کنیم. مثلا، برای تمرین ریاضی، اگر هر بار پشت سر هم فقط مسائل تقسیم را حل کنیم، دیگر بدون هیچ فکری میدانیم که فقط باید این کار را انجام دهیم. اما اگر در مجموعهای از مسائل نیاز به ضرب، تقسیم و جمع و سایر عملیاتهای ریاضی باشد، آنگاه باید لحظهای صبر کنیم و به این فکر کنیم که کدام روش جواب صحیحی را به ما خواهد داد.
از خودتان آزمون بگیرید
خودآزمایی یکی از بهترین روشهای آمادگی برای موفقیت در امتحانات وکنکور است. از اینکه به سختی به یاد میآورید که پنجمین پادشاه سلسلهی قاجار چه کسی بوده است نگران نشوید؛ هرچه در شرایط تمرینی چیزی را سختتر به یاد بیاوید، در آینده و در شرایط واقعی راحتتر آن را به یاد خواهید آورد.
بنویسید . برای موفقیت در کنکور از مهارتهای نوشتاری خود نهایت استفاده را ببرید. نتیجهی تحقیقات نشان داده است هنگامی که مطلبی را مینویسیم خیلی ایمنتر در ذهن ما ذخیره میشود تا اینکه آن را تایپ کنیم. مهمترین بخشهای مطالب درسی خود را در یک برگهی کاغذ دیگر مجددا بنویسید.
با صدای بلند درس بخوانید
خواندن مطالب با صدای بلند به شما کمک میکند تا به دو روش آن را حفظ کنید: دیدن مطلب و شنیدن مطلب. البته در این شرایط تضمینی نیست که شما را از کتابخانه بیرون نیندازند.
مایعات بنوشید
به یک کافه بروید و یک نوشیدنی کافئیندار سفارش بدهید؛ در بسیاری از تحقیقات مشخص شده است که قهوه و چای سطح هوشیاری را بالا نگه میدارد، به خصوص که در فضای خوابآور کتابخانه حتی پوست زبالهی یک آدامس روی کف زمین هم میتواند توجه ما را به خود جلب کند.
به خودتان برسید
برای موفقیت در کنکور خودتان را فراموش نکنید. یک کوکی سالم بخورید، در خیابانهای اطراف خانهتان قدم بزنید، پنج دقیقه وبگردی کنید؛ هر کاری که باعث سرحالیتان میشود انجام دهید. دانستن اینکه خواندن چند صفحهی دیگر میتواند نقش به سزایی در نتیجهی آزمون شما داشته باشد، اجتناب از تعلل را در روزهای نزدیک به آزمون آسانتر میکند.
گروهی درس بخوانید
کار گروهی برای همه مطلوب نیست، اما برای کسانی که از تلاش گروهی نفع کوچکی میبرند، مطالعهی گروهی میتواند سودمند باشد. هر چند روز یک بار برای مرور درسها با دوستان درسخوان خود جمع شوید. یک نفر را مسئول انجام برخی وظایف مانند: تهیهی میان وعده، انتخاب موسیقی و هدایت گروه در جهت رسیدن به هدف کنید.
موسیقی گوش دهید
علاوه بر اینکه میتوان در شبهای امتحان به موسیقی اتکا کرد، میتوان با آن استرس را نیز دور کرد. در حالی که هر کسی سلیقهی موسیقیایی متفاوتی دارد، اما مشخص شده است که موسیقی، به ویژه نوع کلاسیک آن، اضطراب و تنش را کاهش میدهد. پس یادداشتهای زیستشناسی خود را با یک موسیقی همراه کنید تا مقداری استرس را از خود دور کنید.
به خود استراحت بدهید
تحقیقات علمی نشان داده است که استراحت منظم میتواند بهرهوری را بالا ببرد و توانایی ما را برای تمرکز روی یک فعالیت بهبود ببخشد. پس برای بالا بردن سطح بهرهوری، از درس و کتاب فاصله بگیرید و در میانهی روز به یک سالن ورزشی بروید.
تمرین ذهنی داشته باشید
یوگاکارانِ سختکوش، تواناییهای شناختی بهتری دارند به خصوص دارای وسعت توجه بیشتری نسبت به بقیه افراد هستند. انجام یک سری تمرینات روزانهی یوگا میتواند قدرت تمرکز شما را برای روزهای آزمون تقویت کند.
ببینید چه روشی برای شما جواب میدهد
بعضی افراد روز درس میخوانند و بعضی دیگر شب؛ بعضی ترجیح میدهند در کنار یکی از دوستانشان مطالعه کنند و بعضی دیگر هم باید در سکوت کامل باشند. برای یافتن روشی که از آن بهترین نتیجه را میگیرید آزمایش کنید و سپس به آن پایبند شوید.